Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Weekandowe fotki

Zapraszam na fotki nasze weekandowe. Jak wam się podobają?

Nie ma to jak nieoceniona pomoc starszej siostry.

Olo wchodzi na samą góre, tylko mama wtedy pilnuje syneczka i nie robi zdjęć.

U babci w ogródku

Mały siłacz

Olek w pokrzywach.

Padało

Zbieranie szczawiu

Dziękujemy
    Scarlet

Domyślnie Odp: Weekandowe fotki

mam sporo zdjęć w podobnej tematyce mojego synka, ale nie odważył bym się ich wstawić na forum.
    Martin

D300 | N 70-200-2.8 VR | N 50-1.8 | N 24-2.8 | SB 800 | iMac 24"|

Pomijając fakt, że zdjęć jest za dużo i nie są ponumerowane, to: 2, 3, 4, 5 nie pokazywałbym na forum - nawet nie wiem, czy nie skasowałbym od razu części z nich. Czemu ? Bo są słabe, kadry centralne, nic nie przedstawiają, a jeżeli już to pierwszy plan nie jest wyróżniony. Potem jest już lepiej, fajne kolorki, ok. Ale u babci w ogródku znowu poległy. Zdjęcia przypadkowe, przede wszystkim niedoświetlone postacie - to nie wygląda dobrze. Może rodzinie spodobałyby się, ale mi nie. Następnie mały siłacz, pokrzywy, padało - ponownie nie na forum - a jak już wystawione są, to napiszę, że są technicznie słabe (bałagan w tle, kadrowanie średnie, poza tym nic ciekawego na nich się nie dzieje). Ostatnie zdjęcia na łące trochę się bronią - powiedzmy 2. i 4. Z kolei 1. jest znowu niedoświetlone, a 3. jest przypadkowe.

Podsumowując - zdjęcia może (napewno) mają wartość emocjonalną dla Was, ale dla osoby postronnej nie przekazują tych emocji, nie są ich nośnikiem, a powinny być. Poza tym wiele poległo technicznie. Wg mnie ten zestaw zdjęć możnaby spokojnie skrócić do 4-5 sztuk, przy czym też należałaby się im jeszcze obróbka.

Dzięki za opinnie. Dla mnie wszystkie są fajne
    Ale fakt, są przypadkowe. Taka moja pstrykanina, nic nie ustawiane.
    A w obróbce to co dokładnie możnaby zrobić? Dopiero się ucze więc pytam doświadczonych kolegów.
    Scarlet

myślę że powinnaś najpierw popracować nad kadrowaniem, wychwytywaniem odpowiedniej chwili w której wciskasz spust, zdjęcie powinno coś przekazywać oglądającym.
    Martin

Dokładnie tak - zdjęcie ma coś przekazywać. Czasami wystarczy podejść bliżej i zrobić portret z poziomu dziecka - będzie zupełnie inaczej. Poza tym warto pokombinować też z różnymi innymi perspektywami - np. z samego dołu albo całkiem z góry.

Wiele zdjęć miało wady w postaci niedoświetlenia - niestety nawet przy słonecznej pogodzie lampa lub inne źródło światła jest nieodzowne, bo inaczej na twarzy są cienie.

Warto wreszcie zadbać o poprawność techniczną i estetyczną typu - proste ściany, postać umieszczona nie tylko centralnie, a raczej w mocnym punkcie, porządek w tle (to jest bardzo ważne!), zadbanie aby nie ucinać różnych części ciała jak nie trzeba, itp. Warto też dodać trochę obróbki do zdjęć.

to w temacie placu zabaw, tematyka podobna. Nie wiem jak z jakością bo mam laptopa z promocji i mało widzę na monitorze.
    Martin

Cytat Zamieszczone przez martin26 Zobacz posta

to w temacie placu zabaw, tematyka podobna. Nie wiem jak z jakością bo mam laptopa z promocji i mało widzę na monitorze.
    I rozumiem, że koleżanka scarlet prosiła Cię byś zamieścił poglądowo jakieś swoje zdjęcie w jej wątku, ot tak by pokazać "potrafie lepiej"
    D200/T12-24 f4/N50 f1.8/S100-300 f4/SB800

Cytat Zamieszczone przez martin26 Zobacz posta

śliczne!
    doświetlane lampą?
    Scarlet

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Warto też dodać trochę obróbki do zdjęć.
    Dopiero się ucze w tej dziedzinie. Podpowiedz proszę, co można tu zrobić. Na przykładzie jednej fotki.
    Scarlet

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów