Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Tryb P i Tryb S

Domyślnie Odp: Tryb P i Tryb S

Ale o co Ci chodzi? Przeciez m_a_j_k_e_l wkleil Ci instrukcje, a ja napisalem jak dzialaja te dwa programy, o co Ci jeszcze chodzi? Mamy Ci to narysowac? Nie mozesz zrozumiec, ze w trybie P aparat(!) ustawia czas i przyslone, a Ty, mozesz jedynie krecac glownym kolkiem nastaw zmieniac ich kombinacje, a w trybie S Ty sam(!) ustawiasz czas, a aparat przyslone i mozesz zaglowac tylko czasem. Ja tego nie potrafie inaczej wytlumaczyc.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

oczywiście że przeczytałem instrukcję... mało tego nawet przeszukałem google. Co nie zmienia faktu że mogę pewnych rzeczy po prostu nie rozumieć.. nieprawdaż.. W miom 1 szym pytaniu oczywiście powstał błąd - chodziło mi o tryb A z preselekcją przysłony... Obracając pokrętłem w Trybie P zmienia mi się na wyświetlaczu właśnie wartość przysłony a wartość czasu jest dobierana automatycznie - podobnie jak w trybie A - i stąd moje pytanie czym różnią się oba tryby. No nic ... oczywiście żę nie masz obowiązku ani odpowiadać ani nic tłumaczyć....i tu sie zgadzam Pozdrawiam

To może kup jakąś dobrą książkę o fotografii bo swider naprawdę baaardzo łopatologicznie to wytłumaczył.

Widzisz @swider, poraz setny wytlumaczone, dobrze wytlumaczone, ale po uszach dostałeś A było do szukajki posłać

Cytat Zamieszczone przez mark3333 Zobacz posta
    oczywiście że przeczytałem instrukcję... mało tego nawet przeszukałem google. Co nie zmienia faktu że mogę pewnych rzeczy po prostu nie rozumieć.. nieprawdaż.. W miom 1 szym pytaniu oczywiście powstał błąd - chodziło mi o tryb A z preselekcją przysłony... Obracając pokrętłem w Trybie P zmienia mi się na wyświetlaczu właśnie wartość przysłony a wartość czasu jest dobierana automatycznie - podobnie jak w trybie A - i stąd moje pytanie czym różnią się oba tryby. No nic ... oczywiście żę nie masz obowiązku ani odpowiadać ani nic tłumaczyć....i tu sie zgadzam Pozdrawiam
    różnica jest taka że jak zrobisz zdjęcie i znowu naciśniesz spust do połowy to w trybie P aparat na nowo dobierze czas i przysłonę, w trybie A przysłona jest taka jak sobie wcześniej ustawiłeś, automatycznie aparat dobierze sobie do niej czas. Taka jest różnica. Jeśli masz np szkło ze światłem 2.8 i chcesz cały czas mieć tą wartość przysłony to nie ma sensu używać P bo raz będziesz miał 2.8, chwilę potem 4 a później np 5,6. To że w P możesz to skorygować nie zmienia faktu że najpierw aparat sam ci podpowiada wartości obu tych parametrów
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    To może kup jakąś dobrą książkę o fotografii bo swider naprawdę baaardzo łopatologicznie to wytłumaczył.
    Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Widzisz @swider, poraz setny wytlumaczone, dobrze wytlumaczone, ale po uszach dostałeś A było do szukajki posłać
    Dzieki chlopaki za wsparcie! Jest takie przyslowie, "Tego konia co ciagnie, to jeszcze go batem"

Cytat Zamieszczone przez KJO Zobacz posta
    różnica jest taka że jak zrobisz zdjęcie i znowu naciśniesz spust do połowy to w trybie P aparat na nowo dobierze czas i przysłonę, w trybie A przysłona jest taka jak sobie wcześniej ustawiłeś, automatycznie aparat dobierze sobie do niej czas. Taka jest różnica. Jeśli masz np szkło ze światłem 2.8 i chcesz cały czas mieć tą wartość przysłony to nie ma sensu używać P bo raz będziesz miał 2.8, chwilę potem 4 a później np 5,6. To że w P możesz to skorygować nie zmienia faktu że najpierw aparat sam ci podpowiada wartości obu tych parametrów
    No mysle, ze to juz jest wytlumaczone naprawde obrazowo i przystepnie. Jak tak nie umiem
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

dzięki dla KJO, a Wy się dalej wspierajcie nawzajem

mark3333, wystarczy. Zachowaj proszę umiar na przyszłość i szacunek do innych forumowiczów.
    Ten wątek zamykam.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów