Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pajak, mrowka i cos na jablonce

To ja dla odmiany skakuna wystawiac nie bede. Znalazlem wieksza sztuke.

1. Chyba krzyzak, a w kazdym razie tak go sobie nazwalem. Troche mi sie w kadrze nie zmiescil. Moj lek przed pajakami nie pozwalal mi na racjonalne myslenie i kadrowanie troche szlag trafil.

2. Troszke dziwna mrowka, z wywalonym jezorem i jakims kolorowym ustrojstwem na glowie, jakby z karnawalu wracala

3. Juz mialem zbierac sprzet, kiedy dostrzeglem na jablonce jakas czarna kropke. Zajrzalem przez wizjer i zobaczylem, ze to jakis robak robi sobie wyzerke.

4. Jako bonus dolaczam jeszcze scropowane przyblizenie na tego czarnego glodomora. Niestety musialem dosyc mocno wyostrzyc.
    Nikon D80 + Tamron 17-50, Nikkor 50 f1,8 + Tamron 90, SB800, tekturowe klamoty

Domyślnie Odp: Pajak, mrowka i cos na jablonce

Jeśli mnie exif nie myli, to na każdym zdjęciu f32 Oczywiscie Ty jesteś master pokretła od przysłony ale przy tak małej dziurze tracisz baaardzo na jakości, co widać znakomicie. Jeśli chodzi o Tamrona 90, choć to często krytykowane zródło http://www.optyczne.pl/39.4-Test_obi...ć_obrazu.html, możemy sobie wyczytać jaki zakres, przydatnych przy makro przysłon, jest najlepsiejszy dla naszych szkiełek.. 11-16f noo.. do 22f

Jesli chodzxi o kadry, to nie wiem czemu nie przeszkadza mi to z 1ki, a nawet podoba - łączy niebo z piekłem

pozdrawiam

Z tymi przyslonami to jest troche nie tak, bo przy skali 1:1 najwyzsza wartoscia nie jest F32 lecz F64. F32 jest nawyzsza wartoscia tylko zdjeciach typu portret. Nie znam sie na tym i nie wiem skad to sie bierze, ale skoro koncowka jest na F64, a ja dojezdzam do F32 to chyba jes tak, jakbym dojechal na tescie z optycznych na F16.
    Jesli rozumuje zle to mnie poprawcie i wyjasnijcie o co chodzi. Robilem kiedys sobie taki prosty tescik na jakosc fotki z roznymi przyslonami i przyznaje, ze jest roznica miedzy F16 i F32, ale prawdziwy spadek jakosci zaczyna sie dopiero po F32. Moge go zreszta powtorzyc i zamiescic cropy.
    No i jeszcze jeden argument za F32 jest taki, ze jesli mam nalozone 3 pierscienie, jak na tych fotkach, to przy F16 wychodzi mi strasznie male GO, a tego jakos nie potrafie przebolec.
    ZGodzic sie jednak musze, ze te fotki pozostawiaja troche do zyczenia jesli chodzi o jakosc. Choc nie wiem czy by lepiej wygladaly na F16, gdyby byly mocno rozmyte.
    Nikon D80 + Tamron 17-50, Nikkor 50 f1,8 + Tamron 90, SB800, tekturowe klamoty

oczywiscie że lepiej by wyglądały na f 11-16 , mz nie ma sensu tak przesadzać z f

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Uprawnienia umieszczania postów