Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie Odp: Metz czy Sabina dla amatora?

ja też mam w ostatni weekend czerwca ślub Szwagierki i zostałem poproszony o pstryknięcie kilku fotek, więc mam podobne dylematy. Cale szczęście kapliczka jest niewielka i niska, więc i 400-ka ze Stofenem OM-400 powinna dać radę.

Dzięki temu wątkowi ponownie przyjrzałem sie lampom do nikona. Zaczęło już mnie nawet "brać" na tą sb-400, ale ponownie przejrzałem też to: http://foto.jasiu.pl/index.html
    i... zostaję przy tym co mam. Może gdybym nigdy wczesniej nie spróbował błysku z boku, zza pleców, itp... (a tego sb-400 Ci nie da...)

Jednak obrót głowicy w pionie i poziomie to jest TO! Nawet kosztem automatyki. I nawet moc nie jest tu już tak ważna, bo można ją jakoś tam zwiększyć zwiększając ISO (400 jest OK, a i 800 całkiem daje radę)... Mając wybór: większa moc, kosztem ograniczenia obrotu głowicy i na odwrót - wybieram to drugie.

Ja sobie skrobię na obiektyw... jeśli jednak nikon nie wypuści go z własnym silnikiem do Świąt (tych w grudniu), to chyba sobie wtedy kupię sb-600. Będzie to przerost formy nad treścią, ale trudno... sb-400 (i te niesystemowe z pierwszego postu) to takie "podrasowane lampy wbudowane" moim zdaniem. Może i dobre, ale chyba nie dla mnie.
    Chociaż kto wie?

Trochę się zdziwiłem tym co napisał Fr@ntz: "400-ka ze Stofenem OM-400". Myślałem, że na to nie da się niczego (kupnego) założyć. Znaczy się - najpierw obracasz palnik, a potem na (nieobracającą się) głowicę zakładasz stofen? Jakiś to plus jest...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

autograf
    Gość

Specjalnie na potrzeby tego wątka wykonałem kilka zdjęć D80 + SB600

1 Palnik na wprost

2 Palnik 45st

3 Palnik 90st

1 Palnik na wprost

2 Palnik 45st

3 Palnik 90st

Sam odpowiedz sobie na pytanie zobacz jak wygłada zdjęcię jak palnik ustawiony jest na wprost, ja w życiu nie kupił bym SB-400.

przecież w SB-400 też możesz podnieść palnik o 90 stopni

autograf - ten test ani trochę nie pokazuje wyższości sb-600 nsd sb400, jedynie wyższość odbitego błysku nad błyskiem "na wprost". Jak już poinformował Fr@ntz, jedna i druga lampa pozwala na uniesienie palnika w pionie - czyli to samo uzyskasz tu i tu.
    Sb-400 nie ma możliwości obrotu głowicy w poziomie... i tu zaczyna się pierwsza, zasadnicza, różnica... a czym to skutkuje (czy to się wykorzysta i czy jest to potrzebne) to już kwestia kazdego z osobna użytkownika. Jeśli komuś wystarcza sufit do odbijania światła, to nie ma sensu pchać się w koszta sb600. Ale o tym już było w innym wątku.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

autograf
    Gość

Tak ale SB400 jest słabsza.
    Z palnikiem skierowanym jeszcze na boki całkiem fajnie sie fotografuje.
    Uzywane SB-600 kupisz za jakies 500-550zl

skoro wątek całkiem nieźle się rozwija to do puli dorzucę jeszcze dość orientalną propozycję: co sądzicie o takim wynalazku jak LEXUS SB-3000AF ?

Wszystko fajnie i tanio, ale co z i-TTL-em. Ta lampa współpracuje tylko z TTL-em, a co, jak sądzę, nie jest tym samym i efekty w związku z tym też zapewne gorsze.

obsługuje i-TTL - looknij tutaj

W takim razie nie powiem, dość ciekawa alternatywa. Jednak szczerze powiedziawszy, bałbym się zaryzykować. Ponoć i-TTL-e zamienników potrafią nieraz walić światłem jak popadnie. Przed zakupem wolałbym wysłuchać opinii jakiegoś użytkownika tej lampy, a takowego pewnie ciężko będzie znaleźć, no chyba że ty się piszesz na przetestowanie . Póki co zostaję przy Sabinkach, czy 400, czy 600 się zobaczy w czerwcu (choć moja luba napaliła się na tę większą i sprawniejszą ).

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów