Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie D50 rozregulowany AF - PROSZE O POMOC

Sprawa wyglada tak - D50 z kompletnie rozjechanym AF (bylo dosc duzo grzebane na imbusach domowym spoosbem)
    Nikon Polska - wyreguluja? i za ile?
    Moze jakis serwis w Krakowie - Kadeja - tez za ile. (ok juz wiem ze odpada - dzwonilem)
    Bardzo prosze pomozcie - sprzedalem korpus kumplowi i oczywiscie przez to ze bylo grzebane sprzedalem bardzo tanio (teraz moze nawet dostanie go za free) ale chce mu pomoc i doradzic gdzie mu to wyreguluja.
    Kumpel byl swiadomy jak kupowal ale jak mowie chce zeby mial calkiem sprawny aparat.
    Ostatnio edytowane przez manio ; 14-05-2008 o 13:02
    Nikon

Domyślnie Odp: D50 rozregulowany AF - PROSZE O POMOC

Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.

Cytat Zamieszczone przez Arczibald Zobacz posta
    Skoro już było grzebane to zapewne nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze raz pogrzebać - weź 50/1,8 i na centralnym czujniku przy f 1,8 ustaw prawidłowo ostrość na jakimś oddalonym obiekcie (min. kilkanaście metrów, na powierzchni, na której widać rozkład GO - np. na równo skoszonej trawie) i dla porównania np. standardowy test z bateryjkami. Jeśli będzie OK to przy pozostałych szkłach będą one winne FF/BF, a nie body.
    To juz zostalo przerobione - kwestia jest taka ze imbus jest ze tak powiem delikatnie "o powiekszonej srednicy" czyli kluczyk imbusowy lata dosc luzno i pole manewru jest ograniczone.
    Nikon

ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
    Moze komus przyda sie takie info.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    ktos jest mi w stanie powiedziec jaka srednice ma srubka sterujaca AF? czy to wogole jest srubka czy tylko mechanizm z lebkiem imbusowym? jesli to srubka, jestem w stanie zalatwic kazdy rozmiar od m 0,5 do m2 (rowniez z roznymi srednicami trzpienia imbusowego).
    Moze komus przyda sie takie info.
    śrubka - klucz imbusowy 1,5 mm przynajmniej w tym przypadku o ktorym pisze.

" Srubki sa ,,mimosrodami'' i obracaja sie w kolko."
    Nikon

طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Cytat Zamieszczone przez Albert44 Zobacz posta
    Od tego to sie akurat zaczelo ale poszlo dalej niz trzeba
    No nic sprobuje jeszcze z kumplem na spokojnie w weekend sprobowac przywrocic do ustawien fabrycznych te im busy
    Nikon

Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć

Cytat Zamieszczone przez Arczibald Zobacz posta
    Jest jeszcze jeden sposób - małe szczypczyki, którymi można bez problemu ten mimośród objąć
    O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc
    Nikon

Cytat Zamieszczone przez manio Zobacz posta
    O widzisz jak sie bawic to sie bawic, wiem o jakie biega, sprobujemy zachowujac ostroznosc
    Zanim zaczniecie wsadzać szczypce do komory apartu spróbujcie kluczem torx. Kilka śrub ze zniszczonym gniazdem imbusowym udało mi się torxem odkręcić.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów