Będzie opowieść (nie daję łatwych recept).
Kiedyś ktoś pytał, jakim filtrem usunąć czerwone źrenice. Poradziłem, żeby się przyjrzał jak wyglądają normalne (tzn. nie czerwone), spróbował to sobie opowiedzieć, zrozumiał do czego dąży (kolory, kontrasty, odblaski, matowość czy błyszczenie, i wszystkie potrzebne atrybuty) i po prostu zrobił to prostymi narzędziami PSa.
Obraził się.
Zażądał nazw filtrów, więc zmyśliłem na poczekaniu 5 po angielsku (jak tutaj), a on się oczywiście nabrał. Piszę 'oczywiście', bo wielka jest w narodzie chęć chodzenia na łatwiznę i wiara w czyniące cuda filtry, ale to już inna para kaloszy. Wątek jest tu. Od tego czasu już niejako standartowo robię sobie takie jaja w podobnych wypadkach, a nabranych przybywa... Ale nie o tym chciałem.
Otóż nie znam lepszej metody na zrobienie czegoś (a zwłaszcza przy obróbce zdjęć w PSie) jak w miarę dokładne zrozumienie tego, co chce się osiągnąć. Mówię to najzupełniej poważnie. Jeśli nie rozumiesz co chcesz zrobić, to przecież efekt może Ci wyjść tylko przypadkiem!
Popatrz na to zdjęcie i spróbuj możliwie dokładnie opowiedzieć je sobie w myśli. Chcesz manipulacji kolorami, więc zrozum, do czego te manipulacje mają dążyć. Czy tonacja zdjęcia ma być niebieska, czy oliwkowa, czy cienie są zielone czy raczej czerwonawe, czy światła są cyjanowe, niebieskie czy może innego koloru? Czy żółcie są jaskrawe, czy zgaszone, czy szarości mają tonację zimną, czy ciepłą, czy skóra panny młodej jest zielona, fioletowa, czy ma inny odcień? CO z akcentami? Czy akcent w postaci zielonej poręczy jest stłumiony, czy agresywny? Czy buty młodego (zupełnie innego koloru niż poręcz) mają zgaszone, czy podkręcone kolory? TO wszystko ma znaczenie...
Rozłóż to zdjęcie na czynniki i przyglądnij się im. Jak zrozumiesz do czego zmierzasz - zrobisz to śmiesznie prosto najprostszymi suwakami PSa. Czy to nie piękne? Masz już prawie wszystko co potrzeba: PSa, jego proste, ale niewiarygodnie efektywne standartowe narzędzia, mózg - i tylko brakuje Ci wysiłku, żeby to wykorzystać.
I niczego nie musisz dodatkowo instalować. Optymistyczne, co?![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami