Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Monopod

Domyślnie

ja bym radzil Manfrotto

ale jak mowisz taniej to szukaj na allegro:
    http://www.allegro.pl/search.php?str...8845&country=1

pozdrawiam
    Mam Nikona, Nikonke i małe Nikoniątka! Ślubna galeria:
    http://www.your-image.pl,http://www.bugdi.digart.pl,http://plfoto.com/53640/autor.html ;

Domyślnie

Chciałbym pociągnąć wątek. Bo ze statywem sprawa jasna: im droższy i cięższy tym generalnie lepszy. Ale z monopodem chyba sprawa wygląda inaczej. Nie odczuję chyba różnicy między monopodem Manfrotto, a takim z Allegro za 80-100zł. No chyba, że taki się złamie, ale to inna sprawa Mam dobry statyw, ale waży 4,5 kg więc na miesięczne łażenie z plecakiem po górach jest nieco za ciężki. Szukam czegoś lżejszego, właśnie na takie dłuższe wyjazdy - pomyślałem o monopodzie. Wiadomo, że ze zdjęć nocnych nic nie wyjdzie, ale świt nawet ogniskową 300 można już próbować fotografować: wychodzą zwykle czasy około 1/60 przy przysłonie 8 więc na monopodzie chyba to utrzymam?
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chita, Japonia

Domyślnie

Jesli do monopoda jest podlaczony bezposrednio korpus aparatu, to ciezko uzyskac nawet 1/20 , to kwestia wprawy i bardzo spokojnego organizmu. Natomiast jesli podlaczymy za pomaca pewnej szyny ktora przesunie srodek mocowania, na wysokosc 1/3 od dzioba obektywu, to juz jest latwiej utrzymac stabilnosc.
    Fotografia, to czysta przyjemność
    Ds, K20D + szkla, kolekcja Pentaksow szt.28, Fuji GX680+ szkla, SMC Takumar szt. 14, Fuji FP1,
    LF Sinar C, Sekonic L-508, Benro, Velbon, Lowepro, Crumpler

Domyślnie

A co z porównaniem jakości podparcia i stabilności jaką dają tańsze monopody rzędu 100zł i te np. Manfrotto, za które z głowicą trzeba dać nawet 400zł?
    Po drugie czy ktoś już w ten sposób eksperymentował? Tzn. czy zrezygnował ze statywu i na dłuższą podróż wziął tylko monopod? Chodzi o to na ile monopod może zastapić statyw kiedy np. chcesz na fotografiach pokazać jakiś kraj: wiadomo, że zależy np. i na zdjęciach miasta, ale i świtu nad jakimś jeziorem więc rozpiętość czasów jest znaczna.
    Dzięki i pozdrawiam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

To trochę mnie zakłopotałeś, przedmówco Bo słyszałem sporo opinii, że tanie monopody też dobrze spełniają swoją rolę i właściwie szukałem tylko potwierdzenia. Nie ukrywam, że nie stać mnie na wydanie kilkuset złotych (a co najmnie 300zł), bo to przecież prawie miesiąc podróżowania Oczywiście w starym, dobrym, studenckim trybie: pociąg najniższej klasy + namiot + zupa w proszku I chyba niestety kilka kilogramów wagi statywu na plecach, skoro twierdzicie, że te tańsze monopody nie spełnią swojej funkcji. Pozdrawiam
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem, pancerność w przypadku monopodu nie do końca jest zaletą. Monopod powinien być możliwie kompaktowy i niekłopotliwy. Solidność monopoda ma mniejsze znaczenie niż w przypadku statywu, bo w przypadku takiego focenia, najsłabszym (najbardziej chybotliwym) ogniwem zestawu jest i tak człowiek...
    Oglądałem Manfrotto i nie kupiłem, bo nie chciałoby mi się nosić takiego klamota. Stanąłem więc na mniejeszym Velbonie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

DarekZ skoro twierdzisz, że monopad o takich parametrach (stosunek masy własnej do udźwigu) http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=208#opis to klamot no to sorry, że zabierałem głos.
    Ależ kubalmar, nie masz za co przepraszać!
    A tak poważnie to dla mnie Manfrotto był za duży i za ciężki. Moim kryterium były rozmiary, a te przemawiały na korzyść Velbona (połowa wagi i 2/3 długości po złożeniu w porównaniu z Frotto). Udzwigu nie znam - musiałbym znaleźć instrukcję, ale oceniam, że ok. połowy Frotto.

Który jest lepszy technicznie? Bez wątpienia Twój Frotto.
    Który jest lepszy do moich zastosowań? Mój Velbon.
    I to chyba wszystko z mojej strony w tym temacie...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

gwoli wyjaśnienia...za stabilność odpowiadają 2 parametry - ciężar i materiał, z którego wykonano statyw/monopod...od tego nie uciekniemy, praw fizyki nie zmienimy
    jak ktoś chce lekkie i stabilne, musi wywalić kase na karbonowe, jeśli nie ma ksay to zwykłe MF, ale prawdą jest, że monopod, nawet lekki, jest lepszy od niczego :P

a swoją drogą...czasem można kupić na allegro starsze wersje MF za ko 100-150zł + głowica u hesji za ok 100zł

i ciekawostka...do niektórych monopodów MF są dostosowane trójnogi MF - stabilne to to nie jest na tyle, żeby zastąpić statyw, ale przynajmiej nie trzeba cały czas trzymać aparatu w ręku, no i jednak trochę poprawia stabilność...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Tak mówiąc szczerze, to z monopodów dostępnych na allegro zainteresował mnie ten
    (http://www.allegro.pl/item113962847_...d_gratis_.html). Po pierwsze w tej firmie kupiłem już statyw, z którego jestem b. zadowolony (model 666), po drugie i ważniejsze jako jeden z nielicznych jest wysoki. Mam te swoje 185 cm i monopod 160 cm jest dla mnie za krótki (a tyle ma Slik dostępny na Allegro). Odrzucam jedynie Manfrotto ze względu na cenę, rozważam jeszcze Soligor za 110zł. Jakieś rady? Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. Bo ja trochę laik jestem
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chita, Japonia

Domyślnie

To moze Velbon RUP 4, ma jakies 190 cm.
    Fotografia, to czysta przyjemność
    Ds, K20D + szkla, kolekcja Pentaksow szt.28, Fuji GX680+ szkla, SMC Takumar szt. 14, Fuji FP1,
    LF Sinar C, Sekonic L-508, Benro, Velbon, Lowepro, Crumpler

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów