Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Problem z odbitką

Witam szarpnąłem się na odbitke 30x45cm (RAW z D70 zapisany jako tiff nie kadrowany, dobrze naświetlony).

zdjecie odebralem w pospiechu jak to zwykle bywa a w domu zonk na zdjeciu juz z 30cm widać pionowe pasy, ponizej zdjecie zdjecia, paski są nieco bielasze tak jak by zle wydrukowane. Czy to normalne czy reklamować?

Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

jak na odbitke to takich pasow nie powinno być! ale musialbym zobaczyc i dotknąć chociaz i tak sie nie znam.
    Mam Nikona, Nikonke i małe Nikoniątka! Ślubna galeria:
    http://www.your-image.pl,http://www.bugdi.digart.pl,http://plfoto.com/53640/autor.html ;

Domyślnie

turbo, Przy jakim ISO bylo robione to zdjecie..?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie Witam szarpnąłem się na odbitke 30x45cm

Jeżeli to jest drukowana odbitka (drukarka lub ploter), może to być wina głowicy drukującej - minimalnie przypchana dysza (lub kilka), jeśli natomiast jest to zdjęcie to nie wiem. Pozdrawiam.
    N D200, N 17-55/f2.8, 18-200VR, SB800, MB-D200 i kilka dodatków

Domyślnie

wygląda na drukarkę/ploter.
    a jeśli lab a tego nie masz na pliku w duzym powiększeniu to reklamuj.
    zreszta druk tez możesz reklamować
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

typowy objaw bandingu... zdecydowanie wina po stronie druku, reklamowac...
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

to drukarki tez maja banding
    epidemia jakaś
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, no widzisz, nawet nie wiedziałeś, że kupiłeś dwa w jednym i do puszki i do drukarki.
    Jacek

Domyślnie

Tak jak radziliście tak tez i zrobiłem. Dzisiaj zanioslem do labu, pan pooglądał i zapytał czy zechce jutro przyjść po wydrukowane poprawnie. Dziwi mnie tylko ze mieli nadal tiff'a na pulpicie A moze sie im spodobało

stig, ISO 200.

Nigdy nie wystapil u mnie porblem z takimi pasami zarowno w jpg jak i raw wiec pewnie wina faktycznie labu.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Nie wina labu tylko plotera - to ewidentny druk. Ci drukarze odbitek żeby zaoszczedzić ganiają z odbitkami do drukarni bo to znacznie tańsze a niejeden laik nie zaczai różnicy. Sam ostatnio się awanturowałem bo zagrali ze mną w picipolo...
    Oddałem tą samą fotę do drukarni i do Labu. W drukarni zapłaciłem 6 zł a w Labie o mały włos 9,50. Na szczęcie miałem przy sobie wydruk. Po porównaniu okazało się że to nawet na tej samej maszynie było robione (małe błędy głowicy). Gość zczerwieniał jak burak ale nadal obstawał przy swoim... H. mu w d. - już nigdy tam nie pójdę...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Uprawnienia umieszczania postów