Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: D200 vs EOS40d

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie Odp: D200 vs EOS40d

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    robin, dlaczego ty jeszcze nie zmieniłeś systemu na canona ? tam jest wszystko takie super - hiper za takie małe pieniądze ?
    Bo Canon nie ma tego co daje mi Nikon i oczywiście na odwrót, ale napewno "liznę" Canona pozostając na lata z Nikonem
    Przemo napisał :
    "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma"
    bardzo to prawdziwe

Co do głównego tematu to jeśli nie ma się przyzwyczajeń markowych czy torby ze szkłami i lampami to pośród tych dwóch modeli raczej rozsądek i kasa wskazuje na Canona 40D
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 30-05-2008 o 12:12

Ostatnio miałem możliwość wypróbowania 30D/40D (niemal jedno i to samo) i porównania z moim D200. Krótko podsumowując - ergonomią d200 zjada 30/40D na śniadanie. To taka moja opinia Obie puszki są bardzo ok, canon mniej "ozdabia" zdjęcia na większych czułościach, ale za tą ergonomię byłbym w stanie dopłacić kilka stów. Z resztą... i tak wszystko zależy od tego co kto lubi i co kto robi.
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Cytat Zamieszczone przez Czaps Zobacz posta
    Witam!

- moj wybor oscyluje miedzy EOS 40d lub Nikon D200. Zajmuje sie glownie fotografia przyrody (ptaki, zwierzeta, makro przyrodnicze) i pejzazu.
    Ktory z tych aparatow lepiej nadaje sie do w/w zastosowan? A moze cos tanszego (D80, EOS D30), lub innego (np Sony, Olek). Moj gorny budzet to jakies 3000 za body brutto (siostra wezmie na firme i VAT odliczy). Canon daje cashback, wiec jakby dobrze poszlo to bym nawet kupil sobie jeszcze sigma 50-500.
    Jakie inne poza dwoma tytulowymi aparatmi do fotografii przyrody byscie polecali.

Pozdrawiam, Czaps
    S50-500 jest ciemnym szkłem (optycznie całkiem dobry amatorski poziom) i będziesz musiał często wychodzić powyżej ISO 400. Przy ISO 800 i większym zdecydoawanie mniej ( wg mnie o 1EV) szumi 30D/40D niż D200 przy zachowaniu detali foty.
    pozdrawiam Krzysiek

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Mieć nadzieję, że to tylko chwilowo, bo na miejsce D80 nie ma jakiejś nowinki na półce u Nikona, ale zapewne za niedługo będzie, no i wtedy Canon przywali znów następcą 40D podobno z dużą matrycą za mały pieniądz.
    I będzie jak w Kilerach Dwóch " to go goń Wąski, to go goń" tylko który w tej gonitwie jest ten Wąski
    echhhhhhhhhhhhh
    Robin 102 jest dla mnie jak Yoda uwielbiam czytać jego wypowiedzi

Dżizas !!! przecież ja nie jestem taki brzydki zarozumiały to może i tak ale nie taki brzydki !
    Ale uszy macie podobne

Dżizas !!! przecież ja nie jestem taki brzydki zarozumiały to może i tak ale nie taki brzydki !
    Brzydki? Yoda był super, a nie brzydki i jeszcze jak na takiego kurdupla fajnie machał mieczem świetlnym - nie znasz się .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Zbanowany
    Miasto
    Paradise :)

Cytat Zamieszczone przez KozaK Zobacz posta
    Ostatnio miałem możliwość wypróbowania 30D/40D (niemal jedno i to samo) i porównania z moim D200. Krótko podsumowując - ergonomią d200 zjada 30/40D na śniadanie. To taka moja opinia Obie puszki są bardzo ok, canon mniej "ozdabia" zdjęcia na większych czułościach, ale za tą ergonomię byłbym w stanie dopłacić kilka stów. Z resztą... i tak wszystko zależy od tego co kto lubi i co kto robi.
    Z punktu widzenia specjalisty od gałkologii i nie tylko raczej poważny lapsus. Każda gałkologia, o ile nie wymyślił jej np. francuz, zakłada pewną logikę (francuska też zakłada tylko czasem za bardzo pokrętną ).
    Logika, jak to logika, różnie bywa z jej odbiorem. W moich oczach, w każdym razie - a sam zajmuję się mi.in. tworzeniem bardzo zaawansowanych tecnicznie produktów - gałkologia Nikona jest TROCHĘ lepiej wymyślona ALE po słownie 60sek. dostosowuję się do tej z Canona i się z nią w pełni spajam

