Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie Brak ISO w exifie

Witam!

Pytam głównie przez ciekawość, bo do tej pory mi to nie przeszkadza i przeszkadzać raczej nie będzie.
    Otóż jak podglądam exif z poziomu aparatu lub Nikon Capture to pokazuje mi wszystkie dane. Natomiast w innych programach: ACDSee 5 i 6, FastStone, PS CS nie pokazuje mi wartości ISO. W przypadku ACDSee w ogóle nie ma pozycji opisanej jako ISO Speed rating (albo podobnej), natomiast w przypadku FastStone i PS linia widnieje ale jest pusta, jeśli chodzi o wartość.
    Jak już wspomniałem nie nurtuje mnie to zbytnio, ale może ktoś się zetknął z czymś podobnym. Aparat to D50.
    Dzięki z góry za zainteresowanie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

U mnie w D70 wartość ISO jest pokazywana poprawnie przez ACDSEE dla plików JPG wywołanych z NEFa w C1 PRO lub w ACR Photoshopa.
    D300, D70, N18-70, N70-300G, N80-400VR, S50/2.8 MACRO, S10-20/4-5.6, SB600
    http://www.fotoprzyroda.pl/
    Michał Vogelgesang

Domyślnie

Michalv chcesz powiedzieć, że po wywołaniu z NEFa, mając już zapisany jpeg np. w PS CD masz w nim informację EXIF tak jak przed wywołaniem w NEFie ?
    Dziwne, bo ja jak już zapiszę jpega w PS CS to EXIF przepada, no chyba że coś mam nieustawione a o tym nie wiem...

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

moshica,
    Dokładnie tak jak piszesz. Ale nie wiem jakie ustawienie w PS za to odpowiada. Zapisuję opcją Save as...
    D300, D70, N18-70, N70-300G, N80-400VR, S50/2.8 MACRO, S10-20/4-5.6, SB600
    http://www.fotoprzyroda.pl/
    Michał Vogelgesang

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

różne programy mają różne plug-iny [wtyczki] raz nowsze odczytujące więcej informacji z EXIFa, a raz starsze, w których nie ma np.całkowitej liczby przebiegów migawki i innych takich...im nowszy plug-in tym więcej info z EXIF wyczyta...nowe wtyczki dostępne są, albo powinny być dostępne na stronach oprogramowania za free...tylko ściągnąć i skopiować...w nowych plugach powinno wszystko czytać
    instagram.com/darkroomnightlife

Uprawnienia umieszczania postów