Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: d80 vs 30d

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: d80 vs 30d

Panowie proszę nie odbierać tego postu jako wymądrzania się, po prostu temat schodzi na boczne tory.

Parę postów wcześniej napisałem że Canon ma mniejsze szumy w swoich matrycach niż pozostali producenci i napisałem tylko jak to jest realizowane... wiec o co chodzi?

Oba rodzaje matryc CCD i CMOS mają swoje wady i zalety. CMOS lepiej radzą sobie z szumami przy słabym oświetleniu a CCD naturalniej oddają kolorystykę i kontrast. Jak już pisałem wystarczy zobaczyć na profesjonalne kamery HD. Czemu w zdecydowanej większości są matryce CCD? bo łatwiej w postprocessingu usunąć szum niż naprawić kolory i kontrast.

Na marginesie to czy jakiś algorytm (np. odszumianie) jest realizowany "sprzętowo" czy softwarowo nie wpływa na jakość tego algorytmu a jedynie na jego szybkość wykonania (zwłaszcza jeśli chodzi o czas rzeczywisty) - zainteresowanym proponuje zapoznać się z literatura dotyczącą Procesorów Sygnałowych (PC są najwolniejszym narzędziem do zabawy w przetwarzanie sygnałów).

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    prawda jest taka, że system NR zaimplementowany w matrycę canona jest bardzo skuteczny i z racji zasady działania niemożliwy do uzyskania w inny sposób niż właśnie "sprzętowy".
    Tu zgodzę się z kolegą... ale to nie wynika ze sprzętowej realizacji NR (bo jak pisałem to i tak programik w procku sygnałowym) tylko miejsca w którym jest ona realizowana, zaraz za matrycą a nie po preprocesingu poprzedzającym zapis RAW.

Wracając do tematu, każdy ma indywidualne potrzeby... jednym zależy na minimalnych szumach... a mnie zależało na ergonomii i przy okazji niższej cenie, stąd wybór Nikona (już to wcześniej pisałem).
    Ponadto D80 ma fizycznie troszkę większy sensor niż 30D (crop 1,5 zamiast 1,6).
    Ostatnio edytowane przez Dx2 ; 12-05-2008 o 17:33

co nieco można przeczytać tutaj:
    http://www.canon.com/technology/cano...tion/coms.html
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Ta technologia dotyczy matryc FF, w APS-C chyba nie była stosowana... przynajmniej ja natknąłem się (kiedyś) na dane o algorytmie odszumiającym,

Tu sie zgodzę w 100% że te matryce mogą być wzorcem (w kwestii szumów pewnie niedoścignionym), bo to nie odszumianie tylko zupełnie inne podejście do sczytywania danych z pixeli

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    Ta technologia dotyczy matryc FF, w APS-C chyba nie była stosowana... przynajmniej ja natknąłem się (kiedyś) na dane o algorytmie odszumiającym,

Tu sie zgodzę w 100% że te matryce mogą być wzorcem (w kwestii szumów pewnie niedoścignionym), bo to nie odszumianie tylko zupełnie inne podejście do sczytywania danych z pixeli
    Patrząc na jakość nefów z d3, mamy nowy wzór

ps. z tego co pamiętam w APS-C i APS-H też jest podobnie.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

W dodatku D3 też ma matryce CMOS

Cytat Zamieszczone przez Dx2 Zobacz posta
    W dodatku D3 też ma matryce CMOS
    podobnie jak d300 - czyli teoretycznie bardziej szumiącą w d300 ta teoria na niskich iso pokrywa się z praktyką - d300 na niskich iso szumi bardziej niż ccd w d80 i d200 (choć w żaden sposób nie przeszkadza to w uzyskaniu bardzo wysokiej jakości odbitek )
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Z trochę innej beczki.

Pomijając oczywiście fotki które się drukuje w pełnej rozdzielczości, zdjęcia często są materiałem który wymaga przeskalowania w dół z racji rozdzielczości, a to prowadzi do znacznego poprawienia stosunku sygnał szum (najlepiej gdy skalowanie odbywa się przez krotność 2).

Zaraz ktoś się zapewne doczepi, ale jeżeli materiał wykorzystywany jest w ten sposób to moim zdaniem można zaoszczędzić trochę kasy na puszcze.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ps. z tego co pamiętam w APS-C i APS-H też jest podobnie.
    Oczywiście - wystarczy popatrzeć na cienie. Niezależnie od użytej technologii cienie to rejon problematyczny, bo pojawia się tutaj szum tła. Tymczasem w Canonie cienie są dlaczegoś gładziuchne jak d... niemowlęcia, co przeczy elementarnej logice (dla porówania - CMOS w moim D2X-ie w cieniach dlaczegoś taki gładziuchny już nie jest) Szum tła jest w Canonie po prostu "odcedzany", co dokładnie wyjaśniono w "white papers". Podejrzewam, że coś na podobnej zasadzie wstawił też Nikon w CMOS-ach D3/D300.

w kwestii jakości obrazu d80 i 30d na wysokim ISO polecę tą stronkę http://www.photography.ca/blog/?p=9

Cytat Zamieszczone przez tomhagen Zobacz posta
    w kwestii jakości obrazu d80 i 30d na wysokim ISO polecę tą stronkę http://www.photography.ca/blog/?p=9
    Te 2 zdjecia z linku idealnie obrazuja roznice miedzy matrycami D80 i 20D. Tu jest ISO 800 , powyzej jest oczywiscie wieksza roznica. W d80 rzesy i brwi nieostre (i nie wynika to raczej ze zlego AF), sporo szumu, duzy zafarb w kolorze żółtym (pamietam ze mialem z tym kolorem czesto mase problemow w d80 przy wyzszym ISO, nie chcialo sie to usunac tak aby naturalnie wygladalo), Canon ostry i brak szumu. W 20d przy tak dobrym swietle jak na zdjeciu ISO 1600 wygladaloby niewiele gorzej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów