Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Metz czy Sabina dla amatora?

Zastanawiam się na lampą Metz 36 AF 3 lub Sunpak PF30X. I tu moje pytanie. Czy są one w pełni funkcjonalne z nikonami? Czy lepszym wyborem jest może sb-400? Z góry zastrzegam że sb-600 kupować zamiaru nie mam, bo do focenia przysłowiowych imienin cioci, jest to najzwyczajniejszy przerost formy nad treścią, zwłaszcza, że od ww. jest dwukrotnie droższa.

Z góry dzięki za wszelkie rady.
    Ostatnio edytowane przez TristisAnima ; 23-05-2008 o 17:20

Oszczędny w słowach Awatar MarzycielPL
    Miasto
    Nibylandia (Konin)

Domyślnie Odp: Metz czy Sabina dla amatora?

Witam! Moim skromnym zdaniem SB400 bedzie trafniejszym wyborem, jezeli palnujesz zakup ja bede niedlugo sprzedawal taka lampe po naprawde korzystnej cenie.
    D80+50/1,8+AF-S DX VR 18-200 f/3.5-5.6G+Tokina 28-70 2,8+SB600+4GB SDHC KINGSTON+HOYA HMC UV(0)+MacBook 13,3", 2,1 C2D, 120 GB, 4 GB RAM, WD MyBook 750 GB
    http://www.digart.pl/centrum/digarty.html

staryyyty!!
    jak zależy Ci na cioci to pozostań przy wbudowanej.
    Wytarczy.
    Ciocia i tak pewnie nie jest fotopasjonatem więc się nie jarnie A ch.... tam czerwone oczka przecież wszyscy takie robią więc to standard
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

"Ciocia" może i nie jest, ale ja jestem i nader wszystko pragnę doskonalić się w sztuce fotografowania. Dostrzegam wady wbudowanej lampy i zalety serii SB -xxx. Najlepiej gdyby Nikon wypuścił jakąś SB-500. SB-400 ma dość sporo wad, z kolei nie jestem do końca przekonany czy przy fotografowaniu rodzinnych uroczystości, czy też własnych wizji artystycznych wykorzystam w pełni potencjał półprofesjonalnej SB-600. Szukając czegoś pomiędzy tymi modelami natknąłem się na Metze i Sunpaki, stąd moje pytanie. Więc proszę Cię nie wyskakuj mi tu z tekstem, jakbym był kimś, kto kupił lustro tylko dlatego, że szpanersko wygląda i zapewne robi ładne zdjęcia, bo takie duże to.

SB-400 jest całkiem dobrą lampą, ale jak sam napisałeś ma wady.
    Jeżeli faktycznie zależy ci na rozwoju to weź SB-600 da ci znacznie więcej swobody, no i zaoszczędzisz trochę pieniędzy

Metz.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Cytat Zamieszczone przez TristisAnima Zobacz posta
    SB-400 ma dość sporo wad, z kolei nie jestem do końca przekonany czy przy fotografowaniu rodzinnych uroczystości, czy też własnych wizji artystycznych wykorzystam w pełni potencjał półprofesjonalnej SB-600.
    nawet jeśli nie wykorzystasz w pełni potencjału 600, to przynajmniej nie ograniczy Twoich wizji artystycznych tak jak 400 (widzę, że staniała ostatnio). 600 jest droga, ale 400 też (jak na swoje możliwości)...
    Ja wiem jedno: ruchomy palnik w pionie i poziomie! Nie stać mnie, na razie, na 600 - dlatego mam najtańsze (używane) co znalazłem na Allegro, ale z ruszającym się w każdym kierunku palnikiem. I co z tego, że mogę tylko w manualu? Wg. mnie i tak mogę więcej niż 400, a jesli nawet nie - to podobnie za 5 razy taniej...

Jeśli masz wizje artystyczne, to nie ograniczaj się mało ruchliwym palnikiem 400... do imienin jednak wystarczy.

edit.
    W sumie, to każda z tych lamp (nie piszę o sb600) jest "upośledzona" w podobny sposób jak sb 400 - palnik ruchomy tylko w 1 płaszczyźnie... niby deczko mniej, mocniejsze... ale 400 znowu, to Nikon, i dedykowana...
    Ja nie kupiłbym żadnej z nich (nowej). Jak już to może używaną sb400, ale w bardzo rozsądnej (zadowalającej mnie) cenie. Nie napiszę jakiej, bo jeszcze komuś "wejdę w paradę"... zresztą kazdy wycenia po swojemu...
    Ostatnio edytowane przez lewAp7 ; 24-05-2008 o 11:32
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

tylko, że obecnie nowa SB-400 kosztuje poniżej 250zł i w tej cenie nic sensowniejszego raczej się nie znajdzie.

Cytat Zamieszczone przez Fr@ntz Zobacz posta
    tylko, że obecnie nowa SB-400 kosztuje poniżej 250zł i w tej cenie nic sensowniejszego raczej się nie znajdzie.
    No, masz chyba rację... cały szkopuł w tym, że te 250zł za sb400 to nadal za dużo... patrząc na jej możliwości. Trzeba jednak przyznać, że to mój - polski sposób widzenia. Dlatego ja wybrałem, co wybrałem...

P.S.
    pośledzę jednak trochę rynek używek, bo widzę że ceny spadły... taka używana sb400 może być niegłupim pomysłem (dla niezbyt "namiętnego lampowego pstrykacza" jak ja, czy nawet jak zapowiada autor wątku). Zwłaszcza, że mogę zestaw rozszerzyć o mocniejszą i bardziej uniwersalną lampę manualną (którą już posiadam) na fotoceli...

P.S.2
    Przepraszam TristisAnima, że na chwilę zabrałem Ci wątek...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    P.S.2
    Przepraszam TristisAnima, że na chwilę zabrałem Ci wątek...
    Hehe nie no nie ma sprawy

A wracając do tematu, pogadałem z moją drugą połówką, przespałem się z tym wszystkim i uradziłem, że będę jednak na SB-600 polował. Pod koniec czerwca mam ślub (żadne tam zlecenie, zwykła rodzinna uroczystość), wiec tak czy siak coś lepszego niż wbudowana lampa mieć muszę. Jeśli do połowy czerwca uda się uzbierać, biorę 600-setkę jeśli nie 400-setkę. Metze i inne takie odpuszczę sobię, bo cholera wie jak to z ichnimi i-TTL-ami jest.
    A wszystkim dzięki za pomoc .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów