Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie AF w makrofotografii...

Z zainteresowaniem czytam inne tematy tu ostatnio poruszone w związku z makro a i sam zagadałem w temacie MARUMI i mam być może dziwne pytanie.

Piszecie w większości że przy makro nie kozystacie z AF. Zastanawiam się jednak jak pogodzić ręczny pomiar ostrości i jednoczesny automatyczny pomiar światła, czas otwarcia migawki i inne... No bo skoro wszystko ustawiać ręcznie to nie ma się co pchać w obiektywy za grubą kasę - można kupić jakieś M42 za parę groszy. Moje zdziwienie jest o tyle większe że w ubiegłym roku TAMRONEM 90Di zrobiłem większość zdjęć z AF i nigdy nie miałem problemów. Poprostu nie widzę sensu ręcznego ostrzenia przy foceniu z ręki...

Ale konkretnie zapytam i się nie śmiejcie bo ostatnio aparatu nie trzymałem w dłoniach. Czy można wyłączyć AF i ręcznie ostrzyć oraz ręcznie ustalić przysłonę z jednoczesnym pozostawieniem nikusiowi ustalenia czasu otwarcia migawki i balansu bieli?

Pytanie drugie brzmi: Mam więc pierścienie MARUMI nie przenoszące AF - czy i jak mogę wyłączyć pracę śrubokręta który mimo wszystko prubuje ustawiać ostrość przy foceniu? Bardzo to wpienia...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Wyłącz AF w body . Dzwignia z lewej strony obiektywu
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Domyślnie

kolega dał odpowiedź na pytanie nr 2. tym wyłączasz AF w aparacie.

co do pytania nr 1. TAK. zdziwiony jestem, że je zadajesz. Co ma pomiar światła, tryby M, A, S, P do autofokusa? - nic. autmatyczny pomiar swiatła jest niezależny od ostrości.
    to samo dotyczy balansu bieli. niezależne od odległości i od naswietlenia.

sa małe wyjątki - np. pomiar punktowy w D200 sprzężony z punktem nastawienia ostrości (w D70 też?)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No faktycznie...
    Al "CAPONE" Bundy

Domyślnie

Al, zapomniałeś już jak się obsługuje aparat?
    Ja ostatnio bardzo namiętnie bawię się w makro. Mam Tamrona SP 90 DI i pierścienie. Oczywiście na początku próbowałem używać AF, ale prawie zawsze silnik nie nadążał z ustawianiem ostrości i nie mogłem zrobić zdjęcia, bo spust był zablokowany. Wyjątkiem mogą być sceny bardzo statyczne i małe skale odwzorowania. Dużo wygodniej, pewniej i szybciej ustawia sie ostrość manualnie - z grubsza pierścieniem (ustawiając jednocześnie skalę odwzorowania), a dokładnie to już zbliżając lub oddalając aparat od obiektu. Taka jest praktyka
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Wstyd się przyznać ale od 5 miesięcy nie zrobiłęm zdjęcia... Ale poprzednie wakacje spędziłem w trawie jak Ty z Tamronem. Niepotrzebnie go ożeniłem na jesieni bo znów wiosna idzie a Tamronów nie ma nigdzie... Ale wracając do tematu - tylko sporadycznie ostrzyłem ręcznie i naprawdę dawał sobie radę. Stąd moje zdziwienie no i poprzedni wątek o MARUMI bo jakoś będę musiał się przestawić...
    Al "CAPONE" Bundy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi
    Dużo wygodniej, pewniej i szybciej ustawia sie ostrość manualnie - z grubsza pierścieniem (ustawiając jednocześnie skalę odwzorowania), a dokładnie to już zbliżając lub oddalając aparat od obiektu. Taka jest praktyka
    A jeszcze lepiej stosować sanki do ustawiania ostrości.

Domyślnie

Władca Pixeli, do ruchomych robaczków nie wyobrażam sobie ani sanek, ani statywu
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Przyłączam się do wątku: rozumiem, że z TYMI pierścieniami AF nie będzie działał, ale pomiar światła będę miał?

A może TAKIE?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Z tymi Kenko vel Soligor dziala AF i pomiar swiatla.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów