Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: chłopiec

Domyślnie chłopiec

Witajcie!
    Dopiero zaczynam przygode z fotografią i przyda mi się kilka cennych rad.

Domyślnie Odp: chłopiec

mozna by zacząć od ostrości bo nie widzę na zdjęciu w którym miejscu ona jest

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Chodzi o to, że nie wiadomo o co chodzi? Ty wiesz ale oglądający zdjęcie już nie. Patrz oczami kogoś niepoinformowanego o tym co było przedtem i potem. Głowny (?) bohater jest bez twarzy to tylko pogłębia rozpacz niewiedzy, nizrozumienia i niekontaktu....

to chyba działa czym wiecej patrze tym mniej rozumie

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Zdecydowanie to nie ta chwila na zrobienie zdjęcia, kaptur dziwnie zachodzi na głowę.

może to jest lepsze??

hmmm, jak już koniecznie coś robić z tego ujęcia, to może w tym kierunku?

"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Cytat Zamieszczone przez sarot Zobacz posta
    może to jest lepsze??
    na tak postawione pytanie, odpowiedź wydaje się oczywista... Z sugestii Bugs`a skorzystałbym połowicznie: owszem b&w, owszem większa wyrazistość twarzy, ale kadr bez zmian. W końcu mówimy o tym konkretnym zdjęciu, nie zaś takim - jakie sami chcielibyśmy zrobić.

wyciąłem, bo za dużo mi było w kadrze zbędnych elementów - gdyby mieć jasne, w pełni otwarte szkło to osoby w tle byłyby bardziej rozmyte, a tak jest IMO słaba separacja między głównym obiektem a tym co z tyłu, co w wypadku tego ujęcia do niczego nie jest potrzebne ( ludzie, gołębie, ławki etc )
    najbardziej by mi się podobało, gdyby na pierwotnym kadrze tło rozmyć, a bańkę złapać całą - robiłem kiedyś coś podobnego na wrocławskim rynku i wiem, że trudno nadążyć
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Dwójka jest lepsza bo ostra i widać emocje na twarzy chłopca. Zgadzam się z tym, że b&w tutaj pasuje. Jeżeli chodzi o kadr w drugim zdjęciu (bo jedynkę za tą miękkość bym odrzucił) to przyciąłbym trochę z lewej i z góry tak żeby zachować proporcje 3:4. Zostawiłbym bańkę bo to ona tworzy to zdjęcie i wprowadza klimat, bez niej to nie to samo. Rozmyłbym tło gussian blurem, zostawił ostrego chłopca i bańkę. Zdjęcie jest ok, ale z tymi zmianami, które proponuję, to myślę że będzie bardzo dobre.
    Pozdrawiam
    aparat + obiektyw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów