A chyba jednak program P narzuca uzycie lapmy . Aparat ustawia parametry : Bez lampy - 1/2 , f 4.2 , iso 200 , exp 0 , - zdjecie rozmyte . Z lampa 1/60 , f 4.2 , exp 0 , iso 200 - zdjecie ostre . Wiec brak lampy wydluza czasy ?
Szukaj
A chyba jednak program P narzuca uzycie lapmy . Aparat ustawia parametry : Bez lampy - 1/2 , f 4.2 , iso 200 , exp 0 , - zdjecie rozmyte . Z lampa 1/60 , f 4.2 , exp 0 , iso 200 - zdjecie ostre . Wiec brak lampy wydluza czasy ?
d40 + umysł początkującego
No ostre będzie, bo zrobisz je z czasem 1/60, który prawdopodobnie masz ustawiony jako najdłuższy możliwy dla zdjęcia z lampą. W przypadku zdjęcia bez lampy automatyka aparatu chce dobrać czas tak, aby ekspozycja była poprawna - w tym przypadku jest to 1/2 sekundy. Nie ma w tym nic niepokojącego.
Ludzie ....
Za kogo wy mnie bierzecie ... To że miałem D 40 nie znaczy że nie umiem robić zdjęć. Nawet w D40 nie korzystałem praktycznie w ogóle z trybów automatycznych ( no może tylko do pejzaży).
Ustawiam przysłonę powiedzmy na f4 i w sytuacji gdy w D40 przy takim lub gorszym oświetleniu wychodziło mi nie poruszone zdjęcie (dosyć krótki czas otwarcia migawki) to w d200 ten czas jest dziwnie długi. (poruszone zdjęcie)
i Cały szkopuł w tym czy :
- ten typ tak ma
- czy trzeba coś skalibrować.
Dodam tylko że iso też ustawiam sam (najczęściej 200 ) i zwiększenie jego wartości aż tak strasznie dobrych rezultatów nie przynosi ...
P.s. I sorry za błąd, chodziło mi wcześniej nie o tryb P tylko ten w którym ustawia sie przysłone (zawsze mi sie mylą te nazwy :P )
Ostatnio edytowane przez boro333 ; 24-05-2008 o 23:06 Powód: --
Pryz takich samych czułościach, przysłonach, warunkach oświetleniowych i uzyskiwaniu podobnie doświetlonych zdjęć (czyli np. ich histogramy podobne) powinieneś uzyskiwać podobne czasy naświetlania.
Proponuję abyś pokazał ze 2 dobre zdjęcia z D40 i zrobione w podobnych warunkach dwa złe z D200.
dobra jutro Jak będzie jasno to zrobię i wrzucę te foty z D200 i mniej więcej wytłumaczę o co chodzi już na podstawie zdjęcia ...
Przecież od pojawienia się D300 wszystkie D200 przestały robic zdjęcia. Nawet dzieci to wiedzą![]()
ja po przesiadce z d50 do teraz nie moge utrzymac spokojnie aparatu na 300 mm przy dlugich czasach a po chwili koncentracji sie dało. d200 to poprostu wieksza i cieższa puszka
a co do pomiaru d40 to jpgi z d60 z włączonym d-lightning , mnie oszołomiły naprawdeswietny amatorski aparat.
d200 to cieżki jest i tyle ; )
Ktoś mi kiedyś powiedział, że im cięższe body tym bardziej stabilniejsze i zdjecia wychodzą mniej poruszonewięc chyba jednak to duży plus D200
Co do D40 i D200 - miałam okazję zrobić parę zdjęć D40 i D200 w identycznych warunkach oświetleniowych ,tryb P zdjecia wyszły w obu przypadkach ostre ISO w obu ustawione było na 800 aby zrobić je bez lampy tzw wieczorową porą . Myślę że nie można bać się wyższego ISO niż 200 i testować aż poczuje się D200 . Właczyć sobie tryb A ustawić f/5.6 i po prostu bawić się ISO, EV , WB, robić pomiar raz na jasne miejsca raz na ciemne a naprawdę zaprzyjaźnisz się szybko z D200. D40 dziwnie jaskrawe zdjęcia robił,szczególnie różowy kolor wychodził ostro, prawie "świecił" - być może taki egzemplarz mi się trafił
![]()
Ostatnio edytowane przez Ewci@ ; 26-05-2008 o 01:40
FX z wieloma dodatkami
ciągnąc temat D200- a nie chcąc zakładać nowego- zapytam jako nowy jego użytkownik czy macie jakiej z "grubsza"
zalecenia odnosnie ustawien aparatu (optymalizacja zdjęć).
gdzies czytalem ze powinno sie raczej trzaskać na ZEROWYCH ustawieniach (czyli bez wyostrzania itd) bo wiecej mozna wycisnąc ze zdjecia obrabiajac go potem w kompie.
rozumiem- ze moge dojsc po jakims czasie do tego sam, ale pytam o wasze opinie- opinie tych ktorzy mają na stanie d200 nie tydzien (jak ja) a przynajmniej rok
dodam ze uzywam do tego n 17-55
ps- a odnosnie problemu z tematu postu: moze twoja pucha niezbyt dobrze wspolpracuje z konkretnie tym obiektywem? sam po kupnie nowego d200 i nowego 17-55 musialem zmieniac obiektyw bo zdjecia tez mialem takie jakies nieostre- wczoraj zmienilem obiektyw i jest niebo a ziemia. d200- mowią, ze to wymagające body- mozliwe ze wszystko ok jest z twoja pucha i z twoim obiektywem ale razem niezbyt wspolpracuja..
Ostatnio edytowane przez kroolik ; 28-05-2008 o 21:15
Skontaktuj się z nami