Szukaj
Klasa. Gratulacje za gatunek. Ja w kość dostałem od kszyków( były dokoła w trawach) i nie wyszły na strzał. Uchyl rąbka tajemnicy: gdzie i czy sprawiły trudności.
D....,TC-14II
Zmagam się z oprogramowaniem, drukiem, kalibracją, więc do klasy to im troche brakuje, choc materiał wyjsciowy jest b. dobry
D3 jest klasą samą dla siebie,dla sportu robiłem 300mm, F2.8 , ISO 6400, 1/20 s i wydało
(vr oczywiście off)
Sprzet daje ogromne mozliwości - czułosc i szybkość. Coraz bardziej nęci mnie 200-400, przez swoją uniwersalność.
NAjwieksze trudności. Było kilka:
POGODA - swiatło !!!!
samo tokowisko - nie można za dużo poodsłaniac, bo ptaszory się boją, tak naprawdę obserwujesz 1-2 kepy turzyc, i gadasz do ptaka - daj mi szansę
Generalnie, jak to na zasiadce, dupa, kręgosłup, nogi wszystko boli. Ze niby taki twardy jestem. No jestem, ale każdego boli tak samo.
Poza tym trzeba budowac swoja legende, co to nieustraszenie przez bagna i błota.....pitupitu.
pozdrawiam
"czuję jak rodzi się moc"
mnie podchodzi 1 i 2 mimo, iż zabawiłeś się w chirurga amputując co nieco tu i ówdzie![]()
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Wld, na pewno ujecia 2 i 3 nie są standardowe.
A co do amputacji, ptaszor jest szybki, jest bardzo blisko, walczysz z glabią, kadrem, ostrością. Brakowało mi zooma
Zamierzam jeszcze nad tematem posiedzieć jakieś 2-4 zasiadki.
Sam napisałeś że sie uczysz nowego sprzetu wiec napisze co mi nie pasuje.
Po pierwsze jest za jasno. Nie wiem jak z kalibracja monitora ale u mnie zdjęcia sa po prostu za jasne.
Po drugie za mała GO. Pewnie to wynik kiepskich warunków ale niestety odbiło sie to na ostrości - czasami wychodzi ona nie tam gdzie trzeba, nie mówiąc juz o tym ze ja lubie jak cały ptak jest ostry.
A poza tym to czynniki niezależne - brak światła (sam o tym napisałeś) i kadry (ale co zrobić jak skubaniec siedzi w trawie)
Na koniec zazdroszcze gatunku i sprzętu![]()
D300;N50/1.8;N18-55/3.5-5.6;N80-200/2.8;N300/4;TC N17
Mmsko, foty naswietlone są w punkt, a ostrości strzelone na łby.
Ptaka robisz na dystansach 1,5 - 5 metrow, ale wrzuce coś ostrego w całości.
300/4 byłaby chyba najlepsza, AF od 1,5 metra jeżeli sie nie mylę.
Pozdrawiam
Nie uwzględniając trudności związanych z gatunkiem i porą, bolącą D itp... powiem tylko, że IMHO zdjęcia są mdłe, prześwietlone, brak im kontrastu, "poruszone", a kadry i pozy ptaków hmm - specyficzne.
Przez krótką chwilę zastanawiałem się nawet czy to nie jest podpucha i nie pokazujesz odpadów z sesji.
Ale może ja przyzwyczyajony do ptaków Grzegorza Leśniewskiego za dużo wymagam.
Na koniec dadam jeszcze, ja bym lepszych pewnie nie zrobił... i tym pesymistycznym akcentem skończę komentarz.![]()
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
aha no to powiem jeszcze, że jak ktoś robi zdjęcia ptaków trudnych do uznania za pospolite, z zangażowaniem w dodatku a nie spacerzoomem na majówce to trzeba go oceniać jak wyższą półkę. Jakbyś powiedział, że to Twoje pierwse fotki to komentarz byłny inny.
A druga kwestia jest taka, że albo masz jakiś super monitor, albo moj to szmelc - ale te fotki są naprawdę lekko mdławe. Z drugiej strony jedni wolą po ciemku a inni przy świetle hehe...
PS kontrastowe zdjęcie to jest tu: http://foto.recenzja.pl/Forum-album_...id-103264.html
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Skontaktuj się z nami