Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie Odp: kabel TTL i AF Assist

Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??
    D750|Z16|N20|T24-70/2.8|N85|2xQ30|Q60|

Cytat Zamieszczone przez yacekk Zobacz posta
    Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??
    obawiam się, że nie rozumiem co tu napisałeś
    kabel wyzwala bezprzewodowo? to po co są w nim druty?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Współpraca z lampą może odbywać się na dwa sposoby:
    1. lampa może być podłączona do drugiego terminala i współpracować z aparatem przewodowo (do 1.5m)
    2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.

2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.
    zaskoczyłeś mnie tą informacją. Sądziłem, że on jest tylko do wspomagania AF i nie ma innych funkcji. Naprawdę on to może?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Z tego co piszą to może. Dlatego zapytalem czy czy faktycznie tak jest. Zamiast kupowac SU-800.

Z tego co piszą to może.
    gdzie tak napisano?
    Wątpię czy tak jest. Tam są chyba diody, a nie lampka błyskowa. A diody nie wystarczą do przedbłysków komunikacyjnych.

W jakich przypadkach SC 29 sie przydaje ? W jakich momentach brakuje tego dodatkowego wspomagania ? Czy jest ktos komu tego faktycznie brakowalo ? 100zl roznicy niby niewiele ale po co miec cos czego sie nigdy nie uzyje ?

http://www.pstryk.pl/details:2862/ni...tl+remote+cord
    to link gdzie napisano dokladnie i w wieksaosci sklepow tak jest.

CS-29 jak dla mnie przydatny byłby w terenie. ustawiam sobie sabinke 800 na statywie+parasol i pstrykam bezprzewodowo.

yacekk z tego co piszesz i co mozna wywnioskowac z opisu sc-29 to nadal uwazam ze niewarto doplacac 100 do kabla. AF Asystent w plenerze to chyba ze w ciemnym miejscu (np w bunkrze) bedziesz robil plener i tam rozstawial lampy ale chyba i tak powinno sie zabrac lampy studyjne bo SB zwyczajnie sa za slabe w ciemnosciach nie mówiąc juz o funkcjonalności.

W przypadku o ktorym piszesz co do uzycia AF asystenta do zdalnego wyzwalania to wez pod uwage ze to nie on bezposrednio steruje praca lamp tak jak SU-800 a body ktore w zaleznosci od modelu umożliwia ci sterowanie i tak Dxx 1 grupą lamp a Dxxx 2 grupami. Tak jest prznajmniej w D70s i D200 . Do tego nie potrzeba wcale jednak dodatkowych urządzeń a zużycie energii i wbudowanej lampy jest tu mało znaczące przyznasz

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów