Witajcie!
Dopiero zaczynam przygode z fotografią i przyda mi się kilka cennych rad.
Szukaj
Witajcie!
Dopiero zaczynam przygode z fotografią i przyda mi się kilka cennych rad.
mozna by zacząć od ostrości bo nie widzę na zdjęciu w którym miejscu ona jest
Chodzi o to, że nie wiadomo o co chodzi? Ty wiesz ale oglądający zdjęcie już nie. Patrz oczami kogoś niepoinformowanego o tym co było przedtem i potem. Głowny (?) bohater jest bez twarzy to tylko pogłębia rozpacz niewiedzy, nizrozumienia i niekontaktu....
to chyba działa czym wiecej patrze tym mniej rozumie
Zdecydowanie to nie ta chwila na zrobienie zdjęcia, kaptur dziwnie zachodzi na głowę.
może to jest lepsze??
hmmm, jak już koniecznie coś robić z tego ujęcia, to może w tym kierunku?
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
wyciąłem, bo za dużo mi było w kadrze zbędnych elementów - gdyby mieć jasne, w pełni otwarte szkło to osoby w tle byłyby bardziej rozmyte, a tak jest IMO słaba separacja między głównym obiektem a tym co z tyłu, co w wypadku tego ujęcia do niczego nie jest potrzebne ( ludzie, gołębie, ławki etc )
najbardziej by mi się podobało, gdyby na pierwotnym kadrze tło rozmyć, a bańkę złapać całą - robiłem kiedyś coś podobnego na wrocławskim rynku i wiem, że trudno nadążyć
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Dwójka jest lepsza bo ostra i widać emocje na twarzy chłopca. Zgadzam się z tym, że b&w tutaj pasuje. Jeżeli chodzi o kadr w drugim zdjęciu (bo jedynkę za tą miękkość bym odrzucił) to przyciąłbym trochę z lewej i z góry tak żeby zachować proporcje 3:4. Zostawiłbym bańkę bo to ona tworzy to zdjęcie i wprowadza klimat, bez niej to nie to samo. Rozmyłbym tło gussian blurem, zostawił ostrego chłopca i bańkę. Zdjęcie jest ok, ale z tymi zmianami, które proponuję, to myślę że będzie bardzo dobre.
Pozdrawiam
aparat + obiektyw
Skontaktuj się z nami