Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
    Motorniczy
    Gość

Domyślnie Auto sharpen - D2Hs , warto ?

Cześć , mam pytanie dotyczące ustawiania auto sharpen w D2Hs . Mianowicie czy warto w ogóle ustawiać ostrzenie zdjęć i jesli tak to czy na auto,normal,medium high ? a może jednak w ogóle czyli - none ? Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Domyślnie Odp: Auto sharpen - D2Hs , warto ?

Według mnie, czasem warto. Popróbuj strzelajac ten sam obiekt a zobaczysz.
    REMONT

Motorniczy
    Gość

Na pewno wezmę się za testy jednak interesuje mnie wasza opinia - doświadczenie.

rób NEFy i wyostrz sobie tak jak chcesz w programie edycyjnym - efekt lepszy, a pliki z D2Hs są małe i bardzo wygodnie się je obrabia
    jak już koniecznie chcesz jpg to nie więcej niż medium hard, zwykle normal, ten korpus daje bardzo ostre obrazki
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Motorniczy
    Gość

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    rób NEFy i wyostrz sobie tak jak chcesz w programie edycyjnym - efekt lepszy, a pliki z D2Hs są małe i bardzo wygodnie się je obrabia
    jak już koniecznie chcesz jpg to nie więcej niż medium hard, zwykle normal, ten korpus daje bardzo ostre obrazki
    Czyli NEFa nie ostrzyć na puszce w ogóle ? bo JPG nie często robię .

Cytat Zamieszczone przez Motorniczy Zobacz posta
    Czyli NEFa nie ostrzyć na puszce w ogóle ? bo JPG nie często robię .
    przy NEFie nie ma znaczenia, co masz ustawione w korpusie. Jeśli otwierasz go potem w programie Nikona, to co prawda otwiera się on z nastawami korpusu, ale możesz je dowolnie zmienić, a zaletą ostrzenia potem w sofcie komputerowym jest to, że masz płynną regulację i możliwość doboru parametrów w zależności od rodzaju obrazka i jego docelowego formatu.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

z mojej praktyki wynika, że przy jakiejkolwiek puszce, ostrzenie JPGa jest jak najbardziej akceptowalne, jeśli chce z niego robić odbitki przy minimum pracy na kompie - pod warunkiem, że powiększeni nie będzie większe niż daje matryca (crop który z niej zrobisz) przy rozdzielczości 300dpi. Np dla d2hs i pełnej klatki to około 21x15cm.
    Jeśli chcesz robić większe odbitki, to ostrzenie przed powiększeniem do zadanego formatu - zaowocuje wstrętnymi, białymi obramowaniami konturów na odbitkach. Wtedy lepiej najpierw preskalować obraz a na końcu wyostrzyć.
    Auto - w nastawach aparatu z reguły nie robi agresywnego ostrzenia (najczęściej poniżej "normal") więc jest dość bezpieczne.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Motorniczy
    Gość

Wszystko rozumiem i dziękuję za wytłumaczenie ehh te cyfrówki

Ja w niższej klasie korpusów przy nef dawałem niezłe wyostrzenie dla kontroli na wyświetlaczu. W D2H pewnie tego nie trzeba robić
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Ja w niższej klasie korpusów przy nef dawałem niezłe wyostrzenie dla kontroli na wyświetlaczu. W D2H pewnie tego nie trzeba robić
    nie trzeba, ale z innych powodów niz myślisz - wyświetlacz jest marny i do oceny ostrości nie bardzo się nadaje, D2Hs ma trochę lepszy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów