Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Domyślnie D200 --> Problem

Przesiadłem sie ostatnio z D40 na D200 (3 dni temu) i nie mogę sie oprzeć wrażeniu że zdjęcia są dziwne.

Przy normalnym oświetleniu w trybach P lub S aparat wybiera złe parametry (czytaj zdjęcia mają za długi czas migawki przez co są rozmazane, lub ogólnie są nie wyraźne). Mój D40 spokojnie robił zdjęcia przy oświetleniu w świetle dziennym w pokoju. Jakby tego było mało zdjęcia z fleszem nie wypadają wiele lepiej

Dodam Tylko że obiektyw jaki do niego mam to Nikkor 18 -70 (z D40 działał Ok).

Czy mam oddać aparat/obiektyw do kalibracji?? A możę coś jest popsute ?? Pomóżcie ....

Domyślnie Odp: D200 --> Problem

Sam mam d200 i często robie zdjęcia d40. Powiem krotko też mnie to wkurza ze pomiar światła w d40 jest jakimś cudem dokładniejszy szczerze to tego nie rozumiem półka profi i półka amatorska :/ Na matrycowym d40 góruje ale na spocie juz nie
    Weź pod uwagę ze jest to już puszka wymagająca o wiele więcej od fotografa.
    Moje pocieszenie jest takie ze wszystko inne d200 ma juz wyraźnie lepsze
    Ostatnio edytowane przez Patio ; 24-05-2008 o 17:13

A może w D40 miałeś autoiso i nie było problemów ze zbyt długim czasem ? Podaj jakieś przykładowe parametry zdjęcia (czułość, czas, przysłona) i opisz gdzie je robiłeś (albo lepiej wstaw, to zobaczymy).

Z opisu wynika raczej brak wiedzy (bez urazy).
    Nie bardzo rozumiem termin "normalne oświetlenie". Obiektywu nie da się otworzyć bardziej niż do maksymalnej wielkości otworu przysłony. Zatem jeśli fotografujesz w trybie P i jest niewiele światła (a tak jest zwykle wewnątrz budynków) to automatyka otwiera maksymalnie przysłonę do f/4 - f/5.6 (nie znam 18-70, ale pewnie ma taki zakres) i dobiera do tego odpowiednio długi czas dla warunków zastanych.
    Skąd się bierze różnica w jakości zdjęć? Nie wiem - byc może w D40 było włączone jakieś autoISO (a D200 nie) i to pozwalało na uzyskanie krótszych czasów.
    Pozdrawiam
    D40

Odkład d 200 staniało to takich wątków będzie wiele
    To ten aparat sam nierobi zdjęć przecież tyle kosztował i jest profesjonalny
    D200 nie myśli jak d40 w tematycznych to ty decydujesz jaki czas przesłona iso i efekt masz uzyskać poczytaj instrukcje i myśl zanim wciśniesz spust czy wyświetlane parametry są właściwe do sceny i obiektywu jaki zastosowałeś "czytaj ogniskowej"
    a jak poczytasz to dojdziesz ze wiele w meni da sie ustawić do własnych potrzeb np E2 najduzszy czas otwarcia migawki z lampa błyskowa 1/2 1/4 1/15 1/60 wedle uznania

A ja wlasnie mialem /mam podobne problemy z D40 - co opisalem w innym watku . Czy w trybie P aparat narzuca w pewnych warunkach uzycie lampy ? bo u mnie wlasnie tak jest , bez lampy zdjecia wychodza nieostre a winny raczej co najwyzej niedoswietlone...
    d40 + umysł początkującego

Raczej nie narzuca, nie powinien.

Tak ogólnie to nie rozumiem tego pisania o nieostrości - przecież łatwo sobie to wyliczyć. Bierze się ogniskową obiektywu, mnoży x 1,5, bo taki jest crop i teraz odwrotność tej liczby powinna być najdłuższym czasem z którym robimy zdjęcia. To taka zasada kciuka, ale się sprawdza. Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    (...) Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka
    Rozumienia fizyki wymagasz jak ludziom nie chce się instrukcji czytać czy zwykłych podręczników do fotografii...

jeśli idzie o czas ważna jest porucz ogniskowej scena jak ktoś siedzi to na 50 da sie zrobić ostro przy odrobinie wprawy na 1/30 czasem wystarczy sie o coś oprzeć, ale jak para tańczy to bez lampy 1/100 może być mało a z lampa 1/60 zamrozi pokaz zdjęcia
    dziś robiłem zdjęcia na lotnisku spadochroniarzom czasy 1/500 1/1000

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Jak mam obiektyw 50mm, to nie robię nim zdjęć z czasem 1/30, bo będą poruszone. No wyjątkiem jest robienie zdjęć seryjnych (wtedy jedno z serii może być OK) oraz oczywiście statyw. Tu nie trzeba żadnej magii, czy nawet instrukcji - to czysta fizyka
    A dla mnie 1/30 z D200 + 50 mm 1,8 to norma. Nie chcąc wchodzić z tą puszką na "wysokie" ISO (mam na myśli 1000 i więcej) trzeba często w ten sposób kombinować. I wcale nie musi być ciemno. Często na ślubach w średnio jasnych kościołach potrzeba przy iso 800 i F2 czas 1/30.
    NIKON...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów