Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Oravsky Podzamok

Wybrałem wg. mnie najlepsze

A jak oceny ?
    ... uczę się ...

Domyślnie Odp: Oravsky Podzamok

2. najlepsza, ale tez do poprawy - trzeba bylo sie zdecydowac albo na caly ten wykusz i wtedy zmiescic całe sklepienie, albo na jakis szerszy kadr, zeby nie ucinac tej sciany po prawej nad sama połogą.

1. troche ciemna. mysle ze wszystkim zdjęciom pomogłoby delikatne dobłyśniecie.. ale takei na serio delikatne -3ev, tylko zeby najgłebsze cienie wydobyc z mroku
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

bombel
    Gość

Widzisz, dobłyśnięcie spowoduje dodanie cieni od lampy, co akurat tu nie byłoby wskazane. Ideałem postępowania byłoby, gdybyś zastosował prostą procedurę bracketingu i złożył 3 obrazki do kupy.

Teraz te jasne okna są już nie do uratowania, choć z pozostałymi wadami można powalczyć. Dla przykładu, masz spory niebieski zafarb na podłodze dwójki - rzecz prosta do usunięcia, a będzie cieszyć. Cienie są zdecydowanie za ciemne (bo zdjęcie nie miało w nastroju przypominać filmu grozy, tylko raczej przedstawiać piękno wnętrza). Warto je (cienie) rozjaśnić, a jeśli masz RAWy, to nawet zrobić pdeudoHDRa. Na dwójce chiałeś pokazać pewnie pięknie wykonany mebel, a jego sztukateria tylko niemrawo pobłyskuje...

Na plus zapisuję 'pionowość' scian. Wiem, że to nie robi się samo, więc chwalę. Kadry nie są jakimś mistrzowskim osiągnięciem, ale nie są złe, a nie wiem, jak można było odejść i co jest poza kadrem (bo może coś, co chciałeś ominąć, jak sznury, tabliczki czy coś takiego).

Reasumując: gdyby nie naświetlanie - zdecydowanie do poprawy - wyszłyby zupełnie dobre, nieźle skrojone i interesujące obrazki wnętrz. Teraz niestety trzeba tam jechać ze statywem i zrobić to porządnie jeszcze raz.

mając cyfrę można póbować 20 razy błyskać we wszystkie strony, tak, żeby maksymalnie rozproszyć światło lampy, aby tylko dla znawcy było czytelne.

też popieram proste ściany nic nie zwróciło w tej kwestii mojej uwagi, czyli są faktycznie ok no moze poza 2, ale po prostu sie nie dało nie opuscic aparatu jak mniemam
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Malutka (zalecana) poprawka

Pozdr.

upsss w galerii też się zmieniła brak porównania
    ... uczę się ...

zafarbu nie ma git

Uprawnienia umieszczania postów