Na ogół jeśli trzeba to robię ostrzenie w PSie po prostu ale tu w puszce mnie to nurtowałono i dowiedziałem sie , że na NEF ostrzenie nie działa z opcji menu.
Szukaj
Na ogół jeśli trzeba to robię ostrzenie w PSie po prostu ale tu w puszce mnie to nurtowałono i dowiedziałem sie , że na NEF ostrzenie nie działa z opcji menu.
działa, jeśli otworzysz go w Nikon Capture lub NX, wtedy NEF otwiera się z takimi nastawami, jakie masz w korpusie i z jakimi byłby utworzony plik jpg. W sofcie niezależnym ( PS, C1, Lightroom czy cokolwiek ) nastawy korpusu nie są interpretowane i NEF otwiera się tak, jak to sobie wymyślili programiści danej firmy.
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
To wychodzi na to , że jednak lepiej używać softu Nikona do edycji NEF. No albo i nieNie mogłem się przyzwyczaić do oprogramowania Nikona bo zamula komputer a słabego raczej nie mam. Myślę , że będę musiał jakieś testy porobić na sofcie Nikona w takim wypadku mimo wszystko. Dzięki za info.
Czytalem kiedys artykul w Cyfrografii chyba, w ktorym pisano by dla najlepszej jakosci zdjec miec w puszce ustawione wszystko na zero a dopiero polepszyc programem w kompie.
Mysle ze ustawianie jakosci zdjecia z puszki powinno sie robic kiedy bedziemy drukowac zdjecia prosto z karty, kiedy jestesmy w terenie i potrzebujemy natychmiast odbitki na papierze.
Cyfrowki dodaly tylko pracownikowi dodatkowego obowiazku,nawet murarz codziennie robi zdjecia swego dokonania i podsyla szefowi, dla mnie to obled ale niestety taka prawda.
Skontaktuj się z nami