Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: F90x vs F80

Domyślnie

Witam serdecznie,
    nie chcę by ten post był traktowany w kategorii "walczących", bo tak naprawdę mało mnie obchodzi które body jest "obiektywnie lepsze". Napiszę po prostu, dlaczego moje paluchy nadal wciskają spust F80, a nie 90...:
    1. ...bo rozważanie współpracy z poszczególnymi "rodzinami" szkieł nikona [AI, G, ...] jest dla mnie czysto hipotetyczne. Z ogromnej oferty obiektywów już nie produkowanych i robionych nadal, tak przez Nikona jak i całe stadko firm niezależnych, z powodzeniem można wybrać dobrą jakość w zakresie ogniskowych, które mnie interesują [i do F80 i F90x]. A jako amator i tak w swojej torbie będę miał max. kilka szkiełek [bo budżet ograniczony, a lepiej mieć mniejszą ilość za to dobrych...]
    2. ...bo F90x gorzej leży w moich koślawych łapach i nie ma wbudowanej lampy, która czasem bardzo się przydaje.
    3. ...bo mając tokinę z serii N/A [!] mimo wszystko udało mi sie zrobić kilka fajnych zdjęć. Po roku ćwiczeń nawet na slajdach... [Nie oddam tego malutkiego w miarę jasnego szkiełka, mimo że mój "F80 z nim nie współpracuje" ]

Moim zdaniem największymi wadami F80 są:
    - baaaardzo wolny AF we współpracy z obiektywami bez silnika [podpinałem mojego 35-70 do F90 i było o niebo lepiej - na szczęście cykam głównie widoczki, więc dla mnie nie jest to wielki problem;
    - przykro ciemny wizjer [na swoje nieszczęście zaglądałem w kilka innych];
    - zła sygnalizacja kończącej się baterii [daje znać dopiero na krótko przed całkowitym ich padnięciem].
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

mialem 90x, mam 80
    nie zaluje lepszy af i zdecydowanie genialne lustro - teraz pracuje przy dluzszych czasach bo nie trzesie. jest bardziej delikatny to fakt. booster to pomylka ale coz inaczej nie dziala na paluszkach. pomiar swiatla swietny.
    tyle
    pozdro
    olo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki
    mialem 90x, mam 80
    nie zaluje lepszy af i zdecydowanie genialne lustro - teraz pracuje przy dluzszych czasach bo nie trzesie. jest bardziej delikatny to fakt. booster to pomylka ale coz inaczej nie dziala na paluszkach. pomiar swiatla swietny.
    tyle
    pozdro
    olo
    do f80 jest booster ;> ??

a wracając do tematu...
    o ile się nie myle to w f80 jest standardowe gniazdko wężyka spustowego, to wielki plus jak komuś potrzebny węzyk (ja nie kupilem do tej pory bo mam wazniejsze wydatki a do mojego 801s jest podobny jak f90).... ale jakbym miał podobny dylemat to brałbym f90x, za wielkośc i jasność matówki...
    a jeśli sie nie musi kozystać z nowszych rozwiązań.. to f801s powinno wystarczyć w zupelności

Domyślnie

Właśnie a takie odpowiedzi liczyłem Szczere i konkretne

Morthimer

Domyślnie

a no i do tego jeszcze mając f 801 masz w miare niewielkie (w porównaniu z f90) body zasilane paluszkami.. wbrew pozorom wielkość i źrodło zasilania mają znaczenie, zwłaszcza jak się sporo łazi.. zanim kupiłem moja 801s to mazyłem o f90x ale teraz sobie myślę, że jakbym miał jeszcze większy i cięższy aparat a przy tym w torbie jakieś inne sprzęty.. to chyba musiałbym wynajmowac sobie kogoś kto by mi to wszystko nosił co innego jak mozesz wzucić aparat luzem do plecaka napewno f801s i f90x nic nie będzie.. ale co by było z f80 ??? ja bym go tak nie nosił

Domyślnie

NIKON F90X NIGDY MNIE ZAWIÓDŁ...ROBIĘ ZDJĘCIA W RÓZNYCH SYTUACJACH: OD IMPREZ OKOLICZNOŚCIOWYCH...PRZEZ ZIMNE KLIMATY NORWEGI...KAWAŁ SOLIDNEGO KORPUSU..TO SIE CZUJE POD PALCAMI...POLECAM !!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jaworzno, Dominikowice

Domyślnie

NIKON F80 NIGDY MNIE ZAWIÓDŁ...ROBIĘ ZDJĘCIA W RÓZNYCH SYTUACJACH: OD IMPREZ OKOLICZNOŚCIOWYCH...PRZEZ ZIMNE KLIMATY NORWEGI...KAWAŁ SOLIDNEGO KORPUSU..TO SIE CZUJE POD PALCAMI...POLECAM !!!

i jeszcze jedno, nie wiem dlaczego wszyscy chcą wbijać gwoździe aparatmi?? ciekawe czy jak już kupią F90X to próbowali wbić chociaż jeden ??

[ Dodano: Pią 14 Kwi, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez mp_
    ..... napewno f801s i f90x nic nie będzie.. ale co by było z f80 ??? ja bym go tak nie nosił
    paranoja sorry stary, miałeś wogóle F80 w rękach i zrobiłeś nim choć rolkę filmu? Przy obecnych cenach F80 można go nosić nawet w reklamówce z biedronki
    Ogólnie to dobre Nikony
    F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
    Hasselblad 503,905
    D6,D800E,D700,D70IR,Z6II

Domyślnie

powerfactorx, ale tu nie chodzi o cene, tylko o wykonaniu korpusu. dla mnie f80 przy f90x jest strasznie delikatny i nie jest tak daleko od f65/75
    old punks never die
    http://www.lightstalkers.org/krystian_maj
    leica M6, lomo, polaroid100, mamiya, field 5x7, cambo 4x5", schneider, yashica 35electro, D2H

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jaworzno, Dominikowice

Domyślnie

delikatny znaczy jaki, czy chodzi o to że po upadku z 2m nie przeżyje? napewno nie przeżyje ale zapewniam cię że F90 też nie przeżyje, więc o jaką delikatność ci chodzi, od czasów F90 do F80 inżynieria materiałowa poszła tak do przodu że korpusy mogą być delikatne bo takie mają być. Powiedz mi czy nosząc aparat nie zwracasz uwagi na to aby nim w coś nie uderzyć, czy wleczesz go za sobą na pasku po ziemi bo masz 90X??
    Uważam, że jedyna przewaga F90X nad F80 to szybszy silnik AF, dla pstrykacza amatora to bez znaczenia, a żeby trafić jakiś dobry egzemplarz F90X to dzisiaj już trzeba mieć szczęście. Możliwość stosowania obiektywów non AF też jest zaletą, ale nie dla mnie, nie mam ani jednego takiego i nie będę mieć. Więc po co kupować stare kopyto, gdy można kupić nowe i mieć pewność że obiektywy VR będą z nim działać. Ja mam ten aparat już z pięć lat, lustro przy małych czasach nie tłucze się jak w 90X, jest pięknie wyważone. Pięknie naświetla slajdy w trybie matrycowym i po prostu działa. Robię nim zdjęcia i nie zastanawiam się czy jest delikatny czy nie a czy jest daleko od F75? wg. mnie nie jest ale F75 też nie służy do niczego innego jak do robienia zdjęć.
    Ogólnie to dobre Nikony
    F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
    Hasselblad 503,905
    D6,D800E,D700,D70IR,Z6II

Domyślnie

moje rączki trzymały różne korpusy nikona.......... f65, f80 też można zrobić zdjęcie...schody się zaczynają gdy używasz aparatu w trudnych warunkach (ogólnie). Ja to "poczułem" na swojej skórze, dlatego szybko przesiadłem się na f90x, i nie żałuję !!!
    zgadzam się z Krystkiem "dla mnie f80 przy f90x jest strasznie delikatny i nie jest tak daleko od f65/75"

pozdrawiam.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów