Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie D70s - problem;/

Witam. Mam ww aparat od poltora roku, zdjec ma na liczniku sporo. Powstal problem, aparat robi zdjecia jak mu sie podoba, troche to smiesznie brzmi ale jest tak, że jedno robie, 2 nie moge zrobić i tak na zmiane.
    Jak to wygląda: ustawiam ostrosc, spust jest w polowie i w momencie dociskania nic sie nie dzieje.
    Co jest zepsute? Czy AF sie nie wyrabia i blokuje spust no i przez to mam taki problem ze zdjeciem czy migawka padla, ale wydaje sie ze jak by migawka padla to by w ogole nie pstrykal. Pomożcie.

Pozdrawiam.

NIKON D200 || Tamron 28-75 f/2.8 || Sb600

Domyślnie Odp: D70s - problem;/

Cytat Zamieszczone przez karpik Zobacz posta
    Witam. Mam ww aparat od poltora roku, zdjec ma na liczniku sporo. Powstal problem, aparat robi zdjecia jak mu sie podoba, troche to smiesznie brzmi ale jest tak, że jedno robie, 2 nie moge zrobić i tak na zmiane.
    Jak to wygląda: ustawiam ostrosc, spust jest w polowie i w momencie dociskania nic sie nie dzieje.
    Co jest zepsute? Czy AF sie nie wyrabia i blokuje spust no i przez to mam taki problem ze zdjeciem czy migawka padla, ale wydaje sie ze jak by migawka padla to by w ogole nie pstrykal. Pomożcie.

Pozdrawiam.
    migawka nie pada od razu tylko powoli

Ja miałem podobne objawy ale zwiazane z gniazdem kart(raz aparat widzial karte i cyknął zdjecie innym razem nie widział i nie było opcji dociśniecia spustu i strzelenia fotki).
    Druga opcja to tak jak pisze jasiu102.

Hej Po zmianie obiektywu miałem podobny problem. Tylko wyglądało to tak, że biore aparat, kadruje, ustawiam, spust do połowy no i tak z pare fotkek. Potem kolejny raz chce ustawić ostrość(klikam do połowy) a tu nic... Spust migawki jakby nie żywy, nie ustawia ostrości, nic. Musiałem wyłączyc aparat, włączyć i wracało do normy. Paro krotnie też nie widział obiektywu!! Wyłaczałem aparat, włączałem i niby działało. 2 fotki i znów.. Takiej nerwicy po tym dostałem że.... Już chciałem ogłosić problem światu, tyle że wpadłem na pomysł... Mianowicie przechowania obiektywu! Tzn zawsze wkładałem z założonym obiektywem(obiektywem do dołu). Z 18-70 nie było problemu, więc na poczatku się dziwiłem o co chodzi. Ale jak teraz zdejmuję obiektyw przed daniem do torby, zakładam dekielki, i hop do torby. I problem jak ręką odjął... Zero tamtych objawów, ostrzy idealnie, wszystko cacy Pozdr
    "Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
    || D70 | T17-50/2.8 ||

ktos jeszcze ma jakas propozycje?

NIKON D200 || Tamron 28-75 f/2.8 || Sb600

U mnie jest tak samo...może po prosu kwestia przeczyszczenia jakichś styków.

U mnie kilka razy tak było. Jak włożyłem pożyczoną kartę SD od znajomego. Jakaś lipna była.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

a ja proponuje zakupic butle izopropanolu, rozebrac body i przemyc elektronike, zwracajac szczegolna uwage na styki spustu migawki. zauwaz ze paluch to nie jest przyjazdne srodowisko dla elektroniki - tluszcz, zluszczajacy sie naskorek, czesto jakies niedomyte resztki jedzenia, wilgoc i sol z potu itp. po poltora roku uzywania przycisk mogl sie po prostu zabrudzic i dlatego dziala wybiorczo.
    Do czyszczenia tak jak mowie - izopropanol, pedzel ze srednio sztywnym wlosiem i duza dawka opanowania przy otwieraniu body .
    Alternatywne wyjscie - wyjac cala elektronike z body, znalezc serwis GSM gdzie maja myjke ultradzwiekowa, dac im 20 PLN za czyszczenie i sprawdzic efekty. *

*autor posta nie bierze odpowiedzialnosci za szkody poczynione nieumiejetnym zastosowaniem przedstawionej metody, aczkolwiek stosuje ja w wykonywanej pracy na codzien i skutecznosc czyszczenia wynosi okolo 97% zabrudzen materialem organicznym.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

przestaw sobie na AF-C i sprawdź czy będzie tak samo
    mi się wydaje, że nie robi zdjęcia, bo nie ma ustawionej ostrości

karta pamięci u mnie była winowajcą...
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów