Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Nostalgia

Domyślnie Odp: Nostalgia

nie od każdego. ja tylko bym napisal, ze faktycznie ten górny prawy naroznik to jakis dziwny jest no i ciasniejszy kadr. ale nieco ciasniejszy. ogolnie nie chcialem sie wypowiadac, bo zdjecie nie powala, ale cos w sobie ma. dopiero po ostatnim poscie (bombla) stwierdzilem ze zaprotestuję. staram sie nie patrzec w lewo (ani tym bardziej nie przewijac w dół) zanim nie wyrobie sobie zdania o danej fotce (staram sie).
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

bombel
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Proszę o rozwinięcie
    A proszę bardzo.

Wiemy, że potrafisz robić dobre zdjęcia - dałeś tego niejednokrotne przykłady. Jak wystawiasz zdjęcie, które jest słabsze (lub dużo słabsze), zamiast mówić że jest świetne (bo nie jest), forumowicze mówią, że coś w sobie ma, że nastrojowe, a na ogół po prostu, że 'klimatyczne'. Klimat, nastrój - to są bezpieczne porównania, bo nie są łatwo definiowalne i są mocno subiektywne - więc bezpieczne, jeśli się ich używa.

Natomiast jakby takie zdjęcie wystawił ktoś nowy, ktoś, o kim nie wiemy prawie nic i nie znamy jego dorobku - dowiedziałby się wielu interesujących rzeczy. A to że kadr nie taki, że za ciemno (bo jest za ciemno), że obróbka drętwa, że konwersja do b&w mało ciekawa, że to i że owo, i tak dalej, i tak dalej... Gdyby miał szczęście dowiedziałby się, że może i był pomysł, ale żeby jeszcze poćwiczył. I poczytał. I poprzeglądał forum, bo mądre rzeczy piszą.

Zaś u Ciebie zdjęcie jeśli nei jest dobre, to ma w sobie klimat i nastrój.

Jest to zachowanie zupełnie zrozumiałe. Twój dorobek znamy, początkującego (na forum, nie w fotografii) zaś nie; dlatego Ty dostajesz kredyt zaufania, początkujący nie.

To miałem na myśli skrótowo mówiąc w poprzednim poście.

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Zimno, wiatr, deszcz - ktoś normalny wyłazi w taką pogodę na zdjęcia ? (...)
    Ja wychodzę, bardzo ciekawa pora na zdjęcia!
    A zdjęcie na tak, do mnie trafia.

nie calmowate - szare bure i nijakie

Widziałem to zdjęcie na - o zgrozo i ja to mówię - źle skalibrowanym LCD (swoja droga 30cali woooow ). Było lepiej. Wciąż nie wierzę w to co piszę, ale rozjaśnienie poprawiłoby - w moim odczuciu - to zdjęcie. Teraz jest za ciemno, buro i nijako. Zatem konwersja jak dla mnie mało wyrazista.
    Z technicznych spraw - nie przyciąłeś dokładnie po obrocie i widać w prawym górnym rogu paseczek. I syfka.

Natomiast na plus zaliczyłbym kadr i kompozycje. Podobają mi się te spowite chmurami górki.

Dzięki za uwagi - macie racje

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów