Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Nylon, jestem humanistą więc tylko powtórzę to co mi mówili kumple od RC.
    Są dwie szkoły:
    1. ładowanie dużym prądem, daje im w przyszłości mocniejsze aku, ale krócej trzyma - byle wytrzymało 5 minut, tyle ile trwa bieg
    2. ładowanie małym prądem uzyskanie maksymalnej pojemności, gorzej znoszą duże pobory prądu (tak na marginesie w modelarstwie samochodowym pobór na poziomie 20A to norma
    Wszyscy producenci ładowarek doradzają ładowanie na poziomie 100, 250 mA, ale dzisiejsze akusy mające po 2800 mAh ładowałyby się ok. 20 godzin. Po prostu są na rynku szybkie i "zwykłe" ładowarki. Zapewne stałe ładowane dużym prądem (ja czasami 5A) ograniczy żywotność akusów.

p.s. ja ostatecznie kupiłem coś takiego (link przykładowy, bo nie ma "mojego" sprzedawcy)
    ma wadę - nie jest mobilna, ale dzięki informacji na LCD mamy prawdziwą kontrolę nad stanem akusów. W domu ładuję spokojnie, kupię jeszcze coś taniego do szybkiego ładowania z możliwością zasilania z akumulatora samochodowego.
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

To chyba masz rację ZOTORNIK, że wszystko zależy od potrzeb - od tego, co chcesz zasilać, ile masz na to czasu (!) i gdzie ładujesz (do kontaktu czy w terenie w aucie) ...
    Dla mnie to tylko hobby, więc nie boli mnie, że np. nie będę miał czym pracować, ale fajny sprzęt polecacie. Napewno sobie wybiorę coś z linków. DZięki Za odpowiedź !

Domyślnie

Byc moze to przypadek, ale moje aku GP2300, ktore kilkanascie razy ladowalem bardzo szybka ladowarka "polgodzinna" maja obecnie pojemnosc (zmierzona pradem rozladowujacym 250mA) srednio 1700mAh (producent deklaruje 2250mAh).

Tymczasem nowe akumulatory GP2500 ladowane dwukrotnie pradem 500mA i rozladowane 250mA maja pojemnosc okolo 2300mAh (deklarowana 2450mAh). Nalezy tez pamietac, ze ladowalem je prade 2x wyzszym niz zalecany przez producenta.

Wyglada wiec na to, ze szybkie ladowarki faktycznie zmniejszaja pojemnosc akumulatorow.
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

No właśnie... tak mnie uczono kiedyś w starej dobrej szkole.. ) ciekawe, czy to trwałe zabijanie pojemności...
    Może ktoś, kto ma taką wypasioną ładowarę z opcjami rozładowania, testowania i "pogłębiania" pojemności się pochwali, czy to działa...
    POZDRO

Domyślnie

po 3 dobach ciaglego ladowania/rozladowania (funkcja REFRESH) nie ma juz dalszego przyrostu pojemnosci. Wyglada wiec na to, ze pojemnosc zmniejsza sie na trwale
    Pozdrawiam, Lolas

Domyślnie

Nylon, niestety potwierdzam spostrzeżenia Lolasa, moja ładowarka (ta z linku, IC8800) ma funkcję odświeżania i tym podobne, a mimo to uzyskana pojemność jest znacznie niższa od znamionowej i nierówna dla 4 sztuk z tej samej zgrzewki.
    Teoretycznie akumulatory NiMH są pozbawione tzw. efektu pamięci, ale oznacza to, iż jest on mniejszy niż w NiCd. Początkowo twierdzono, że akusy litowe, to już wcale nie mają tej wady, ale to też okazało się nieprawdą .
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

Mozecie cos wiecej o tej ladowarce IC8800 powiedziec???Mysle o niej x czasu ale ta polgodzinna GP mnie dobija. Mozna sobie ustawic tak zeby ladowala aku 5-6 godzin 2300 mAh ??
    | N D200 | | 28-70/2.8 | | 70-200/2.8 VR| | SB-800 |

Domyślnie

adik, krótko bom w pracy i instrukcji nie mam przy sobie.

1. Z rezerwą należy podchodzić do rewelacji (mówię o różnych ładowarkach) jakoby ładowała w godzinę, czy nawet w pół – zwykle mamy do czynienia z półprawdą, np. można szybko załadować, ale tylko 2 szt., albo podają czas ładowania akumulatorów o pojemności 1800 mAh – bardzo częsty przypadek
    2. Aby uzyskać czas ładowania w granicach 5 godzin musimy ładować aku 2300 prądem ok. 500 mA, w IC 8800 jest taka możliwość dla 4 jednocześnie – czas przybliżony, bo nigdy nie ma 100% wydajności ładowania, a także pokazuje jakim faktycznie prądem ładuje, jak długo, ile załadowała !!! to pozwala dobrać 2 czy 4 sztuki o zbliżonej pojemności rzeczywistej.
    3. Uwaga na cenę waha się od 120 (tyle ja dałem) do 400 zł.
    4. Na domowy kombajn nadaje się jak najbardziej ładuje AA iAAA, NiMH i NiCd, ma wszelkie zabezpieczenia od przegrzania, od delty V, od złej polaryzacji wykrywa padnięte akusy. Każdy kanał ładowania działa osobno i co ma niewiele modeli można rozpoczynać i kończyć ładowanie dla każdego kanału w dowolnym momencie. Inne ładowarki z tzw. wyświetlaczem, to bzdet, to że miga ci bateryjka jak w telefonie komórkowym, to żadna informacja.
    5. Chyba mam instrukcję w pdf, ale to wieczorem.
    Powiedziałem, że będzie krótko i był jak zwykle

p.s. mam instrukcję w pdf do IC8800

Domyślnie

Zotornik możesz podać namiar na sprzedawcę gdzie dostane za 120zł szukam od wczoraj, ale najtaniej allegro za 180zł w sklepach internetowych po 300zł jakaś paranoja żeby taki rozrzut cenowy był
    Pozdrawiam

Domyślnie

Antonina, ja kupiłem na allegro w opcji kup teraz za 119 zł + 7 przesyłka, od użytkownika - braab (to było 24 kwietnia b.r.)
    http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=1780729 - to link do info o nim.
    Są obecnie jego aukcje - kup teraz - po 149 zł, ma też droższe, ale z akusami.
    Co do rozrzutu cenowego, to zwykły bandytyzm i nie ma to nic wspólnego z tzw. wolnym rynkiem.
    Pdf o którym pisałem wyżej ma 240k, więc jak ktoś potrzebuje, to mogę przesłać.

p.s. przesyłka dotarła w dwa dni za pobraniem

skoro wątek jeszcze żyje, to tylko dodam swoją uwagę dla ewentualnych nabywców IC8800
    instrukcja załączona i ten mój manual w pdf minimalnie się różnią, raz łatwiej jest pojąć coś
    z jednej raz z drugiej.
    Przyciski trzeba wciskać powiedzmy mocno, bo inaczej nie ma reakcji przy zmianie funkcji
    - tak jest przynajmniej u mnie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów