Close

Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 282

Wątek: alpha

Domyślnie

dane o rozdzielczosci i przepustowosci nie wyssalem z palca jeno z materialow o sony cmos, sony wstepnie zapowoada tryb "wyboru najlepszego ujecia z serii ujecia filmowego" takze pewnie nie bedzie to tryb tworzenia bardzo ktortki ujec pseudofilmowych umozliwiajacych wybranie zdjecia z serii, przynajmniej ja to tak rozumiem.

Czornyj, technika sie rozwija, ultraszybka 2GB karta juz nikgo nie przeraża, kosztuje tyle co 3 lata temu 64mb, swoja droga ciekawe czy transfer faktycznie bedzie taki jak go reklamują, czas pokaże.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Ok, masz rację, jpg napewno to nie będzie, zły przykład. Ale dalej nie bardzo sobie wyobrażam coś, co będzie rejestrowało 10MP/60 fps strumień danych, dokonowało jego forsownej, skomplikowanej kompresji i zapisywało w formie filmiku... no właśnie, na czym? Chyba nie na karcie CF?
    A pomijając delikatny problem wpakowania do małej (jak zakłada Sony) lustrzanki jakiegoś piekielnego zestawu demonicznych procesorów DSP z gigantyczną pamięcią cache i sporym a szybkim nośnikiem do zapisu efektów ich pracy, to nie wiem po co komu rejestrowanie 10MP filmików video, chyba, że ktoś sobie w piwnicy IMAX-a zapodał...

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Czornyj

Dobrze prawisz, tylko że ten Sony od roku sprzedaje takie cuś z 3 MP... Ale co mnie to właściwie obchodzą jakieś piksele? Kiedyś się tym przejmowałem czytając Pilota Pirxa

Domyślnie

Vadim, tak ale 3 MP too nie 10. Zreszta nie chce mi sie wierzyc w cmosa ktory przy 10 MP rejestruje 60 klatek na sekunde. Juz sam fakt przemielenia takiej ilosci danych jest wlasciwie niemozliwy dla aparatu cyfrowego. Przy zalozeniu ze jedna klatka by zajmowala 1 mb to sam nosnik musialby miec mozliwosc zapisu z predkoscia 60 MB/s a nie wydaje mi sie ze taka karta istnieje.

Domyślnie

Czornyj, przyznasz ze byloby nieco zamieszania na rynku gdyby wsrod konkurentow oferujacych 3-5 klatek/sek pojawil sie nagle taki co oferuje 60 klatek/sek teoretycznie a w praktyce ograniczony predkoscia karty pamieci - chwyt reklamowy jak znalazl.

czy nowy DSP bedzie w budzetowej lustrzance majacej sie pojawic w okolicach lipca trudno teraz przypuszczac, jedno co wiadomo napewno to ze sony bedzie mialo ciezka przeprawe na rynku dSLR i potrzebuje mocnych atutow na starcie

w jaki sposbo urzeczywistnic zapowiadane 60 kl/sek to juz nie moja broszka, sony ma napewno pelno inzynierstwa bioracego codzien sporo kasy za rozwiazanie tego problemu a sami wiece jak malo dzis jest rzeczy niemozliwych.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

biszkoptwielki

Wiem, wiem, że trzy to nie dziesięć. Ale na to też mam argument. Nikkon D2h - "tylko" cztery z kawałkiem, a jakie foty z tego wychodzą? Myślę, że to, o czym pisał wyrwiflak jest równie niewyobrażalne, co bardzo możliwe.

Pozdrawiam

Domyślnie

Czy wiecie jak rejestruje sie cyfrowo obraz ruchomy? To kompresja jeszcze większa niż jpg, więc jakość stopklatki będzie kiepska.
    Tam jest zastosowany ciekawy chwyt. Zapisuje sie całą klatkę, a potem dla kilku kolejnych klatek zmiany w stosunku do pierwszej. Potem cykl sie powtarza - cała klatka i zmiany w niej. Sa jeszcze różne wersje tego cyklu.
    Zrzucenie filmu z surowego materiału DV do pliku mpg trwa sporo czasu. By to robić w czasie rzeczywistym trzeba niezłego procesora. Szczególnie przy 10 MP. Tylko pytanie po co 10 MP? Wymagania HDTV sa mniejsze. To tak jakby fotografować aparatem z 12 MP matrycą by robić pliki na monitor 1200x1800 pikseli. Do tego wystaczy koło 2 MP.
    Po co taki nadmiar danych danych do przetwarzania w czasie rzeczywistym w dodatku?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Fakt zrobienie aparatu ktory przy 10 MP rejestruje 60 klatek na sekunde wydaje mi ze mogloby byc mozliwe, tylko pytanie ile takie "cos" by kosztowalo? Podejrzewam majatek. Co do robienia filmow w 10 MP mysle ze zastosowanie by sie znalazlo, tylko ze w scisle okreslonych dziedzinach, napewno nie w TV, ablo do domu.
    Jacek_Z, mniej wiecjej wiem jak wyglada kompresja ruchomego obrazu w mpeg. Tylko zauwaz ze tak jak obraz jpeg mozesz poddac wiekszej kompresji, uzyskujac mniejszy plik wyjsciowy, tak samo mozesz zrobic z mpeg. A ze wszystko gorzej wyglada w mpeg to juz wina nosnikow i ich pojemnosci.
    A gdybanie co do jpeg i 60 kl/s. Jakby mozna bylo robic z taka predkoscia zdjecia seryjne to mysle ze fotograficy zajmujacy sie sportem nie mieli by oporu w wybraniu alphy

Domyślnie

widać że kampania reklamowa sony została zrobiona przez fachowców , zaraz się okaże że artykuł z 1 kwietnia na fotopolis to prawda , jescze tylko obiektyw 12-400mm dożucić i będzie komplet
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

witam Szanownych Nikonowców!
    To moje pierwsze wystąpienie na tym forum i od razu mam pytanko.
    Cały ten wątek jest rozmową o niewiadomym, bo nie wiemy przeciez do końca (a może od początku?) co nam Soniacz zaserwuje. Mnie interesuje natomiast jak zmieni sie polityka cenowa Nikona i Canona w segmencie tanich lustrzanek po wejściu Sonego. Jak myslicie - obniża ceny, żeby konkurowac z nowym, czy wręcz przeciwnie utrzymaja je na dotychczasowym poziomie, aby udowodnić, że konkurencji sie nie boją?
    Pytanie może dziwne bo przeciez nie znamy ceny tej alfy ale mnie jako konsumenta (zastanawiam się nad zakupem D50) konkurencja cieszy.
    pozdrawiam

Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów