Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Nikon D80

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia miasto z morza i marzeń.

Domyślnie Nikon D80

Witajcie, wróciłem
    Wprawdzie z rocznym poślizgiem, ale jednak.. kupiłem sobie D80 i przesiadka z coolpixa jest olbrzymia ( nie śmiać się, tamtej zabawki w 4 minuty się nauczyłem, tutaj jest czarna magia. ;( ).
    Potrzebuję Waszej pomocy. Mianowicie w jaki sposób ustawić aparat tak, żebym mógł zdjęcia wykonywać patrząc na wbudowany LCD a nie przez wizjer. Wiem, że pytanie jest trywialne, ale domniemam, że da się to wykonać. W życiu z lustrzanek STYCZNOŚĆ miałem wyłącznie z d70s i wiem, że tam tak się dało zrobić. Ale to było 1,5 rok temu więc z pamięcią słabo.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez surv ; 02-05-2008 o 23:46
    Dobry sprzęt Dobry

Domyślnie Odp: Nikon D80

Pytanie jest trywialne - odpowiedź niestety też: NIE DA SIĘ!
    Dopiero najnowsze lustrzanki Nikona oferują możliwość kadrowania przez ekran LCD: D3 i D300 (nazywa się to Live View).
    Ale ja tam osobiście wolę robić przez wizjer - to, co w kompakcie jest jakieś takie naturalne,
    w lustrzance jakoś mi nie pasuje... .

Patrz zatem przez wizjer - i rób zdjęcia!

Coś Ci się z tym D70 pomyliło - tam też się tak nie dało!

A może to było tak jak z tym Mercedesem?
    Jak?

Ano - Agencja TASS (kto wie, co to było?) podała, że w Moskwie facet wygrał na loterii najnowszego Mercedesa.
    Wiadomość była zupełnie prawdziwa - tylko były pewne nieścisłości: nie facet tylko kobieta, nie w Moskwie tylko w Odessie,
    nie Mercedesa tylko rower Ukraina i - nie wygrała, tylko jej ukradli.
    Poza tym - wszystko zgadzało się co do joty!
    Tu, niestety - jest podobnie!

Art
    PS.: Oczywiście funkcja kadrowania przez ekran LCD jest też oferowana przez innych producentów lustrzanek: Sony Alfa350, Canon 450D itd.
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 03-05-2008 o 00:28
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Oszczędny w słowach
    Miasto

Dziękuję serdecznie za pomoc. Sądziłem, że będąc w różnych dzikich pozycjach to cudo potrafi sprawić, że będę mógł kątem oka określać co fotografuję.

Jak najbardziej rozumiem, że może to nie podchodzić profesjonalistom. Ja dopiero się uczę, dlatego dla mnie byłoby to ułatwienie. Jednak z czasem przestanie to być problem i to docenię
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez surv ; 02-05-2008 o 23:59
    Dobry sprzęt Dobry

Oszczędny w słowach
    Miasto

To było 1,5 roku temu, po prostu wydawało mi się, że tam z LCD robiłem. Na pewno masz rację, przepraszam, mój błąd. Tylko parę razy cykałem z niego zdjęcia.
    Dobry sprzęt Dobry

Cytat Zamieszczone przez surv Zobacz posta
    Dziękuję serdecznie za pomoc. Sądziłem, że będąc w różnych dzikich pozycjach to cudo potrafi sprawić, że będę mógł kątem oka określać co fotografuję.
    Takie rzeczy to tylko w... .... Sony Alfa 350: http://www.cyfrografia.pl/sony_alfa_350_300.html (na przykład)
    Tam jest taki odchylany ekranik LCD, przez który możesz kadrować.
    Ale nie martw się i nie żałuj - Sony Alfa 350 wygląda przy D80 jak odpustowa, plastikowa wydmuszka, a te kitowe obiektywy... dramat... .
    Jakość tworzyw - kuriozalna jak dla mnie, nawet jak na "entry level".
    D80 to bardzo porządny aparat, daje Ci wiele możliwości, a że nie ma kadrowania przez LCD? Myślę, że to niewielka wada.
    Przyzwyczaisz się.
    Art
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 03-05-2008 o 00:26
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Cytat Zamieszczone przez art44 Zobacz posta
    D80 to bardzo porządny aparat, daje Ci wiele możliwości, a że nie ma kadrowania przez LCD? Myślę, że to niewielka wada.
    Tam od razu wada.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

jaka tam wada :P dla mnie zaleta bo zawsze pośmiać się można jak ktoś nie znający tematu bierze aparat do ręki i zaczyna tym cuda wydziwiać jak kompaktem :]

Ja napisze jak było w moim przypadku, gdy przesiadłem sie na lustrzankę (d80).
    Kupując go wiedzialem, ze trzeba bedzie sie "przestawić" z kadrowania na LCD (kompakt/hybryda) na kadrowanie i patrzenie w wizjer...
    Tez zastanawialem sie czy to wygodne... Po praktycznie już kilku chwilach spedzonych z D80 byłem zachwycony i bardzo mi sie podobało patrzenie w wizjer
    I nawet gdybym mial podglad LIVE to mysle, ze nie używałbym go wcale. Myslę, ze przydaje sie to "cudo" głownie w zdjeciach makro. Ja takowych nie robię, więc juz całkiem pdglad live jest mi zbedny. No, ale i tak tendencja jest taka, ze w kolejnych modelach wszystkich firm ten "bajer" pojawia sie w kolejnych puszkach.

Nawet przy makro warto się trochę powyginać i poleżeć na świeżej trawce. A z podglądem i ruchomym wyświetlaczem same nudy. Poza tym nawt największy wyświetlacz nie zastąpi dużego i jasnego wizjera!
    A tak na poważnie to nie jest jakiś żart?
    D90

kolega nie powiedział jaka tematyka zdjęć go interesuje- jeśli koniecznie chcesz patrzeć pod kątem (np. makro) to masz możliwość zakupu wizjera kątowego.
    pzdr.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów