Szukaj
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
Dobra. Rozumiem, że fotki juz nie sa prześwietlone, nie brak im kontrastu, nie sa poruszone, ptaszor jest w standardowych pozach, bo tak najłatwiej go sfocić. Wyrównaliśmy do poziomu.
Zostało jeszcze to poczucie mdławosci, ale na to już nic nie poradzę.
pozdrawiam serdecznie
Kuba czekałem na ciebie
NIedługo wstawię białoskrzydłą, troszkę cierpliwości i sobie pofolgujesz.
"czuję jak rodzi się moc"
Przyznam, że nie rozumiem aluzji.
Fotki są dalej takie jak powiedziałem. Dwie nowe niewiele zmieniły - a już na pewno nie w kwestii kontrastu.
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Spoko, spoko
Moje wątki są pełne aluzji.
Może masz rację, w każdym razie dla mnie materiał jest dobry i można z niego dużo wyciągnąć.
Mam nadzieję, że uda mi się pokazać walkę ptaszorów.
Ostatnie zdjęcia na pewno wnosza lepszą ostrość i detal.
Pozdrawiam
Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com
Oczywiście, że się do ciebie odzywam. Nie komentuję tylko twoich zdjęć.
Komedią to był twój priv do mnie.
myślę, że to nie jest sprawa kontrastu, a jedynie odrobinkę dodać tonów pośrednich. Ale ja tam się nie znam, więc to jest tylko moje zdanie![]()
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Dzięki Waldku. Spróbuję się pomęczyć. Swoją drogą polatałem po dubeltach wspomnianego TUZA i innych pomniejszych i z tego co zobaczyłem, wiekszośc ptaszorów jet fotografowana przy zachodzącym słoneczku, w ciepłym świetle. W kazdym razie wydaje mi się ze kolory ptaszorow się rozjezdzają.
Zastanaiwam sie czy to co widziałem było bardziej kontrastowe czy własnie mniej.
Tak to jest jak sie skalibruje monitor. Przestałem to ogarniac.
Oglądam to na trzech monitorach. Na bańce jest lekkie mydełko i w miarę spoko, na jednym lcd rzeczywiście wszystko wydaje się jasne i mało kontrastowe, na skalibrowanym lcd dla mnie wszystko gra, ale absolutnie nie mówie, że mam rację.
A nie kupiłeś aby takiego samego monitora, jak ma Paweł?
U mnie te zdjęcia wyglądają spoko, choć faktycznie mają dość delikatną tonalność. Na kiepskim monitorze mają przez to prawo wyglądać dość kaszaniasto.
Ocena tych zdjęć na podstawie : kto zrobił, bo łęczaka lub bataliona można lepiej jest chyba nieporozumieniem. Nie fotografowałem tego gatunku, ale śmiem przypuszczać, że jest to bardzo trudne. Nie są to ptaki na przelotach. Środowisko nie rozpieszcza. Ocena fotografi przyrodniczej nie może kończyć sie na rozmyciu i kontraście. Dubelt jest super.
Ale koniec z tym słodzeniem.Apropo dudka, mi nieleży. Jest taki "bezbarwny" .
Pozdrawiam
D....,TC-14II
Skontaktuj się z nami