Smurf, no tak, ale np Sigma SD10 miała 3,3 mln ale za to potrójną matrycę (każda warstwa matrycy rejestrowała inny kolor R,G,B) co w sumie dawało 10mln efektywnych pixeli. stąd moje pytanie.
Szukaj
Smurf, no tak, ale np Sigma SD10 miała 3,3 mln ale za to potrójną matrycę (każda warstwa matrycy rejestrowała inny kolor R,G,B) co w sumie dawało 10mln efektywnych pixeli. stąd moje pytanie.
FX
mkwiek cały czas mu o tym piszę, że sa ułozone po skosie, chyba jak go ma, to o tym wie.
najbardziej kontrastowa jest Velvia 50, a ma najmniejsza rozpietośc tonalna. To pomaga w ostrosci. dlatego nie polemizuje że tryb wide moze sie wydawac mniej ostry. Podobnie jak mniej ostry sie wydaje D200 - ale to kwestia filtrów AA.
Jak z tego widac subiektywne odczucie ostrości/kontrastowości zalezy od kilku rzeczy.
Ale od ilosci MP zdecydowanie jak najbardziej i te 6 czy 10 MP to jeszcze nie żadna granica.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Fuji ma matryce Bayerowską, nie ma zupełnie żadnej analogii do matrycy Foveona z Sigmy.
Fuji ma "dodatkowe" niskoczułe piksele , ale te słuzą do powiekszenia rozpietości tonalnej, w żaden sposób nie wpływaja na rozdzielczość.
Matryca Fuji jest jak gdyby "innaczej wycięta" - jest obrocona o kat 45 w stosunku do "tradycyjnych" matryc, co nie zmienia faktu ze ma 6 mln pikseli i wszystko co sie chce uzyskac wiecej (12 mln) uzyskuje się na drodze interpolacji.
Pozdrawiam:
Andrzej
no przecież ja nie twierdzę, że maZamieszczone przez Smurf
FX
ale wynikowe 6 MP z fuji jest tez obrócone o 45 stopni, wiec mozna napisać, że fuji interpoluje 6 MP przekręcone o 45 stopni na 6 MP w układzie pion-poziom!!!
jest wtedy prawie takie same jesli chodzi o ilość szczegółów z d70. ale plus tego rozwiąznia wychodzi własnie przy jednoczesnej interpolacji w górę.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Gdybyś miał możliwość uzycia jednoczesnego D50 i D200 spróbuj zrobić identyczne zdjecie z tym samym obiektywem przy jak najnizszym ISO (zeby szum nie przeszkadzal) obydwoma korpusami, nastepnie zinterpoluj dobrym programem np. Genuine Fractals plik D50 do wielkosci D200 i wtedy porównaj.Zamieszczone przez Jacek_Z
[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
Ale przez to rozdzielczosci nie zyskuje!!!Zamieszczone przez Jacek_Z
Pozdrawiam:
Andrzej
no i wtedy plik z D50 bedzie miał mniejsza ilośc szczegółów.
Najpierw sprawdź jak to bedzie różnica i czy w ogole bedzie zauwazalna.![]()
Pozdrawiam:
Andrzej
sprawdzałem pół roku temu jak miałem podjąć decyzję co kupić - wzięłem pliki z d200, d2x, fuji S3 pro (jako wide i 12 MP) - tak, tak i z d70 tez by miec odniesienie do tego co wtedy uzywałem i z canona 5d bo brałem pod uwage zmianę systemu.
a nastepnie zrobiłem odbitki na papierze formatu 56x70 cm !!!
na dwa sposoby - biorąc 150 dpi i w ten sposób najmniejsze było zdjecie z d70, zajmowało częśc kartki, a zdjęcie z D2X i 5D było na prawie cały format. i nawet wtedy D2X był lepszy niż D200 w ilości szczegółu - choc sie tego raczej nie spodziewałem przy "cropie" 1:1. (d70 był nawet lepszy - moze dlatego że bardziej kontrastowy, fuji lepsze, canon tez!) D200 wyszedł najgorzej, to chyba przez mocne filtry AA)
a przy drugiej odbitce, z interpolowaniem do pełnego formatu odbitki 56x70 wyszło bardzo, że wiecej MP to jednak wiecej szczegółu.
(pierw zrobiłem odbitki na 300 dpi na formacie 28x35 cm i praktycznie nie było róznic miedzy body, dlatego potem 150 dpi i 2x liniowo, czyli 4x większy format, ale naswietlałem ćwiartkę takiej kartki)
dlatego Smurf łatwo mi sie z toba dyskutuje - bo to przerabiałem i to nie na monitorze, a na olbrzymich odbitkach.
I tutaj się "Smurfie" mylisz. Ja porównywałem zdjęcia takiego samego motywu z canona 20d (CMOS) i nikona d200 (CCD), czyli 8MP przeciw 10MP i różnicę w ilości szczegółów (...fakt, że przy dużych powiększeniach, ale jednak) widać na kożyść d200.
Więc tym bardziej oczywiste jest, że musi być widoczna różnica pomiędzy 6 a 10.
Skontaktuj się z nami