Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Czy tak można?

Domyślnie Czy tak można?

Mam pytanie dotyczące "pożyczenia" mojego zdjęcia z mojej strony www. U mnie na stronie wygląda tak:

Na stronie kolesia, który sobie "pożyczył" tak:

I nie jest to jedyne moje zdjęcie na jego stronie. Nie podpisał ich moim imieniem i nazwiskiem, chociaż znamy się bardzo dobrze, ani nie podał źródła ich pochodzenia. Czy ten napis (obcięty) jest wystarczającym poświadczeniem pochodzenia?

Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Czy tak można?

Jeśli nie zawarliście, choćby ustnej, umowy która pozwalałaby na tego rodzaju wykorzystanie Twojego zdjęcia - to mamy do czynienia z naruszeniem zarówno majątkowych, jak i osobistych praw autorskich. Przeszukaj forum - było sporo wątków na temat tego, co można w takiej sytuacji zrobić.

sailor
    Gość

rzeklbym ze nic tylko pogratulowac zblizajacego sie przyplywu gotowki

autograf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    rzeklbym ze nic tylko pogratulowac zblizajacego sie przyplywu gotowki
    Sailor widzę że jesteś dobrze zorientowany w temacie. Jaki fakt (np w sądzię) sprawi, że faktycznie ja jestem autorem?
    Innymi słowy w jaki sposób udowodnić ten fakt?

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Sailor widzę że jesteś dobrze zorientowany w temacie. Jaki fakt (np w sądzię) sprawi, że faktycznie ja jestem autorem?
    Innymi słowy w jaki sposób udowodnić ten fakt?
    A nie masz oryginalnych plików z aparatu? Nefy/archiwum w pełnej rozdzielczości, itp.

autograf
    Gość

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    A nie masz oryginalnych plików z aparatu? Nefy/archiwum w pełnej rozdzielczości, itp.
    Mam, tylko to wystarczy?

Tylko złodziej niespełna rozumu poddawałby w wątpliwość autorstwi zdjęć. Co do procedury to opisano ją już wielokrotnie na tym forum. Jeśli fotki są w necie to notariusz>wydruk>potwierdzenie przez notariusza, potem papuga i sprawa. Ewentualnie wcześniej pisemko poleconym za potwierdzeniem odbioru do winowajcy z żądaniem zaduśćuczynienia, itd...

Dziękuję za informacje. Wiem, na forum jest mnóstwo przykładów jak dalej postępować.
    Na razie załatwię to (spróbuję załatwić) polubownie

Dziękuję jeszcze raz!!!
    Pozrawiam

Uprawnienia umieszczania postów