Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Żurawie

Domyślnie Odp: Żurawie

Cytat Zamieszczone przez mmsko Zobacz posta
    Dla mnie porażka! Żuraw na gnieździe. Beznadzieja i żenada! To już nie fotografia przyrodnicza tylko WANDALIZM PRZYRODNICZY. Szkoda gadać...
    Zgadzam się. Dobro zwierząt jest ważniejsze od zdjęć.

znając Andrzeja jestem przekonany, że zachował daleko idące środki ostrożności. Ale zgadzam się, że takimi zdjęciami nie powinno zachęcać się innych do (Boże uchowaj) naśladowania.
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Może i ostro ale takie zdjęcia opatrzone jeszcze takimi komentarzami i to nie tylko autora podnoszą mi cisnienie na maxa.
    A tych którzy zachęcaja "autora" do kontynuacji jego "przygody" z tym "słodkim tematem" zachecam do zapoznania sie z "Ustawą o ochronie przyrody" a w szczególnosci z art. 52.

Macierzyństwo to "temat słodki", ale jako ignorantka na jaką wyszłam nie pamiętając o żurawiu jako chronionym gatunku, przepraszam że moja opinia mogła przyczynić się choć w małym stopniu do zakłócania spokoju tym ptakom... To ostatnia rzecz jakiej bym chciała.
    Pozdrawiam
    Maja

Ależ sie zdenerwowałem aż zdublowałem posta
    wld to nie chodzi o zachowanie ostrożności bo inaczej sobie tego nie wyobrazam (no chyba że kolega trafił przez przypadek i nieświadomie na gniazdo żurawia). Chodzi o to że tak na prawde nie dowiemy sie czy ta "wizyta" miała jakiś wpływ na ptaka czy nie chyba że bedziemy go "odwiedzać" aż do opuszczenia gniazda (mam nadzieje że nie). Ważniejsze chyba jest to o czym napisałeś dalej czyli propagowania tego typu fotografi, bo "gdzie łatwiej podejść ptaka jak nie na gnieździe" (nie wiem czy powinienem to pisać). Przy obecnej dostępności i cenie cyfrówek niebezpieczeństwo że w ślady andre84 pojdą inni jest baaaardzo duże.

A tym którzy nadal nie wiedzą o co chodzi chcę uświadomić że świadome niepokojenie (w tym fotografowanie) zwierzat znajdujących sie na liście gatunków chronionych bez specjalnego zezwolenia jest ZABRONIONE
    D300;N50/1.8;N18-55/3.5-5.6;N80-200/2.8;N300/4;TC N17

Widzę, że mało zakumałeś.
    Do twojej wiadomości. Wchodząc na swoją miejscówę miej świadomość, że również wypłaszasz ptaszory, a może nawet depczesz zniesienia. Twoje zdjęcia mogą spowodowac pielgrzymki fotografów na podmokłe łaki.
    Kolego okres lęgowy mamy w pełni.
    EOT
    "czuję jak rodzi się moc"

Kolego obserwuje ptaki od ponad 20 lat, wiem gdzie żerują a gdzie zakładają gniazda, moje "miejscówki" sa na żerowiskach.
    EOT
    D300;N50/1.8;N18-55/3.5-5.6;N80-200/2.8;N300/4;TC N17

Kolego obserwuje ptaki od ponad 20 lat, wiem gdzie żerują a gdzie zakładają gniazda, moje "miejscówki" sa na żerowiskach.
    EOT
    I co z tego że chodzisz na żerowiska ? myślisz że tam żaden ptak nie gniazduje ? czy to jest może twój ogródek z karmnikami ??
    Sam fakt że wdzieramy się na teren dzikich zwierząt czy to żerowisko czy gniazda już zakłóca ich spokój, lecz przecież nie tylko fotograf łazi po krzaczorach, często można spotkać jeszcze zbieraczy zrzutów, oni się tam żurawiem na gnieździe nie przejmują.
    Faktycznie błędem jest próba zrobienia "łatwego łupu" na gnieździe, i uważam że powinno się takie próby piętnować, ale ty jako stary fachowiec powinieneś to wytłumaczyć niedoświadczonemu koledze, a nie tak od razu z grubej rury.
    A może robił tą fotkę z ZOO albo w parku ?
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Swoją drogą nie dokarmiajcie po ustąpieniu mrozów i braku pokrywy.
    Pokarm staje się zanieczyszczony odchodami i w dodatnich temperaturach robi się rezerwuar pasożytów i bakterii.
    "czuję jak rodzi się moc"

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

panowie i panie...zalecam jakąś porcję waleriany albo czegoś uspakajającego mocniej...a przede wszystkim więcej pokory wobec własnych działań i wypowiedzi...wywalę wszystko co nie dotyczy zdjęć!
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

mmsko, trochę dystansu. Nie jestem zwolennikiem szerzenia fotografii przy gniazdowej, ale nie mamy wystarczająco dużo informacji o warunkach zrobienia tego zdjęcia, aby tak napadać na kolegę
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów