Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice / Galway

Question Spory problem z doborem statywu

Witam!

Dotychczas uzywalem hybotliwej Hamy (z Dynaxem 5 + kit) - wystarczalo. Teraz mam inny problem. Kupilem jakies 2 miesiace temu Nikona D80 i za ok miesiac moj zasob obiektywow powiekszy sie o MTO-11CA 1000 mm (lustrzany). Wiem ze polaczenie tych dwoch sprzetow nie bedzie latwe, ale kiedy za smieszne grosze mozna nabyc taka lunete to czlowiek sie nie zastanawia. PROBLEM - JAKI DO TEGO DOBRAC STATYW? Sam obiektyw wazy +/- 2,5 kg do tego Nikon D80 +/- 0,5 kg.
    Czy jest szansa kupic cos w granicach 500 PLN (mysle o kupnie manfrotto 055 b lub manfrotto 190), czy raczej mam zaczac wmurowywac prety w chodnik?

Dzieki
    Adam
    Ostatnio edytowane przez adam.pelc ; 29-04-2008 o 07:21

Domyślnie Odp: Spory problem z doborem statywu

Muruj prety. Kolega ma slika 700dx i d2hs+1000mm mu sie giba...
    никон

tez zamierzam kupic MTOale pierw statyw, bo te ktore mam to pozal sie... bylem sprawdzalem i wiem juz ze kupuje VANGUARD TRACKER 4 malo dostepny ale bardzo mocny! Jest do ogladniecia w saturnie.
    REMONT

uzywałem róznych statywów, teraz mam slika 300 dx, jest dosyc lekki, ok 2,8 kg ale tez sie giba, co prawda problem jest marginalny, ale po wyciągnięciu max kolumny i załozeniu d200+mb200+sigma 100-300 to juz dosyc cięzki zestaw, oczywiscie najlepiej miec lekki, mocny statyw który stabilnie trzyma zestaw, ale chyba tak sie nie da, nawet jezeli zrobiony jest z kompozytów węglowych, z dodatkiem tytanowych elementów, wzmacniany kewlarem to jednak musi miec swoją wage, ja znalazłem cos takiego:
    http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=219
    z taką głowicą:
    http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=224
    dosyc drogi zestaw ale mysle ze da rade

Tylko, że to jest na bazie 055, czyli niewiele zyskujesz. Manfrotto 055 + solidna głowica + niewyciąganie kolumny i używanie puszki bez dodatkowego gripa powinno starczyć. Ewentualnie głowica z długą płytką mocującą, żeby dodatkowo podeprzeć obiektyw. Fakt jest jednak taki, że najlepiej kupić ok. 2.5 kg solidny trójnóg z włókna węglowego, ale to już cenowo zupełnie inna półka.

mimo że miałem zamiar kupić mańka 055 XPROB, nabyłem velbona PRO 630 (z włókien węglowych). Jest conajmniej tak samo sztywny jak maniek a dodatkowo lżejszy (1,6kg). Widziałem ostatnio w poznańskim MM za 500pln mimo, że ceny nawet w necie są dużo wyższe: http://www.ceneo.pl/1183903 .Zdaje się że po prostu nie znalazł tam od dłuższego czasu nabywcy, stąd ta cena. Statyw jest mocny i sztywny, nogi ma 3 sekcyjne, 167 cm przy złożonej kolumnie http://www.velbon-tripod.com/sherpa_pro01.htm. Polecam.

Ostatnio edytowane przez alexkoz ; 29-04-2008 o 14:42
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice / Galway

Wielkie dzięki wszystkim, którzy już mnie nakierunkowali. Rozwiązaniem może rzeczywiście być kupienie w miarę przystępnego cenowo statywu i używanie skróconej kolumny. Cóż, coś za coś.
    Tylko wciąż zastanawia mnie jedna rzecz. Mianowicie MTO jest dość krótki jak na tak potężne szkło, bo ma "zaledwie" 240 mm. Wszystko więc razem z body bedzie się trzymało - no powiedzmy - stosunkowo w linii prostej do środka statywu. Jednym problemem będzie raczej ciężar tego zestawu.

napisz co chcesz focić tym szkiełkiem ????
    bo jakość daje naprawdę wiele do życzenia
    kiedyś ta ogniskowa też mnie bardzo kusiła

pozdrawiam vitter
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice / Galway

Szkło raczej do sporadycznego użytku. Dodając okular można tym gwiazdy oglądać, więc na pewno i ja spróbuje zrobić jakieś zdjęcie. Pewnie pokusze się o jakieś ptaszyska, bo słyszałem że świetnie się do tego nadaje.

Jeśli chodzi o samo kupno statywu, to planuje ten zakup już od dłuższego czasu - więc może czas najwyższy. Jeśli dopasuje "nogi" do MTO to nie będzie problemu z 70-300 VR, do którego też się przymierzam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów