Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34
    Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

no właśnie- też jestem ciekaw...jak podpiąć M42 do d70
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Ja mam kruca fix gwint 37mm w Jupiterze i Heliosie a to dopiero jest jazda
    Czy ktoś pomoże ?????

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica
    Chciałbym go wykorzystać do makro ten 135, ale nie wiem czy są takie redukcje typu gwint-mocowanie NikonD70 bagetowe.
    Pozdrawiam
    Moshica
    Kto szuka ten znajdzie
    Miłej zabawy
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Domyślnie

Sjm, w szukaniu to ja nie mam talentu
    Ale ja potrzebuję redukcję z gwintu 37mm na mocowanie do D70 i jak czytałem to są tylko z M42 na mocowanie D70 no i co mam zrobić ?

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Zrob sobie redukcje M42/M37 -> wystarczy taki pierscien jak u mnie -> ja mam M42/M39, nakrecam redukcje na pierscienie posrednie [ktore sa na M39, rownie dobrze moge redukcje nakrecic na obiektyw z takim gwintem], calosc wkrecam w M42/Nikon i jazda Kazdy tokarz powinien to zrobic za grosze.

A zeby nie bylo zbyt duzego OT:

Jezeli chodzi o dobre szkielka na M42 to chyba najlepiej w tej kwestii wypadaja Zeissy :>

Oszczędny w słowach Awatar dziki_lysy
    Miasto
    Poznań / Gorzów

Domyślnie

moshica jesteś pewien ze masz M37...? Z tego co wiem to w starych zenitach byly gwinty 39mm takie o ktorych pisal shaolin... ale jak to co mowie nie jest prawdą to jestem o jedna informacje mądrzejszy
    zreszta nawet tą najprostsza przejsciowke z 42 na 39 strasznie ciezko dostac... nie znalazlem w zadnym sklepie ani na alledrogo... ale przejrzalem aukcje z ostatniego miesiaca i byly 2 takie przejsciowki w cenie powzyej 40zl za sztuke! chyba faktycznie najlepiej jakiemus tokarzowi dac zarobic pare zlotych...

pozdrawiam
    dziki_lysy

Domyślnie

Trochę się OT zrobił.

1. Jupiter 9 --> portret idealny!!
    2. Jupiter 37A i Sonnar 135mm --> Jupiter za piękny bokeh i niską cenę + z Nikonem działa bez soczewki na +00, Sonnar za ostrość!!
    4. Industar 61 L/Z --> makro idealne.
    5. Pancolar 50/1.8 --> ładny bokeh i ostrość. Niestety w moim własnym egzemplarzu było mydło, ale za to bokeh miodzio.

Domyślnie

moshica:

To raczej nie jest m37 IMO tylko m39. Jeśli tak to jest to obiektyw raczej od dalmierza. Chociaż były także lustrzanki Zenit na m39 (te bardzo stare). Żeby to sprawdzic to zobacz czy przy ustawianiu ostriści z tyłu obietkywu wysuwa się jeden pierścień. Jeśli tak to to jest obiektyw z dalmierza i nie ma takiej opcji bo on ma bardzo bliską odlełość ostrzenia - w dalmierzu nie ma lustra i obiektyw jest blisko filmu. W związku z tym to sie nadaje do makro tylko a więc szkoda się chyba bawić w jakiekolwiek dorabianie. Kup sobie lepiej FEDa lub zorkę i sie pobaw. Efekty są całkiem całkiem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez barjab ; 05-02-2007 o 20:26
    D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |

Domyślnie

Wątek niezbyt się rozwinął, a szkoda

Do ekspertów M42 - co ciekawego w okolicach 200 i 300mm ?
    Nie za bardzo mam czas googlować, a paru specjalistów od M42 na tym forum jest
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    Vivitar Series 1 90/2,5... tyle, ze jest tez w wersji z bagnetem tylko dostac go graniczy z cudem
    miałem (właśnie wersje z bagnetem), sprzedałem za chyba 700 zł - i to razem z adapterem makro. Stan ideał. Cudna mechanika. Optyka tez niczego sobie.

Nie rozumiem tego "kultu" m42. Niezłe sa na analogu. Do cyfry - średnio - słabo. To stare konstrukcje i co najistotniejsze ze słabymi powłokami przeciwodblaskowymi. A to rzecz podstawowa w cyfrze. Zobaczcie co się stało po wprowadzeniu cyfry. Wszystkie "nowe" obiektywy dostały mocniejsze powłoki (a ich poprzednicy i tak byli w tym względzie wiele lepsi niz M42). Nawet filtry pod cyfrę maja po prostu więcej powłok.
    Dobre są pentacony - bo to nowsze szkła.

Jest wiele manualnych obiektywów soligora, vivitarów, tamronów na bagnet nikona. Ceny droższe o kilkadziesiąt złotych niż te na M42. Ale, że trzeba dokupić przejściówki do m42 (i to najlepiej z soczewką) to wychodzi cenowo tak samo.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów