Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Mieszanie i przenikanie warstw w PS. Jak?

Postanowilam, ze zapytam o to Was, bo wiem, ze jest tu na forum wiele osob, ktore maja swietnie opanowanego PS'a. Ja dopiero sie go ucze.. Stad pytanie:
    W jaki sposob mozna zrobic przenikanie i mieszanie warstw? Na przyklad mam kilka warstw duplikatow zdjecia w roznych tonacjach i chcialabym aby sie przenikaly w roznych proporcjach..
    Mam nadzieje ze w miare jasno wytlumaczylam

Dzieki za pomoc!
    d700

puchbeary
    Gość

Domyślnie Odp: Mieszanie i przenikanie warstw w PS. Jak?

Najlepiej nam pokaż na jakimś zdjęciu to do czego dążysz - zapewne gdzieś w sieci lub u kogoś ze znajomych widziałaś to co chcesz osiągnąć. Będzie łatwiej opisać.

Chodzi o to zeby nalozyc na zdjecie kolorowe na przyklad duplikat warstwy ale czarnobialy, i zeby z warstwy bw przenikalo na zdjecie w kolorze, w jakims tam stopniu..
    Spotkalam sie z tym gdy ludzie odpowiadajac jak osiagneli taki kolor na zdjeciu odpowiadali, ze przez mieszanie warstw o roznych odcieniach nasyceniach itd..
    d700

albo spróbuj na początek:
    prawym myszy klik na warstwę którą chcesz "zmieszać", a tam jest coś takiego jak blending options ( u mnie drugie od góry )
    później masz suwaczek i różne typy łączenia/mieszania - popróbuj i sama zobacz jakie daje co efekty zaczynająć od normal

na początek może wystarczy

Pozdrawiam

puchbeary
    Gość

może najprościej poziomem krycia warstwy

a i owszem ,będzie o wiele prościej - im prościej tym lepiej - ale proste rozwiąznia sa dla canonierów a my - musimy się zmagać z przeciwnościami losu

dzieki Panowie.. Cos pokombinuje..
    d700

Uprawnienia umieszczania postów