Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Dziwny problem z siecia

Korzystam z internetu od kilku lat ale dopiero od 3-4 dni zaczęły sie problemy.
    Mam dwa komputery: stacjonarny i laptop - połączone z routerem przewodowo i bezprzewodowo. Na jednym jest XP na drugim Vista. Najważniejsze jest to ze te same strony działają tak samo-albo nie dzialaja na obu komputerach. Czyli nieistotny jest sposob połączenia.
    Problem tkwi w czasie ladowania poszczegolnych stron.Zaznaczam ze wcześniej wszystkie ladowaly sie bardzo szybko (korzystam z netii 1mb). Teraz natomiast np: fourum nikona i merlin laduja sie baaardzo powoli albo wcale. (Na merlina nie moge wleźć od 4 dni). Na przyklad o2.pl laduje sie ale powoli. Natomiast np. na onet czy fotopolis wchodze migiem.
    Dodam ze polaczenie bezprzewodowe jest szyfrowane wiec raczej nikt z niego nie korzysta. Szybkość polaczenia nie zmienila sie (systemy wyświetlają mi to samo co np 2 tygodnie temu) ale subiektywnie znacznie spadła.
    Co moze byc przyczyna?????
    Z gory bardzo dziekuje za wszelkie sugestie.

Domyślnie Odp: Dziwny problem z siecia

Może masz "mola w szafie".
    To się zdarza.

Tzn? I jak sie go pozbyc?

Sprawdź dns'y, traceroute i pinga, to tak na początek. Przyczyn może być wiele
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Wygląda na DNS-y moim zdaniem.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

...za przeproszeniem dupa nie DNS`y.... dns rozwiazuje nazwe na adres i tyle... problemy moga wynikac z roznych polaczen i providerow udostepniajacych dostep do sieci ... wbrew pozora najgestsza siecia i dos dobrym backup dysponuje TPcostam... natomiast wydajnosc pozostawia duzo do zyczenia... Dialog dla przykladu ma kilka slabych pkt. i duze problemy na styku z TPSA .. dlatego serwery podlaczonbe natywnie po laczach danego providera laduja sie przyjemnie ... natomiast jezeli trzeba sie juz "dodzwonic" do jakiegos hostingu u konkurencji przechodzimy przez jakies waskie gardlo....

Panowie ja jestem czlowiek prosty (w domysle - w branzy IT) wiec dla mnie to wszytsko czarna magia. W kazdym razie problem naprawilem albo sam sie naprawil.
    A. Zrobilem wszelkie mozliwe skany i wywalilem 2 programy riskware.

B. Mieszkam w malej miejscowosci i na cala "wies" mamy chyba tylko 1 puche TP-do ktorej podlaczeni sa tez abonenci Netii. Byc moze dorzucili dzis kolejna bo miejscowosc sie roziwja i przybywa tez uzytkownikow sieci.

C. Zmienilem ustawienia sieci bezprzewodowej z szyfrowania TKIP na AES-czy jakos tak. Chociaz tutaj nie upatruje rozwiazania. Sasiad jest informatykiem ale nie sadze aby byl w stanie rozlozyc ten algorytm.
    Z drugiej strony zdziwilo mnie ze komputer zaczal mi w tych dniach wyswitlac hot-spota, ktorego u nas w poblizu nie ma. Co wiecej bylo to polaczenie szyfrowane z "moca" przesylu identyczna z moim routerem.
    Dodam ze obecnie - po zmianie ustawien - nie wyswietla mi tego hotspota.

Sorry jezeli to co napisalem jest bredzeniem dziecka we mgle ale dokladnie tak sie czuje robiac cokolwiek przy komputerze.
    W kazdym razie dzieki za wszytskie odpowiedzi.

Cytat Zamieszczone przez Stefek Burczymucha Zobacz posta
    ... Z drugiej strony zdziwilo mnie ze komputer zaczal mi w tych dniach wyswitlac hot-spota, ktorego u nas w poblizu nie ma. Co wiecej bylo to polaczenie szyfrowane z "moca" przesylu identyczna z moim routerem.
    Dodam ze obecnie - po zmianie ustawien - nie wyswietla mi tego hotspota.

....
    I tu najprawdopodobniej "leży pies pogrzebany". Ten hotspot miał najprawdopodobniej kanał ustawiony taki jak u Ciebie na ruterze (badz sasiedni). Mimo ze rutery (bezprzewodowe) maja około 11-13 kanałów to odstep miedzykanałowy jest zbyt mały by sie wzajemnie nie przenikały. W związku z tym uzyteczne są skrajne kanały i jeden dwa środkowe. Zniknął hotspot to i zniknał problem Ale najprawdobniej to nie zniknał tylko został przekonfigurowany i wyłączone zostało rozgłaszanie SSID (i dlatego go nie widzisz za pomocą standartowych narzedzi)

Proponuję sciagnac programy WirellesNetView oraz NetworkStumbler i przeskanowac okolice Wtedy zobaczysz ile jest sieci w okolicy na jakich kanałach pracuja, jakie maja szyfrowanie, jaką sile sygnału itd I ewentualnie wtedy mozesz przekonfigurowac swój ruter

Pozdrawiam DJS

Ps : Stumbler kiepsko chodzi na Viście
    Ps2: Do Visty proponuje pobrac trialowa wersje WirelessMon - dziala przez 30 dni
    Ostatnio edytowane przez DJSony ; 09-05-2008 o 11:43 Powód: dodanie Ps2 :D
    Dwie "pięćdziesiątki"

Dzieki wielkie DJ Sony. Niestety pod vista zaden z wymienionych przez Ciebie programow nie dziala mi poprawnie. Niemniej zmienilem na chybil trafil kanal z automatycznego na 12 i przez pol dnia bylo swietlnie. Tzn. moc sygnalu ze slabej lub dostatecznej zmienila sie na bardzo dobra. Niestety dzis juz nie jest tak dobrze. Jest pelne spektrum tzn: co sekunde zmienia mi sie ze slabej na dobra, mijaja 3 minuty i mam dostateczna, znowu slaba, bardzo dobra i znowu slaba. Gdyby to tylko wskaznik tak sobie pokazywal to pewnie dalbym sobie z tym spokoj-co mnie obchodza ikony. Niestety ma to swoje odzwierciedlenie w szybkosci polaczen.
    A, dodam ze to cos pokazuje mi -cokolwiek to jest: IPv 4 - Internet; IPv 6 - ograniczone. Nie mam pojecia co to jest ale moze to wazne.
    W innym watku ktos komus radzil aby to wylaczyc (IPv6). Moge to zrobic ale najpierw wole sie dowiedziec czy jest sens i czy czegos przy okazji nie rozwale?
    Macie jakies rady?

IPv 6 - wyłącz, jest bezużyteczne w twoim przypadku

najprawdopodobnie masz w zasiegu wiele sieci bezprz. które sie nawzajem zagłuszają, ale taki to urok 2,4 ghz
    jak nie pomoże przekonfigurowanie twojej sieci, zostaje jedynie przejść na 5ghz, najlepiej coś na microtiku

poprzeglądaj lepiej jakieś forum sieciowe, gwarantuje, że znajdziesz odpowiedź w 3 minuty możesz zacząc od elektroda.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów