Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: D200 --> Problem

Raczej nie narzuca, nie powinien.

Tak ogólnie to nie rozumiem tego pisania o nieostrości - przecież łatwo sobie to wyliczyć. Bierze się ogniskową obiektywu, mnoży x 1,5, bo taki jest crop i teraz odwrotność tej liczby powinna być najdłuższym czasem z którym robimy zdjęcia. To taka zasada kciuka, ale się sprawdza. Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    (...) Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka
    Rozumienia fizyki wymagasz jak ludziom nie chce się instrukcji czytać czy zwykłych podręczników do fotografii...

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka
    A dla mnie 1/30 z D200 + 50 mm 1,8 to norma. Nie chcąc wchodzić z tą puszką na "wysokie" ISO (mam na myśli 1000 i więcej) trzeba często w ten sposób kombinować. I wcale nie musi być ciemno. Często na ślubach w średnio jasnych kościołach potrzeba przy iso 800 i F2 czas 1/30.
    NIKON...

A chyba jednak program P narzuca uzycie lapmy . Aparat ustawia parametry : Bez lampy - 1/2 , f 4.2 , iso 200 , exp 0 , - zdjecie rozmyte . Z lampa 1/60 , f 4.2 , exp 0 , iso 200 - zdjecie ostre . Wiec brak lampy wydluza czasy ?
    d40 + umysł początkującego

No ostre będzie, bo zrobisz je z czasem 1/60, który prawdopodobnie masz ustawiony jako najdłuższy możliwy dla zdjęcia z lampą. W przypadku zdjęcia bez lampy automatyka aparatu chce dobrać czas tak, aby ekspozycja była poprawna - w tym przypadku jest to 1/2 sekundy. Nie ma w tym nic niepokojącego.

Ludzie ....

Za kogo wy mnie bierzecie ... To że miałem D 40 nie znaczy że nie umiem robić zdjęć. Nawet w D40 nie korzystałem praktycznie w ogóle z trybów automatycznych ( no może tylko do pejzaży).

Ustawiam przysłonę powiedzmy na f4 i w sytuacji gdy w D40 przy takim lub gorszym oświetleniu wychodziło mi nie poruszone zdjęcie (dosyć krótki czas otwarcia migawki) to w d200 ten czas jest dziwnie długi. (poruszone zdjęcie)

i Cały szkopuł w tym czy :
    - ten typ tak ma
    - czy trzeba coś skalibrować.

Dodam tylko że iso też ustawiam sam (najczęściej 200 ) i zwiększenie jego wartości aż tak strasznie dobrych rezultatów nie przynosi ...

P.s. I sorry za błąd, chodziło mi wcześniej nie o tryb P tylko ten w którym ustawia sie przysłone (zawsze mi sie mylą te nazwy :P )
    Ostatnio edytowane przez boro333 ; 24-05-2008 o 23:06 Powód: --

Pryz takich samych czułościach, przysłonach, warunkach oświetleniowych i uzyskiwaniu podobnie doświetlonych zdjęć (czyli np. ich histogramy podobne) powinieneś uzyskiwać podobne czasy naświetlania.

Proponuję abyś pokazał ze 2 dobre zdjęcia z D40 i zrobione w podobnych warunkach dwa złe z D200.

dobra jutro Jak będzie jasno to zrobię i wrzucę te foty z D200 i mniej więcej wytłumaczę o co chodzi już na podstawie zdjęcia ...

Cytat Zamieszczone przez boro333 Zobacz posta
    Ludzie ....

Za kogo wy mnie bierzecie ... To że miałem D 40 nie znaczy że nie umiem robić zdjęć. Nawet w D40 nie korzystałem praktycznie w ogóle z trybów automatycznych ( no może tylko do pejzaży).
    Tak to "zapachniało"
    Gdyby światłomierz przekłamywał i nieprawidłowo wydłużał czas ekspozycji to zdjęcia oprócz poruszenia byłyby prześwietlone.

Ktoś mi kiedyś powiedział, że im cięższe body tym bardziej stabilniejsze i zdjecia wychodzą mniej poruszone więc chyba jednak to duży plus D200
    Co do D40 i D200 - miałam okazję zrobić parę zdjęć D40 i D200 w identycznych warunkach oświetleniowych ,tryb P zdjecia wyszły w obu przypadkach ostre ISO w obu ustawione było na 800 aby zrobić je bez lampy tzw wieczorową porą . Myślę że nie można bać się wyższego ISO niż 200 i testować aż poczuje się D200 . Właczyć sobie tryb A ustawić f/5.6 i po prostu bawić się ISO, EV , WB, robić pomiar raz na jasne miejsca raz na ciemne a naprawdę zaprzyjaźnisz się szybko z D200 . D40 dziwnie jaskrawe zdjęcia robił,szczególnie różowy kolor wychodził ostro, prawie "świecił" - być może taki egzemplarz mi się trafił
    Ostatnio edytowane przez Ewci@ ; 26-05-2008 o 01:40
    FX z wieloma dodatkami

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów