Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Domyślnie Odp: Dobry wybor .. ?

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    Chcesz powiedzieć, że można dopiero się uczyć i być świadomym wyboru? Ejże!!
    Ależ jak najbardziej nie ma tu sprzeczności! Bo przecież chcąc się uczyć trzeba chcieć! Czyli dokonać wyboru świadomego. Nie chcę bajerów w postaci ciemnych zoomów: "Chcę mieć tanią (w koło macieju też można słuchać, że jak tania to musi być do niczego...) dobra stałkę i poznać wszystkie tajniki fotografii...".

To tak w skrócie, bo chyba wiesz o co mi chodzi.

Niech go kupi jako drugi, trzeci, piąty - gdy będzie wiedział, że go potrzebuje. Spokojnie - będzie dalej dostępny i tani (patrz wyżej ). Na początek - standardowy zoom. Howgh!
    I to jest właśnie rzecz dyskusyjna, co napisałem wcześniej. Ale nie mam sił już bronić 50. A po woli sam odkładam na 85
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 06-05-2008 o 22:12
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

A ja uważam że do stałek i do jasnych szkieł trzeba dorosnąć (nabrać doświadczenia), na Twoim miejscu na początek brałbym kita 18-70. Daje dużo frajdy i jest dobrą wyjścówką do następnych wydatków.

wg mnie D40/D40x jest fajnym aparacikiem, i nic do niego nie mam. Pewnie niedługo moi rodzice sobie kupią taki bo nie lubię dawać swojego D80...ale jeśli masz mało kasy to jest on nieopłacalny jak będziesz chciał rozbudować szklarnię. Szkła z silnikiem są dosyć drogie, a bez niego może nie tanie jak barszcz ale na pewno tańsze
    Więc tak jak podpowiadają koledzy, brałbym D50/D70...i 18-70 oczywiście na początek

Na koniec dodam że też mam 16, no prawie 17

P.S.
    Do tego czego się chce do się długo dochodzi samemu, sam dochodzę do tego dopiero powoli. Zacznij od tego 18-70 a preferencje wyklarują Ci się same.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 06-05-2008 o 22:21
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Ależ jak najbardziej nie ma tu sprzeczności! (...) To tak w skrócie, bo chyba wiesz o co mi chodzi.
    No, wiem, wiem ... nie mogę Ci odmówić sprawności językowej - lawirujesz pomiędzy meandrami argumentów bardzo - jako się rzekło - sprawnie.
    Ja Twoje zdanie rozumiem - choć pozostanę przy swoim
    (...) w koło macieju też można słuchać, że jak tania to musi być do niczego
    No, tego przecież nigdzie nie powiedziałem - miałem raczej na myśli, że cena nie może być argumentem wiodącym.
    (...) Ale nie mam sił już bronić 50. A po woli sam odkładam na 85
    Ja sam mam pięćdziesiątkę, choć w wersji jaśniejszej - ale, to be honest - niezmiernie rzadko jej używam. Często sięgam po 30, jeszcze częściej po 85.
    A po pięćdziesiątkę jakoś nie... stąd moja opinia.
    Miło się z Tobą spierało - pozdrawiam, Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 06-05-2008 o 22:48
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Art, nie lubisz za bardzo 50-tki - tak też bywa. Ale nie ulega wątpliwości, że tym szkłem można zrobić bardzo wiele, a kosztuje niewiele. Dla dużej części forumowiczów jest to jedyna stałka i bardzo ją sobie chwalą. Nie każdy chce lub go stać na rozbudowę szklarni o 35, 85, itd., choć pewnie wiele osób by chciało. Poza tym 50-tka daje okazję spróbowania pracy ze stałką, nauki kilku rzeczy i uzyskania naprawdę dobrych efektów. Jest idealna zarówno na początek, jak też do dalszych zabaw. Ja sam jutro odbieram swoją kolejną 50-tkę, po raz drugi 1,4D. A dlaczego ? Bo jest idealna do porterów we wnętrzach, szerokich portretów i wielu innych działań. I będę ją zawsze i każdemu polecał - pasuje i do D50, i do D3 Nawet do D40 pasuje, choć działa nieco ułomnie...

edit: A tutaj moje niedawne odkrycie - tak z 1/3 zdjęć lub więcej z 50-tki właśnie

No, tego przecież nigdzie nie powiedziałem
    Ojej, no ja nie chciałem żebyś to tak odebrał. Nie twierdzę, że tak uważasz.
    Ja nie chcę się sprzeczać. Niektóre tematy są dość dyskusyjne i ciężko znaleźć złoty środek... Szczególnie jak nie ma się za dużo $$ w kieszeni. Mnie nie stać na taki super zoom, który jest ostatnio wychwalany na forum, ale świetnie mi zastępują stałki. 24-85 daję żonie, bo sama (nie wiedzieć czemu) boi się zmieniać obiektywy. A sam najczęściej chodzę z 35 i 50 w kieszeni. No może ostatnio nacieszyć się nie mogę Sigmą 12-24

Zgodzę się, że do DX lepsza 35 (albo Sigma 30/1.4). Ale ja również na początku nie miałem $$ i kupiłem 50. I nie żałuję.

Jeśli autor wątku chce na początek coś taniego i uniwersalnego również polecam D50/D70s + 18-70 (sam zaczynałem od zestawu D70s + 18-70).

A sam skanuję właśnie negatyw i mam przed sobą efekty z 50/1.4, F100 i Fuji Pro 160S. Cudnie
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów