Szukaj
analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...
W przeciwieństwie do poprzedniego takiego Twojego zdjęcia (które oceniałem jako kiepskie) to akurat mi się podoba.
Jakie zmiany? Tu jest niebo. Może nie jest przepiękne, ale przynajmniej jest jakieś, a nie jest jak płaska zastawka jednolitego koloru. Po drugie 'element umilający' (to znaczy patyk w tym wypadku) nie jest mały jak wykałaczka i nie leży gdzieś na granicy kadru. Jest wyeksponowany akurat tyle ile trzeba. Kadr może nie jest najciekawszy w tym ujęciu (możnaby siępokusić o troszkę mniej nieba a więcej podłogi, zwłaszcza uwypuklając fakturkę piasku), ale odpuszczam... Na poprawę kadru przyjdzie jeszcze czas.
No i po trzecie, jest konwersja do b&w, która jest nienajgorsza. Co prawda na niebie widać paski jak wspomniał Nemeth, ale to jest do naprawienia. I winietka, choć lubię - tu jest chyba za ostra jednak. Nie że za ciemna, tylko za ostre przejście, zwłaszcza u dołu.
No ale postęp jest. To jest lepsze niż tamto.
Myślałem by delikatnie przełożyć gałąź na czysty, gładki piach ale stwierdziłem, że to nie ma najmniejszego sensu ponieważ może to wówczas wyglądać nienaturalnie...Piotrek dlaczego nie nosisz z sobą grabi ?
Bombel dziękuję za konstruktywną krytykę...każdą radę będę miał na uwadze wykonując/obrabiając następne foto...![]()
fajna fotka
ale ziarno chyba z 800-tki![]()
"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."
Moim zdaniem niewiele zabrakło, żeby zdjęcie było naprawdę bardzo dobrą fotografią. Mi się bardzo podoba. Cały minimalizm i prostotę kadru psuje niestety rozgrzebany piasek po prawej stronie. Wiem, że nie miałeś na to wpływu, ale w tego typu zdjęciach liczy się każdy drobiazg (a właściwie jego brak). Może spróbuj w PS-ie?![]()
Aha, jeszcze drobiazgi - winieta chyba nie za bardzo ładnie wygląda, może jakby konar był bardziej centralnie, to wyglądałaby lepiej... i usuń syfki z matrycy na niebie (w połowie długości gałęzi, tak gdzieś 1 cm nad horyzontem)
Pozdrawiam
Hael
D70s | S 10-20 | N 35 2.0D | N 50 1.8D | N 85 1.8D |
Pl-Cir MARUMI DHG 77 mm - slim | Grad ND 0.9 soft |
SB-800 | Quantuum |
Skontaktuj się z nami