Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Nikon D200 i AF 50 1.8

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem posiadaczem D200 - zmieniłem markę i aparat - wczesniej miałem Canona 350D.

Mam pewien "problem" a mianowicie: pożyczyłem od kolegi AF 50 1.8 (made in china), wszyscy sie zachwycają jakościa 50-tki (super mialem w Canonie z 50-tka)

a tu niestety

1. bardzo słaba ostrość (powiedziałbym ze nawet mydło)
    2. źle dobiera światło, niedoświetlenie 1/2 EV
    3. no i odwzorowanie kolorów - też jakieś male nieporozumienie

Czy to jest problem tego obiektywu - czy moze współpracy z D200.

Dodam ze aparat mam od tygodnia i jeszcze nie jest "przetestowany"

pozdrawiam

Domyślnie

Przeszło mi przez ręce kilka "pięćdzisiątek" i nigdy nie było z nimi problemów.
    Być może jakaś wada szkła? A z D70 kolegi jest ok?
    Napewno nie jest to kwestia kompatybilności z D200.
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

sprawdz BF i FF moze to problem wiem ze na f4 to zyleta nieziemska zwlaszcza z d200 !!!!

to ze niedoswietla to w sumie wina swiatlomierzy ktore sa skalibrowane na 18% szarosc choc w praktyce jest 13 % wiec korekcja +0,5 na matrycowym moze przyniesc poprawe badz spot i mierzenie w punkt jak w slajdach !!!!

jezeli okaze sie ze to jednak nie BFi FF to moze rzeczywiscie cos ze szklem

mi 50mm w ostrosci kladzie 20mm i 85 mm lepsza jest tylko 35
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie Re: Nikon D200 i AF 50 1.8

Cytat Zamieszczone przez Fotet
    Witam wszystkich,

Od niedawna jestem posiadaczem D200 - zmieniłem markę i aparat - wczesniej miałem Canona 350D.

Mam pewien "problem" a mianowicie: pożyczyłem od kolegi AF 50 1.8 (made in china), wszyscy sie zachwycają jakościa 50-tki (super mialem w Canonie z 50-tka)

a tu niestety

1. bardzo słaba ostrość (powiedziałbym ze nawet mydło)
    2. źle dobiera światło, niedoświetlenie 1/2 EV
    3. no i odwzorowanie kolorów - też jakieś male nieporozumienie

Czy to jest problem tego obiektywu - czy moze współpracy z D200.
    Dodam ze aparat mam od tygodnia i jeszcze nie jest "przetestowany"
    nie wiem o co moze chodzić ale mam 50 mm f1.8 od kilku dni w połączeniu z D50 działa wyśmienicie, ostrzy super.

Domyślnie

Ja mam 50 1.8D wraz z D200.
    "Sok" to tylko powiem...
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

50mmf1.8D w połączeniu z D200 ostrzy świetnie. Co do pozostałych parametrów, bez specjalnych wzlotów. Ale jak na taką cenę jest bardzo dobrze
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

rocznik70,
    dokładnie tak.

Ja ogólnie nie lubię tej 50-ątki a mam taki egzemplarz żeeeee brrrrrrrrr żyletka niesamowita.
    Ale kontrast tego szkła jest fatalny, kolory też jakieś przybladłe. Prosty przykład... jak robię na slajdzie i przeglądam to później na rzutniku to odrazu widać które było robione 50-ątką a które 17-35 np(i nie chodzi mi tutaj oczywiście o kont). Niby kurde zoom, a kontrast na velvi kolory no niebo a ziemia serio… i nie tylko dla mnie dla innych oglądających też(a to dużo zawsze znaczy)
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

ja mam 50/1.8 made in japan a nie china to raz.
    po przesiadce z canona może ci się wydawać, że nikon niedoświetla. ciesz się, że nie kupiłeś D70 bo byś myślał, że masz zepsuty aparat
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Bo pewnie to "D" z chinskiej fabryki. Faktycznie 50-tka moze miec wplyw na kolorystyke. Wieksze znaczenie ma jednak przyzwyczajenie do kolorow z Canona. Tzw. "sruba" czy vivid jak kto woli, to efekt ktory w Nikonie trzeba wywolac poprzez ustawienia w menu, w Canonie jest za to normalny i za friko

Domyślnie

mój jest "made in china" i jak pisałem wyżej, wszystko jest tak jak być powinno ...

poprostu jeśli masz jakiś problem z tego zestawu to albo D200 albo szkło ma jakąś wadę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów