Pytanie chciałem zadać w innym wątku, ale już zamknięty, a tu niejako pasuje. Czy ja dobrze rozumiem, że jak sobie właściciel Canona 40D skompletuje zestaw obiektywów, w części np. producentów niezależnych, spasuje je pod korpus itp. to czy nie będzie ich w stanie pożyczyć swojemu koledze Canonowcowi, bo nagle nie będą łapać ostrości z jego korpusem? Ja między innymi kupiłem Nikona dlatego, że znajomy też tak zrobił. Wymiana obiektywów nie nastręcza problemów. Możemy sobie testować, pożyczać obiektywy, jak coś akurat komuś potrzeba. Niby głupota, ale nie podejrzewałem, że aż takie problemy mogą być z - było nie było - puszkami z wysokiej półki. Niesamowite. Oczywiście ignoruję błędy FF/BF rzedu 2-5mm, bo to już jest kwestia jakości szkieł, ale jakby mi nagle głupiał autofokus chyba bym się denerwował. Jak dla mnie poważna wpadka, a w przypadku niektórych zastosowań (choćby w części moich reportesrkich zdjęć) po prostu dyskwalifikująca korpus. Jeszcze do tego te pyłki na matrycy - ok są i w D80, były w D70, ale gruszka wystarczyła, nie było problemu. Oj, aż mam nadzieję, że mój znajomy, który właśnie kupił 40D dobrze wybrał i będzie zadowolony. Jak sobie wyobraże, że będzie przez takie katorgi przechodził..... brrrr. A ja po raz kolejny stwierdziłem, że D80 to dobra puszka. Oczywiście ma swoje ograniczenia (jak wszystko), ale pomijając wysokie ISO naprawdę ciężko na cokolwiek narzekać. Swoją drogą robiłem domowy test szumienia D80 w stosunku do D300 i okazało się, że D300 szumi bardzo podobnie, ale prawdopodobnie jak 40D, zachowuje dłużej szczegóły, kolory oraz ostrość. A szumy po prostu usuwa się softem, czy to w korpusie, czy potem na kompie. I jest ładnie - czego nie można z czystym sumieniem powiedzieć o D80, bo w nim tracimy bardzo i szczegóły i kolory. Ja niestety wolę trochę większe szumy D80 niż paćkę na wysokim ISO z CMOsów jak w D300 i 40d, zatem czekam sobie spokojnie na kolejną generację, czyli D90, jednocześnie co jakiś czas myśląc czy jednak nie kupic D3 i mieć większość problemów - oraz dużą ilość gotówki - z głowy.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami