Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Domyślnie SB-800 nie ma mocy

Panowie pomocy!

Tydzień temu zakupiłem SB-800. Podpięta do D70s i nikkora 18-70. Dziś zrobiłem trochę zdjęć i wielki problem. Mianowicie, zdjęcia są niedoświetlone. Zdjęcia robione w pomieszczeniach o powierzchni około 20m2. Sufit koloru białego na wysokości około 2,5m.Wszystkie zdjęcia w trybie manualnym, iso 200. Wszystkie dane w exifie.
    Dodam, że w sobotę mam ślub znajomych. Jestem całkowicie załamany. Moc lampy nawet mniejsza niż tej wbudowanej.
    Przykładowe zdjęcia.
    Zdjęcie 2458 - TTL, palnik odbity za mną od ściany i sufitu (około 1m)
    Zdjęcie 2459 - to samo co 2458 + korekta lampy +0,7EV
    Zdjęcie 2460 - AA, palnik odbity za mną od ściany i sufitu (około 1m)
    Zdjęcie 2461 - AA, to samo co 2460 + korekta lampy +2,0EV
    Zdjęcie 2462 - TTL, lampa w sufit 75 stopni
    Zdjęcie 2463 - to samo co 2462 + korekta lampy +3,0EV
    Zdjęcie 2464 - M 1/16 lampa w sufit, odległość do ściany około 3,5-4m
    Zdjęcie 2465 - M 1/1 lampa w sufit, odległość do ściany około 3,5-4m
    Zdjęcie 2467 - lampa w sufit 75 stopni

Jak widać na załączonych zdjęciach brak różnicy między fotografiami bez korekcji i z korekcją. Naprawdę nie wiem co o tym sądzić. Możliwości porównania z inną lampą lub korpusem nie mam. Co robić?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie Odp: SB-800 nie ma mocy

Dlaczego masz takie krótkie czasy naświetlania???
    ustaw 1/60 i jakąś większą dziurę, lampy nie odbijaj od sufitu 75stopni ( bo będziesz miał wypaloną głowę i niedoświetlony dół), spróbuj oświetlić z nad lewego ramienia.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

A jaką czułość stosujesz? Odbijając od sufitu to warto ustawić ISO400, no i czas np. 1/125 ale nie 1/320 czy 1/500.
    Oczywiście Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Czułość to iso 200. Chciałem sprawdzić moc lampy. Teoretycznie jest kilka razy silniejsza od wbudowanej, a tu okazuje się, że nie może oświetlić pomieszczenia o powierzchni około 20m2. Skoro nie daje rady w pokoju, to co będzie np. w kościele? Wg mnie nawet przy iso 200 i mocno przymkniętej przysłonie powinna sobie bez problemu poradzić. Może się jednak mylę?

Wydaje mi sie ze problemem są Twoje umiejętnosci pracy z lampą. Musisz poczytac i porobić więcej testów. W kościele proponuję dyfuzor, czas 1/60 i pełna dziura. ISO dostosujesz na miejscu. Jak również siłę błysku lampy. Rób zdjęcia w trybie M aparatu żeby mieć wszystko pod kontrolą. I jeszcze jedna sprawa. Nie myśl że ta lampa pozwoli Ci oswietlić cały kościół. Lampa to tylko dodatek do wypełnienia cieni. W zasadzie powinienes się opierać na świetle zastanym. W przeciwnym razie będą cienie i drugi plan będzie za ciemny.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 01-05-2008 o 17:04
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez Karolek Zobacz posta
    Czułość to iso 200. Chciałem sprawdzić moc lampy. Teoretycznie jest kilka razy silniejsza od wbudowanej, a tu okazuje się, że nie może oświetlić pomieszczenia o powierzchni około 20m2. Skoro nie daje rady w pokoju, to co będzie np. w kościele? Wg mnie nawet przy iso 200 i mocno przymkniętej przysłonie powinna sobie bez problemu poradzić. Może się jednak mylę?
    Na wprost sobie poradzi, ale odbijając od sufitu czy ściany ma do przebycia dwa razy dłuższą drogę więc ISO przynajmniej 400.
    Oczywiście Nikon

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kujawsko-pomorskie

Stronę www.foto.jasiu.pl czytałem kilka razy. Dlatego zdecydowałem się na zakup lampy. Światło błyskowe zawsze wydawało mi się nieodpowiednie (brzydkie), dopóki jej nie przeczytałem.
    Czyli uważacie, że z lampą wszystko w porządku? Przy takich parametrach też Wam nie oświetla typowego pokoju. W końcu przy ogniskowej 30mm i więcej i niedużej lub średniej wartości przysłony takie pomieszczenie powinno zostać chyba prawidłowo naświetlone?

Moim zdaniem jednoznacznym winowajcą jest czas naświetlania - poniżej 1/200 to już tryb FP, który potrafi boleśnie zmniejszyć skuteczność lampy, a o odbijaniu od sufitu mowy nie ma. Popatrz na zasięg błysku, który wyświetla SB-800. Między 1/200 i 1/250 jest dwukrotna różnica! Po prostu spróbuj machnąć fotkę pokoju przy odbiciu od sufitu przy czasie np. 1/160.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

przeczytaj fotojasia jeszcze raz, na spokojnie.
    Czas naświetlania nie ma wpływu na ilość światła z lampy- przy tej samej mocy na lampie przy 1/25 sek i przy 1/250sek otrzymamy taką samą ekspozycję (gdy brak będzie światła zastanego).

Czas reguluje nam udział światła zastanego- więc używaj możliwie najdłuższych czasów, żeby nie poruszyć a złapać jak najwięcej zastanego.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów