Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: D-lighting

Domyślnie D-lighting

stosowac nie stosowac (jak w tytule)...??? czy kwestie poprawy zostawic PS...? chodzi mi o spostrzezenia praktyczne uzytkownikow D300, pozdr.
    D3s, D3, N 14-24 f2.8, N 16-35 f4.0, N 24-70 f2.8, N 24-120 f4.0, N 70-200 f2.8 vr, N 85 f1.4, N 50 f1.4 Af-s, N 35 f1.4, N 24 f1.4, N 16 f2.8, SB-900/800 + CLS SU-800, iMac 27" i7

Domyślnie Odp: D-lighting

Osobiście mam przez większość czasu włączony D-lighting w pozycji "normal". Jeżeli robisz w rawach to i tak nie ma znaczenia, ale jeżeli potrzebujesz gotowe jpegi z puszki aby ich potem nie musieć obrabiać to polecam. Jedyna sytuacja w której wyłączam DL to taka, gdy używam wysokich czułości, bo wtedy szumy są dużo bardziej widoczne.
    Pozdrawiam, Kuba

Cytat Zamieszczone przez skuba Zobacz posta
    Osobiście mam przez większość czasu włączony D-lighting w pozycji "normal". Jeżeli robisz w rawach to i tak nie ma znaczenia, ....
    Nie do końca. Jeżeli mówimy o Active D-Lightning, to warto mieć włączone, ponieważ jeżeli nam nie pasuje mozemy je ewentualnie wyłączyć z CNX. Jeżeli natomiast zrobimy zdjęcie w RAW, ale z wyłączonym ADL, to już go w CNX nie włączymy.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Nie każdy używa CNX. W ACR'rze, którego używam do obróbki NEF'ów, akurat nie ma to znaczenia, niestety przy moim D300 nie było CNX Przyznaje się więc, że nie wiedziałem o możliwosci włączania/ wyłączania ADL w CNX przy plikach NEF.
    Pozdrawiam, Kuba

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Nie do końca. Jeżeli mówimy o Active D-Lightning, to warto mieć włączone, ponieważ jeżeli nam nie pasuje mozemy je ewentualnie wyłączyć z CNX. Jeżeli natomiast zrobimy zdjęcie w RAW, ale z wyłączonym ADL, to już go w CNX nie włączymy.
    To napisz jak to się wyłącza w CNX, pliz
    Maki

edit/ juz wiem;]
    Ostatnio edytowane przez maki ; 13-05-2008 o 19:29
    D800

ADL włączony w czasie robienia zdjęcia (RAW) - można wybrać: Unchanged, Off, Low lub Normal (w tym wypadku to samo co Unchanged)

ADL wyłączony w czasie robienia zdjęcia (RAW) - nic nie można wybrać.

X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Uprawnienia umieszczania postów