Podsumowując - odrzucając tezy o wadliwej bądź pokrętnej ergonomii (ponieważ tak absolutnie nie jest) co nam pozostaje w tym dylemacie D200 vs EOS40d ? 40d to nowsza generacja, genialna obudowa, wystarczające w większości okazji uszczelnienia, 6,5 (realnie 6) fps/sec, bardzo dobry i szybki AF, znakomity obrazek, w cropie najlepsze ISO, genialna kolorystyka bez najmniejszych odchyłek bądź przebarwień kolorostycznych, dobry wizjer (jedynie za co można odjąć to nie pokazuje pełnego kadru tylko chyba 95% już nie pamiętam no i może eye-point chyba nie jest najlepszy ponieważ czasem może ciężko ogarnąć i cały kadr w wizjerze i wiersz informacyjny).
    Po wyborze egzemplarza bez problemów z BF/FF (z czym nie ma żadnego problemu poprzez TIP-a) mamy poniżej 2600 pół-profi aparat, jeśli ktoś może odjąć VAT aparat wychodzi właściwie taniocha. Przy CB nie ma problemu z fakurami, Canon tu nie robi obostrzenia (przy okazji informuję was, że u Nikona też nie ma problemu z fakturami - wystarczy zarejestrować się na sam koniec CB i nie wysłać kwitów wcale). W komplecie soft do RAW-ów, nie tak dobry jak NX ale ujdzie.
    Dla osoby stojącej przed wyborem wybór moim zdaniem nie jest trudny - CHYBA, że istnieją specjalnie okoliczności, jak kolega z szafą pełną sprzętu Nikona albo tachanie aparatu po bagnach i pustyniach, względnie częste stosowanie go jako rzutki do tarczy
    Jeśli chodzi o obiektywy to sztandarowy argument o lepszej współpracy Nikona z kundlami moim zdaniem od d300 jest już przeszłością i taka też będzie przyszłość.
    Ostatnio edytowane przez nikonerek ; 31-05-2008 o 12:16

Cytat Zamieszczone przez nikonerek Zobacz posta
    w cropie najlepsze ISO
    no, zdecydowanie lepsze niż d200, d80 ale chyba trochę przesadnie uogólniłeś. Biorąc pod uwagę jakość i ilość pikseli d300 wypada nie gorzej o ile nie lepiej...
    Poza tym jeśli określasz AF w 40D jest bardzo dobry i szybki to dyskusja o jakichkolwiek wadach AF d300 w ogóle nie należy mówić.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Poniżej dwa banalne sklepowe kadry, niby testowe jedna fota z D300 druga z 40D aparaty pierwsze lepsze z półki do nich zapięte dwie pierwsze lepsze pięćdziesiątki f1,4 ustawione na największy otwór czyli f1,4, ISO 1600 , tryb preselekcja przesłony czyli A, pliki JPG bez absolutnie żadnego w nich gmerania które jak który i które ładniejsze ? Jak oceniacie ostrość i trafnosc AF. Ostrzone na figurkę baranka.

Ostatnio edytowane przez robin102 ; 31-05-2008 o 13:00

Zbanowany
    Miasto
    Paradise :)

robin ten test jest o kant .... Dlaczego masz skłonność do tak pobieżnych testów ????

Weź sobie włącz dpreview, Samples, popatrz na parametry i oceniaj. A tak wziąłeś pierwsze lepsze puszki (a czy one były ok ? ), obiektywy ( a czy one były ok ?), przesłonę 1,4 (a te obiektywy tak samo mydlą przy ten przesłonie ? to już lepiej trzeba było dać 2, i standardowe parametry (mogą być kompletnie inne nastawy default jak jest często z ostrością).

Wątek porównawczy, studyjny z d200, 5d, d300 i chyba 3d już nie pamiętam udowodnił, że foty ciężko rozróżnić. A co chciałeś pokazać tym, pożal się Boże, testem, hmmm ?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów