Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Czy dopinając do tych pierścieni np 18-70mm można uzyskać w miarę dobre makro?
    A jak sprawa będzie wyglądać przy 70-300G?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

mihow, N18-70 to obiektyw AF-S - z silnikiem. Jego możesz dopiąć do każdego z tych dwóch zestawów pierścieni i wszystko bedzie działać. Z N70-300 jest inaczej, to obiektyw z AF - na śrubkę, czyli z oboma zestawami będzie działać pomiar światła, ale AF tylko z KENKO, bo MARUMI nie przenosi śrubokręta, co zresztą uczciwie zostało napisane w ofercie. Moim zdaniem lepiej kupić pierścienie kompletne (w tym wypadku KENKO), bo nigdy nie wiadomo, czy obiektyw makro, który kiedyś sobie kupisz, bedzie miał AF-S, czy tylko AF. Pierścienie KENKO są bardziej uniwersalne, ale droższe. Musisz wybierać.
    Jacek

Domyślnie

JK, wielkie dzięki. O taką informację mi dokładnie chodziło...

Mam jeszcze jedno pytanko - jak z jakością fotek przy takich pierścieniach? Z tego co wyczytałem do tej pory jakość raczej się nie zmienia? Albo coś źle rozumiem...

Domyślnie

mihow, dobrze rozumiesz. W pierścieniach nie ma żadnej optyki, czyli nic się zmienić nie może. Tylko tyle, że jest znacznie ciemniej.
    Jacek

Domyślnie

No właśnie - ciemniej. Czy wtedy lampa dobierze sobie siłę błysku odpowiednio? Czy trzeba ręcznie korygować?

Domyślnie

mihow, a o której lampie piszesz? Wbudowana jest do bani, bo zazwyczaj zasłoni ją obiektyw z pierścieniami. Z sabinką będzie zdecydowanie lepiej, ale to też nie to. A jak użyjesz lamp dedykowanych do makro, działajacych w trybie iTTL to co może być nie tak? No chyba, że ustawisz takie parametry, że lampa nie da rady - wtedy trochę nie doświetlisz. Ale to też jeszcze nie tragedia, bo jeśli robisz w RAWach i na niskim ISO, to możesz trochę wyciągnąć na komputerze.
    Jacek

Domyślnie

Niestety nie stać mnie na razie na lampę do makro
    Ciągle rozmawiamy o makro typowo amatorskim Obecnie mam lampę Tumax 880 AFZ.

Czyli rozumiem, że aparat powinien mimo wszystko sam dobrać odpowiednio siłę błysku przy założonych pierścieniach?

Domyślnie

mihow, powinien, ale pamietaj, że obiektyw (18-70) razem z kompletem pierścieni bedzie miał długość ponad 140 mm. Takim zestawem zdjęcia będziesz robił z bardzo bliskiej odległości (kilka centymetrów). Nie trudno więc sobie wyobrazić to, że cała ta "rura" może skutecznie zasłaniać część fotografowanego kadru przed błyskiem lampy. Trzeba to brać pod uwagę i tyle.
    Jacek

Domyślnie

Kupiłem KENKO

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów