Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Domyślnie Odp: Osprzęt do Nikon d80

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Poza tym trzeba pamietac, ze po zalozeniu filtra spada jakosc zdjecia, minimalnie (jak filtr jest dobry), ale zawsze.
    Spada, pod światło i jak masz odbicia światła to fakt ...flary są i zdjęcie psują.
    Ale... osobiście mam HAMA HMC Super (12powłok po obu stronach) i w zasadzie go nie odkręcam. Czy spada jakość zdjęcia? może po analizie pixeli na komputerze byś to stwierdził, ale gołym okiem? moim zdaniem bez szans...
    Pozdrawiam ...tese112
    Praktica MTL 5B > Zenit 12XP > Canon S2IS > Panasonic DMC-FZ30 > Nikon D80 >
    NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Cytat Zamieszczone przez tese112 Zobacz posta
    Czy spada jakość zdjęcia? może po analizie pixeli na komputerze byś to stwierdził, ale gołym okiem? moim zdaniem bez szans...
    wlasnie

A po drugie, nie wiem jakim onanista sprzetowym trzeba byc zeby sprawdzac piksele na zdjeciu spadek ostrosci, niestety widac golym okiem. Przy dobrych filtrach wiadomo, ze nie jest tak tragicznie jak na zdjeciach z linka mpwt, ale jednak jest troszke gorzej. Ja sie akurat tym nie przejmuje, ale sa tacy, ktorzy tego nie lubia i nie zakladaja filtra, trzeba ich zrozumiec i szanowac ich poglad
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

OK, zdjęcia na tanich filtrach są gorsze ale aż pokusze się w wolnej chwili o zrobienie testów mojego HMC Super i zrobię analizę na komputerze i nie jestem w tym przypadku onanistą sprzętowym ale informatykiem który na studiach potrafił mieć 6 (tak celujący) z analizy i przetwarzania obrazów. A teraz pracuje między innymi w tej dziedzinie zawodowo
    Dobra, nie będę zaczynał ponownie dyskusji z filtrem czy bez, ja jednak wole dobre filtry niż wymianę przedniej soczewki co mi się już raz niestety zdażyło w FZ30 i respekt dla tych którzy wolą bez, tak też można
    W sumie wymiana przedniej soczewki w tanim kompakcie kosztuje tyle samo ile dobry filtr więc na jedno wychodzi.
    Pozdrawiam ...tese112
    NIKON D300 | MB-D10 | Nikkor 18-200 VR/3.5-5.6G | 50mm/1.8D | SB-600 | SanDisk eXtreme IV | itd...

Cytat Zamieszczone przez tese112;703859[...
    nie jestem w tym przypadku onanistą sprzętowym ale informatykiem który na studiach potrafił mieć 6 (tak celujący) z analizy i przetwarzania obrazów. A teraz pracuje między innymi w tej dziedzinie zawodowo
    Alez ja nie napisalem, ze jestes onanista sprzetowym, tylko, sa nimi Ci ktorzy sobie ogladaja pikselki na zdjeciu ( no chyba, ze Ty tak robisz ). Ja tez jestem informatykiem ( witam kolege z branzy ) i tez mialem analize i przetwarzanie obrazow, mialem nawet rozpoznawanie obrazow wykorzystujace systemy sztucznej inteligencji i sieci neuronowe. 6.0 z tych przedmiotow nie wpadlo, ale uwazam, ze ocena z danego przedmiotu nie jest zadnym odzwierciedleniem faktycznego stanu wiedzy czlowieka (ale to tak poza tematem).
    Najzieleńszy z zielonych

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Ja tez jestem informatykiem
    A witam, witam , zaskakująco dużo informatyków się fotografią interesuje. A gdzie kończyłeś? widze, że z wieliczki to też na AGHu?
    Ocena fakt faktem nie jest odzwierciedleniem faktycznego stanu wiedzy ale to raczej nie dotyczy 6,0 tego nie dostajesz bo Ci się udało, zresztą za całe studia miałem tylko jedną 6.
    Test prosty w zasadzie, trzeba by policzyć średnią energię dla kilku klatek tego samego zdjęcia zrobionego z filtrem i bez, ewentualnie można by jeszcze policzyć różnice w średniej składowej stałej i będzie wynik. Test powtórzyć dla kilku zdjęć robionych w różnych warunkach i już będzie wiadomo czy dobry filtr coś wnosi czy nie, pokuszę się kiedyś.
    Pozdrawiam ...tese112

jak najbardziej AGH No jak by Ci sie chcialo liczyc, to zawsze mozesz sie podzielic spostrzezeniami tylko w warunkach bojowych to bedzie inaczej niz jak pstrykniesz pare testowych ujec, wiadomo, zmianijace sie warunki oswietlenia, i wiele wiele innych, moze wplynac na efekt koncowy zdjecia. OK, bo robi sie off topowo, skonczmy lepiej
    Najzieleńszy z zielonych

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów