Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Profil kolorow....

Witam,
    Mam pytanie - jak u Was z kolorami tego zdjecia... i czy cos Wam sie szczegolnie nie podoba?
    Bo obrobka ICC Profile w Adobe ProPhoto RBG i jest OK, ale np. w infranview mam kolory "wyprane".
    Tak samo "wyprane" pojawia sie na forum u mnie :/
    Moze wie ktos gdzie lezy problem?

Jakies poprawki jeszcze sa konieczne?

Domyślnie Odp: Profil kolorow....

Dlatego, że Adobe ProPhoto RBG nie jest profilem przeglądarek internetowych. Obrób jeszcze raz w sRGB i będziesz miał takie same kolory zarówno w przeglądarce jak i w PSie.
    Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski

W tym przypadku problemem jest koszmarne niedoswietlenie, a nie profile kolorow. Sam dzialam zawsze w AdobeRGB i problemow nie mam.
    Teraz chyba wyglada dobrze, co?

D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Mogę zapytać bez bicia? Zapisałem zdjęcie autora wątku na dysk. Patrząc na nie w poście mam wrażenie że jest koloru brązowego albo przynajmniej moje oczy tak widzą. Natomiast jak otworzyłem je w PS kolor przybrał postać "prawie" taką jak pokazał nam Stig. Oszo chodzi?

Odpowiedź masz w drugiej wypowiedzi w tym wątku.

Kiedyś był taki wątek na temat profilów http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388
    Jak przebrniesz przez niego, wiele rzeczy Ci sie wyjaśni

Przestrzeń ProPhoto ma potwornie dużą objętość kolorymetryczną - jest to baaaardzo profesjonalna przestrzeń, wymaga pracy wyłącznie w 16 bitach, dobrze jest również skalibrować monitor do 5000K/gamma=1.8. Przy małej znajomości zasad zarządzania barwą można sobie tą przestrzenią bardzo łatwo zrobić ziazi, a jej zalety ujawniają się tylko w przypadku bardzo świadomego jej wykorzystywania w bardzo hajendowych zastosowaniach.

To co widzimy na powyższym obrazku jest wynikiem braku modułu zarządzania barwą w przeglądarce internetowej. Aby poprawnie wyświetlić to zdjęcie, konieczna jest aplikacja używająca takowego modułu. W przeciwnym razie zdjęcie jest wyświetlane w sposób mechaniczny, w przestrzeni barwnej monitora, która zwykle jest mniej lub bardziej zbliżona do sRGB. Zdjęcie orginalnie powinno wyglądać jakoś tak:

Cytat Zamieszczone przez Ruppel Zobacz posta
    Kiedyś był taki wątek na temat profilów http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=11388
    Jak przebrniesz przez niego, wiele rzeczy Ci sie wyjaśni
    Tego wątku lepiej nie czytać, wypowiadałem się tam dość mało precyzyjnie i można z niego wyciągnąć mylne wnioski. By nie powiedzieć, że miejscami pisałem bzdury. Człowiek uczy się całe życie i głupim umiera...

Uprawnienia umieszczania postów