no właśnie- też jestem ciekaw...jak podpiąć M42 do d70
Szukaj
no właśnie- też jestem ciekaw...jak podpiąć M42 do d70
instagram.com/darkroomnightlife
Kto szuka ten znajdzieZamieszczone przez moshica
Miłej zabawy![]()
![]()
![]()
SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )
"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"
Zrob sobie redukcje M42/M37 -> wystarczy taki pierscien jak u mnie -> ja mam M42/M39, nakrecam redukcje na pierscienie posrednie [ktore sa na M39, rownie dobrze moge redukcje nakrecic na obiektyw z takim gwintem], calosc wkrecam w M42/Nikon i jazdaKazdy tokarz powinien to zrobic za grosze.
A zeby nie bylo zbyt duzego OT:
Jezeli chodzi o dobre szkielka na M42 to chyba najlepiej w tej kwestii wypadaja Zeissy :>
moshica jesteś pewien ze masz M37...? Z tego co wiem to w starych zenitach byly gwinty 39mm takie o ktorych pisal shaolin... ale jak to co mowie nie jest prawdą to jestem o jedna informacje mądrzejszy
zreszta nawet tą najprostsza przejsciowke z 42 na 39 strasznie ciezko dostac... nie znalazlem w zadnym sklepie ani na alledrogo... ale przejrzalem aukcje z ostatniego miesiaca i byly 2 takie przejsciowki w cenie powzyej 40zl za sztuke! chyba faktycznie najlepiej jakiemus tokarzowi dac zarobic pare zlotych...
pozdrawiam
dziki_lysy
Trochę się OT zrobił.
1. Jupiter 9 --> portret idealny!!
2. Jupiter 37A i Sonnar 135mm --> Jupiter za piękny bokeh i niską cenę + z Nikonem działa bez soczewki na +00, Sonnar za ostrość!!
4. Industar 61 L/Z --> makro idealne.
5. Pancolar 50/1.8 --> ładny bokeh i ostrość. Niestety w moim własnym egzemplarzu było mydło, ale za to bokeh miodzio.
moshica:
To raczej nie jest m37 IMO tylko m39. Jeśli tak to jest to obiektyw raczej od dalmierza. Chociaż były także lustrzanki Zenit na m39 (te bardzo stare). Żeby to sprawdzic to zobacz czy przy ustawianiu ostriści z tyłu obietkywu wysuwa się jeden pierścień. Jeśli tak to to jest obiektyw z dalmierza i nie ma takiej opcji bo on ma bardzo bliską odlełość ostrzenia - w dalmierzu nie ma lustra i obiektyw jest blisko filmu. W związku z tym to sie nadaje do makro tylko a więc szkoda się chyba bawić w jakiekolwiek dorabianie. Kup sobie lepiej FEDa lub zorkę i sie pobaw. Efekty są całkiem całkiem.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez barjab ; 05-02-2007 o 20:26
D70 | D80 + GRIP | 50/1.4 | 18-70/3.5-4.5 | 70-300/4.5-5.6 VR | SB-25 |
Wątek niezbyt się rozwinął, a szkoda
Do ekspertów M42 - co ciekawego w okolicach 200 i 300mm ?
Nie za bardzo mam czas googlować, a paru specjalistów od M42 na tym forum jest![]()
Wini
Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej
miałem (właśnie wersje z bagnetem), sprzedałem za chyba 700 zł - i to razem z adapterem makro. Stan ideał. Cudna mechanika. Optyka tez niczego sobie.
Nie rozumiem tego "kultu" m42. Niezłe sa na analogu. Do cyfry - średnio - słabo. To stare konstrukcje i co najistotniejsze ze słabymi powłokami przeciwodblaskowymi. A to rzecz podstawowa w cyfrze. Zobaczcie co się stało po wprowadzeniu cyfry. Wszystkie "nowe" obiektywy dostały mocniejsze powłoki (a ich poprzednicy i tak byli w tym względzie wiele lepsi niz M42). Nawet filtry pod cyfrę maja po prostu więcej powłok.
Dobre są pentacony - bo to nowsze szkła.
Jest wiele manualnych obiektywów soligora, vivitarów, tamronów na bagnet nikona. Ceny droższe o kilkadziesiąt złotych niż te na M42. Ale, że trzeba dokupić przejściówki do m42 (i to najlepiej z soczewką) to wychodzi cenowo tak samo.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami