Jak się poszuka, można znaleźć taniej...
http://www.mitoya.pl/?p=p_38&sName=dyfuzory
pozdrawiam
Szukaj
Jak się poszuka, można znaleźć taniej...
http://www.mitoya.pl/?p=p_38&sName=dyfuzory
pozdrawiam
tyle że to nie Fong![]()
Niestety chyba trzeba będzie się zaopatrzyć w wersję z Allegro za 82 zł![]()
D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ
jesli chodzi o samo urzadzenie to napisze co mysle na jego temat. bedzie bardzo krotko. rozprasza znakomicie, chyba nic innego nie daje tak ciekawych efektow. niestety z powtarzalnoscia rezultatow jest juz zupelnie do bani. przy aparacie ustawionym w M i lampie w ttl w tych samych warunkach i tym samym kadrze pomiary potrafia sie roznic od siebie tak drastycznie, ze do powazniejszych zastosowan raczej sie nie nadaje. spelnia swoja role przy krotkich zdjeciach pionowych, portretach itp. nie sprawdza sie zupelnie przy szerszych planach (szerszy pionowy plan jest wyraznie niedoswietlony z prawej strony). powodem nie jest brak swiatla bo lampie zostaje spory zapas, tylko wspomniana wczesniej bardzo duza rozpietosc jesli chodzi o naswietlenia. zeby bylo jasne - dwa zdjecia zrobione po sobie bez ruszania sie z miejsca i bez zmiany parametrow - jedno jest ok, dtugie nie jest, przewaznie drugie znacznie gorsze od pierwszego
byc moze oryginal sprawdza sie lepiej. te podrobki tak sobie. w malych pomieszczeniach ok, w kosciolach raczej slabo.
z odleglosci ponizej 2-3m tez do bani, swiatlo ucieka ponad fotografowanym obiektem (przy poziomych zdjeciach)
na dodatkowe pytania odpowiem.
liczylem ze bedzie to jakies rozsadne rozwiazanie do rownomiernego i bezcieniowego rozkladania swiatla glownie przy zdjeciach pionowych ale utwierdzam sie coraz bardziej w przekonaniu ze jedynym rozwiazaniem jest bracket. przraza mnie tylko fakt, ze wyglada to jak katafalg...
Ostatnio edytowane przez R ; 10-07-2008 o 10:38
侍
A ja ostatnio robiłem reportaż ślubny i bardzo często stosowałem w/w dyfuzor. Po wstępnym obejrzeniu RAWów jest ok. Jeszcze dziś biorę się za obróbkę i obadam dokładnie każde zdjęcie. W każdym razie na pewno zadowolony jestem z dodatkowej nakładki, dzięki której światło lampy błyskowej zostało zbalansowane ze sztucznym światłem zastanym. Pozdrawiam!
no to umoczyłem
Ponieważ już nabyłem Fong'a to się wypisuję z "listy społecznej"
MarcinWilk
Słowo się rzekło...
Zapraszam do zapoznania się z moimi rozważaniami na temat oryginału
MarcinWilk
Bardzo fajny test. Wielkie dzięki.
Marek
D800 + parę szkiełek.
parę słów ode mnie na temat tego urzadzonka.
kupiłem dzis zamiennik w multifoto za 39zł.
rozprasza znakomicie, od razu się w nim zakochałem.
powtarzalność wyników jak dotąd 100%, w mojej sb800 palnikiem do góry daję nawet korekcję do -2/3 gdyż mz nawet aż za mocno świeci, a może lubię troszkę niedoświetlone
jestem bardzo zadowolony : )
x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
www.ma-foto.pl
Skontaktuj się z nami