Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: 18-55 vs 18-70

pebees
    Gość

Domyślnie 18-55 vs 18-70

W jednym z wątków zrobił się OT, ale padło stwierdzenie, że 18-70 jest taki sam w sumie jak 18-55 w zakresie pokrywających się ogniskowych. Jako, że chcę do mojego jeszcze nieobecnego d50 dokupić kita, to teraz mam już mętlik w głowie..
    Czy ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć lepszej jakości 18-70? I przedstawić dowody? :>

Domyślnie

pebees, pomyślałem sobie, że ten OT tak się właśnie skończy.
    Jacek

pebees
    Gość

Domyślnie

JK, ale to jest OT Musisz to napisać w nowym, założonym przez siebie wątku :P

Domyślnie

pebees, już nie będę. Ale uważaj bo teraz ludziska wszystkie obiektywy wykupią.
    Jacek

Domyślnie

18-70 szczytem techniki optycznej to nie jest (nie lubię tego obiektywu).

Jak masz problem z kasą, to kup na razie 18-55 i RÓB ZDJĘCIA.
    Albo nawet zostaw sobie tego 28-100.

Jak się odkujesz, to kupisz porządne szkła.
    Zarówno szerokie, jak i standardowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maroo
    18-70 szczytem techniki optycznej to nie jest (nie lubię tego obiektywu).
    Kurde tez jakos nie lubilem tego obiektywu. Dlugiego konca to w ogole nie uzywalem. W zasadzie tylko szeroki. Kupilem za to 50 1.8 i 85 1.8 i jest...przyjemniej

fiorel
    Gość

Domyślnie

18-70 miałem, 18-55 mam - nie dostrzegłem jakiejś różnicy w jakości zdjęć.

Domyślnie

pebees, tym razem na serio. maroo, ma całkowitą rację. W Twojej sytuacji jeśli kupować, to coś najtańszego. Rożnice w jakości zdjęć z tych kitów będą minimalne, bo wszystko to są jednak tanie obiektywy. Lepiej się nie spieszyć, trochę poskładać i za jakiś czas kupić coś naprawdę dobrego. A jeszcze lepiej, jak radzi maroo, zostaw sobie na początek ten 28-100. Na allegro ostaniesz za niego jakieś marne grosze, zarówno teraz, jak i za pół roku, czy rok. A przecież to jest obiektyw, który znasz, który też pozwoli Ci robić dobre zdjęcia z D50. Pierwsze tygodnie i tak będą "trudne", bo nowe body, cyfra, nowe funkcje, ustawienia. Nawet najlepsi potrzebują trochę czasu na poznanie nowego sprzętu i obycie się z nim. Jeśli nie miałeś jeszcze cyfry, to napewno nie raz zapomnisz przestawić ISO, WB, czy coś tam jeszcze. To normalne. To musi wejść w krew, a na to trzeba trochę czasu i ileśtam wykonanych zdjęć. Jak dojdziesz do wprawy, dozbierasz trochę kasy, to wtedy zmienisz obiektywy, kupisz coś lepszego i zobaczysz różnicę. To jest chyba niezły pomysł na tani początek przygody z cyfrą.
    Jacek

Domyślnie

Obiektyw nie jest do lubienia, tylko do robienia zdjęć. Ja osobiście to nie wiem, czym kit tak się ludziom naraził - szkiełko wygodne, małe, solidniutkie, cichutkie, szybkie, zakres ma fajny... Owszem ciemny, owszem dystorsja koszmarna, ale za to ma pełen zakres ogniskowych potrzebnych do szczęścia. Umówmy się, że pokrycie takiego zakresu lepszymi szkłami to jest megawyj...ny finansowy hardkor!
    Co do dylematu - 18-55 czy 18-70, to sam nie wiem - 18-70 jest solidniejszy, szybszy i ma wygodniejszy zakres, 18-55 jest mniejszy, lekki i ew. filtry będą tańsze.

Domyślnie Re: 18-55 vs 18-70

Cytat Zamieszczone przez pebees
    W jednym z wątków zrobił się OT, ale padło stwierdzenie, że 18-70 jest taki sam w sumie jak 18-55 w zakresie pokrywających się ogniskowych.
    takie stwierdzenie właśnie napisałem, bo tak jak napisałem na PW robiliśmy dzisiaj małe testy w domu z kolegą. Ja z moim 18-55 podpiętym do mojego D50, później 18-70. Odwzorowanie i jakość taka sama.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Co do dylematu - 18-55 czy 18-70, to sam nie wiem - 18-70 jest solidniejszy, szybszy i ma wygodniejszy zakres, 18-55 jest mniejszy, lekki i ew. filtry będą tańsze.
    hmm solidniejszy owszem, bo metalowy a nie plastikowy jak 18-55, ale jak go wziąłem do ręki, również sporo cięższy. no i te parenaście mm więcej

pozdrowka
    soko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów