Tekst mówi wszystko:
"Pierwszą istotną różnicą w budowie matryc CCD i CMOS jest sposób odczytu informacji. W matrycy CMOS każdy sensor jest wyposażony w swój własny wzmacniacz i rejestr odczytu. Sensory są adresowane w podobny sposób jak komórki w pamięciach RAM, a informację z nich można pobierać dowolną liczbę razy. W przetwornikach CCD komórki nie mają własnej elektroniki sterującej. Odczyt wykonywany jest jednocześnie całymi wierszami lub kolumnami, a pomiar wyzerowuje zmierzone wartości. Poza tym podczas odczytu zgromadzone ładunki są kolejno przekazywane z jednej komórki do drugiej (patrz: ramka obok), a na to potrzeba sporo czasu - oznacza to, że przetworniki CCD działają wolniej niż matryce CMOS. Przesyłanie z komórki do komórki zgromadzonych ładunków elektrycznych wymaga też większego napięcia zasilającego matrycę (od 3 do 7,2 V; CMOS 2,5-3,3 V). Większe napięcie to też krótszy czas pracy cyfraka na akumulatorach i zwiększony poziom szumów. "
Żadnego ściągania. Po prostu odczyt sekwencyjny.
Dla mnie dyskusja nie ma sensu: wszystkie matryce są z komórek CMOS, reszta to techniczne rozwiązania, bardziej lub mniej udane, albo bełkot marketingowy.
Pzdr.
PS.
"Po pierwsze - Bardzo Cię proszę... jak nie jesteś czegoś pewny to nie pisz ze ktoś inny mówi nieprawdę." Nigdzie tak nie pisałem: czytaj dokładniej ! A jeśli nawet, to wiesz dobrze, że nie było to do Ciebie. Oburzyłem się na rzeczy, na które każdy zdrowo myślący i praktykujący elektronik, by się oburzył. Zważ, że tutaj na forum są także ludzie, którzy nie pozwalają się "wodzić za nos".
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami