Close

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 93
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pierote Zobacz posta
    (...) Rób też kopie bezpieczeństa na cd-romach.
    Mam nadzieję, że mówiąc to, co powiedziałeś, miałeś coś innego na myśli niż CD-ROMy?

Cóż za desperat robiłby backupy na płytach CD-R, albo nawet na DVD-R?

Jedynym rozwiązaniem na dziś do backupów na płytach są nośniki BD-R i tylko one.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Tylko, że w porównaniu do dysków są koszmarnie drogie No chyba, że używamy płyt tylko na jakiś wycinek danych archiwizowanych na HDD, wtedy to owszem, ma sens.

Poza tym DVD ma ta zaletę, że w razie czego da się to otworzyć u każdego praktycznie, a posiadaczy czytników BD jest jednak póki co zdecydowana mniejszość.
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez costi Zobacz posta
    Tylko, że w porównaniu do dysków są koszmarnie drogie No chyba, że używamy płyt tylko na jakiś wycinek danych archiwizowanych na HDD, wtedy to owszem, ma sens.

Poza tym DVD ma ta zaletę, że w razie czego da się to otworzyć u każdego praktycznie, a posiadaczy czytników BD jest jednak póki co zdecydowana mniejszość.
    I to nie stanowi problemu, jako że zewnętrzne nagrywarki BD można dostać już w cenie grubo poniżej tysiąca złotych, a spakowanie takiego sprzętu np. do torby z laptopem to żadna przeszkoda.

Nośniki również nie są przesadnie drogie, szczególnie w porównaniu do płytek DVD przeznaczonych do backupu, których ceny oscylują pomiędzy 5 a 10 i więcej złotych za sztukę.

Kiedy więc podzieli się pojemność płyty BD przez pojemność płyty DVD, to otrzymany wynik, pomnożony przez sumy wspomniane w poprzednim zdaniu generują wcale nielichą sumkę, która jest śmiem twierdzić większa, niż dobry nośnik BD.

Nie należy też zapominać o wielokrotnie większym nakładzie pracy przy zabawie w DVD.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ale ja porównuje koszt płyt BD z kosztem archiwizacji na HDD.

EDIT: jak bym miał kupować zewnętrzną nagrywarkę za 1000zł, to już wolę kupić wewnętrzną za 400zł i mostek SATA->USB za 70zł
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Już liczyłem porównanie DVD vs. HDD vs. BD. Pamiętam że 2 TB (1,86TB) płyt DVD Verbatim (spindle po 50 szt.) kosztowały 340zł ... gdzieś tyle co zewnętrzny dysk o takiej pojemności na USB ... a blu-Ray wychodziło dużo drożej (liczyłem najtańsze dobre płyty BD czyli 10-cio pak Verbatim). Co do wygody - fakt ... DVD nie są wygodne ... ale wychodzą obecnie najtaniej (pomimo że tyle co HDD to jednak Ja bym kupił 2xHDD po 2TB na wypadek awarii jednego ... więc wychodzi ~2x drożej ... oczywiście DVD też może paść i kopii nie mamy ... ale strata 4,37GB to nie to samo co 1,86 TB).

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kyle, najtańsze DVD przydatne do backupu i to z kija, kosztują ponad 5 zeta i takie minima przyjmuj, choć pewnie owe minima będą dla większości zbyt dużym kompromisem i zechcą wydać 10 złotych na płytkę DVD, również z kija.

Zrób więc ponownie rachunki, bo te stare jak widać są nie na potrzeby archiwizacji, tylko specyficznych kalkulacji.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Kyle, najtańsze DVD przydatne do backupu i to z kija, kosztują ponad 5 zeta i takie minima przyjmuj,
    Dla czego takie, a nie Verbatim? Podaj co to za model tych DVD 5 zł/szt. ze spindla, i w czym są lepsze od Verbatim?

choć pewnie owe minima będą dla większości zbyt dużym kompromisem i zechcą wydać 10 złotych na płytkę DVD, również z kija.
    Ponownie ... podaj co to za płyty DVD 10 zł / szt. ze spindla ... i w czym są lepsze od tych verbatim za niecały 1 PLN/szt. ... ?

Zrób więc ponownie rachunki, bo te stare jak widać są nie na potrzeby archiwizacji, tylko specyficznych kalkulacji.
    Twoje są jakieś na potrzeby specyficznych kalkulacji ... tzn. byłyby gdybyś jakiekolwiek zrobił x-P
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 09-04-2011 o 15:59

Domyślnie

To więc i ja się podłączę pod temat...

Poszukuję dysku TYLKO do archiwizacji plików RAF i DNG. Dysk ma być podłączony na zgranie zdjęć z karty, odłączony i włożony do etui. I tak po każdej sesji, a w razie nie daj Boże awarii żebym nie stracił danych z sesji które niestety są coraz bardziej cenne (biznes się rozkręca)...

Nie musi być jakiś super szybki, ważne żeby był pewny i solidny.

Oczywiście archiwizuje zdjęcia na płytach DVD ale ciężko zarchiwizować np całe wesele bo niestety na kartę 16Gb wchodzi ledwo 550 RAFów...

Pomożecie?

Domyślnie

Nie wiem czy te przenośne dyski się różnią jakoś awaryjnością.

Ja myślałem dla siebie nad 2x:
    http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/942787
    (na obu trzymasz te same dane, na wypadek awarii jednego z nich, i jeden trzymasz gdzie indziej niż drugi)

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kyle, jako minimum ostatnio używam tych:

http://www.viland.pl/index.php?produ...ct&prod_id=407

częściej tych, bo zaopatrzyłem się w nie za granicą:

http://www.frikomp.pl/KODAK_DVD_R_47...ASE5-7134.html

ale są i lepsze, jeśli ktoś ma jakiekolwiek wymagania.

Dość, że DVD wcale nie wypadają tanio.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów