Tylko czy porownywales zdjecie z tym samym obiektywem?Zamieszczone przez jjj
Szukaj
Tylko czy porownywales zdjecie z tym samym obiektywem?Zamieszczone przez jjj
Pozdrawiam:
Andrzej
canon z 50/1.8 , nikkor z 50/1.8...
Wydaje mi się, że to porównywalne jakościowo szkła, ...nie wiem na pewno![]()
ja porównywałem z tymi samymi obiektywami - za wyjatkiem canona 5D.
tak naprawdę porównywałem parami - bo miałem to samo z D70 i z D200, potem to samo z D200 co z D2X (nie miałem bezpośrenio przez to porównania D70 z D2X) itd.
miałem kilka ujęć z D200 - zestawiając je z róznymi body uzywałem róznych, by były porównywalne
wydałem trochę na odbitki, ale jak sie ma kupić body za sporo tysięcy i podjąc decyzję czy zostac w sytemie czy go zmieniać to chyba warto dla spokoju sumienia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jacku_Z zdziwiłeś mnie mocno info o większej ilości szczegółów z d70 w stosunku do d200, bo sam to kiedyś sprawdzałem i było zupełnie odwrotnie (...oczywiście to samo szkło sigma 18-50/2.8 EX).
To co piszesz to sie jakos kupy nie trzyma - żeby zrobić wieksze zdjęcia niz wynika to z czystego wyliczenia formatu przy rozdielczości 300dpi to sie je po prostu interpoluje, i naswietla dalej przy 300dpiZamieszczone przez Jacek_Z
Jezeli piszesz że przed interpolacja zdjecia z D70 byly lepsze niz z D200 - to wszystko na ten temat.![]()
Pozdrawiam:
Andrzej
...aaaaaaa i jeszcze jedno Jacku_Z. Dlaczego w takim razie wybrałeś aparat który był najgorszy w Twoim teście?
zdjęcie z D70 było prawie o połowe mniejsze od tego z D200. wygladało wtedy lepiej (bardziej kontrastowe wydawało sie ostrzejsze) a ilość szczegółu wydawała się ta sama.
dopiero po powiększeniu do tego samgo (dużego) formatu odbitki uwidoczniła sie przewaga D200
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jest jeszcze jeden aspekt - w jakim formacie zapisałes zdjecia - czy byly to RAW'y , i jezeli tak to czy byly jednakowo obrobione?Zamieszczone przez jjj
[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
Bo trzeba bylo zdjęcie z D70 zinterpolować, a nie tylko powiekszać..Zamieszczone przez Jacek_Z
![]()
Pozdrawiam:
Andrzej
Tak RAW. Dokładnie to NEF (nikon) i CR (canon).
Będę dalej marudny - ale porownanie Canona i Nikona nie jest w tym wzgledzie do konca miarodajne - obie firmy stosuja nieco rozne algorytmy obrobki obrazu.Zamieszczone przez jjj
niektore pliki wykonane tym samym Eos'em 20D sa "ostrzejsze" od D200,
Pozdrawiam:
Andrzej
Skontaktuj się z nami